Hufvudstadsbladet

Få rohingyer kan – eller vill – resa hem

De var utmattade, förtvivlad­e och bar på vittnesmål om obeskrivli­ga övergrepp. Och nu kommer färska rapporter om tortyr i deras hemstat. För de hundratuse­ntals rohingyer som flytt Rakhine i Myanmar är det långt ifrån självklart att återvända hem.

- TT/TINA MAGNERGÅRD BJERS

– Situatione­n är fruktansvä­rt svår, konstatera­r Martin Gemzell, Myanmarkän­nare och Asienchef på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

– FN-företrädar­e har sagt att det som skett i Rakhine är ett skolboksex­empel på etnisk rensning och att situatione­n innehåller element som kan tyda på folkmord. Nu krävs initiativ från världssamf­undet, det finns inte tid för diplomatis­kt tassande.

Flydde våldet

I dagarna är det ett år sedan den senaste flyktingvå­gen från Rakhine tog fart, den som resulterad­e i att närmare 700 000 människor flydde till grannlande­t Bangladesh. Det var då myanmarisk­a säkerhetss­tyrkor började genomföra insatser mot vad de hävdar var ”extremterr­orister”, främst gerillagru­ppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army) som bland annat attackerat polisposte­ringar. Flyende rohingyer berättade om våldtäkter, brända byar, avrättning­ar och bland annat en massaker i en moské utförd av män som bar machetes och bensindunk­ar.

Militärins­atsen skedde parallellt med att FN:s förre generalsek­reterare, den framlidne Kofi Annan, lade fram en rapport där han rekommende­rade att den muslimska minoritets­gruppen får medborgars­kap samt tillgång till skola och sjukvård.

Annan är inte den ende som poängterat rohingyern­as svåra vardag. I vintras larmade människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal om systematis­kt diskrimine­ring i Rakhine och liknade situatione­n vid apartheid.

”Försvunna” hos doktorn

Sedan dess har läget knappast förbättrat­s.

– De cirka 400 000 som är kvar i Rakhine kan inte röra sig fritt och har därför väldigt svårt att tjäna sitt uppehälle. Jag har hört fasansfull­a historier om personer som försvunnit när de gått till doktorn, säger Gemzell.

Han berättar om kvinnor som plötsligt ”avlidit” när de passerat vägspärrar och om kroppar som försvunnit från förlossnin­gsavdelnin­gar och vars anhöriga hotats när de gjort efterforsk­ningar.

Fortfarand­e flyr rohingyer till de överfulla, leriga lägren i Cox’s Bazar i Bangladesh och officiellt är det nästan ingen som tillåts återvända därifrån. Gång på gång har FN och hjälporgan­isationer försökt sätta press på Myanmars regering så att rohingyer ska kunna återvända hem på ett säkert sätt. Krav på en oberoende internatio­nell utredning och tillträde för organisati­oner som förmedlar humanitär hjälp har också rests.

Men situatione­n är komplex. Myanmars ledare, demokratii­konen Aung Sang Suu Kyi, har fått skarp kritik för sin tystnad rörande rohingyern­as situation. Mycket tyder på att militärens popularite­t i det i huvudsak buddhistis­ka Myanmar ökat i och med de hårresande övergreppe­n.

Omöjligt läge?

Suu Kyi har i olika omgångar lovat att flyktingar­na ska få återvända till Myanmar – men sagt att de måste slå fast att de är därifrån. Det gör att många hamnar i en moment 22-situation, eftersom rohingyer i många år nekats möjlighete­r att få id-kort.

– Det verkar som om man försöker dra återvändan­det i lång- bänk. Suu Kyi har också tillsatt olika kommission­er som inte gjort någon reell skillnad, säger Gemzell.

Lägg därtill att människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) i veckan larmade om att rohingyer som återvänt från flyktinglä­gren till Rakhine utsatts för tortyr. HRW har dokumenter­at sex fall där återvändan­de bland annat slagits med käppar och utsatts för elchocker i samband med polisförhö­r.

– Just nu finns inga förutsättn­ingar för säkert återvändan­de, säger Gemzell.

 ??  ?? Rohingyer i ett flyktinglä­ger i Bangladesh i veckan.
Rohingyer i ett flyktinglä­ger i Bangladesh i veckan.
 ?? FOTO: TT-AP/MIN KYI THEIN
FOTO: TT-AP/ALTAF QADRI ?? Rohingyer som flytt vid ett staket vid gränsområd­et mellan Bangladesh och Myanmar. Staketet har byggt upp för att hindra dem från att återvända till den myanmarisk­a delstaten Rakhine, där många har sina hem, enligt nyhetsbyrå­n AP.
FOTO: TT-AP/MIN KYI THEIN FOTO: TT-AP/ALTAF QADRI Rohingyer som flytt vid ett staket vid gränsområd­et mellan Bangladesh och Myanmar. Staketet har byggt upp för att hindra dem från att återvända till den myanmarisk­a delstaten Rakhine, där många har sina hem, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland