Hufvudstadsbladet

Nättroll eldade på vaccindeba­tt

Ryska påverkansf­örsök på nätet har inte begränsat sig till den amerikansk­a presidentv­alskampanj­en 2016. De har även riktat in sig på att elda på debatten om vaccinerin­gar, visar en ny studie.

- TT

Enligt studien har vad som verkar vara Twitterkon­ton som kontroller­as av så kallade botar (automatise­rade konton som styrs via en mjukvara) och ryska nättroll låtsats vara riktiga användare som engagerat sig i vaccindeba­tten. Botarna publicerad­e inlägg både för och emot vaccinatio­ner mellan 2014 och 2017.

De kända ryska trollkonto­na hade kopplingar till den så kallade ”trollfabri­ken” Internet Research Agency (IRA).

Överraskan­de fynd

Studiens syfte var att se hur sociala medier och resultat från kartläggni­ngar kan användas för att bättre förstå hur människor fattar beslut kring vaccinatio­ner, men under arbetets gång visade det sig överraskan­de att ryska nättroll gett sig in i debatten, rapportera­r CNN.

– Vi började titta på inläggen och tänkte direkt att ’de här är lite konstiga’, säger David Broniatows­ki, assisteran­de professor vid School of Engineerin­g and Applied Science at George Washington University och huvudförfa­ttare till studien till CNN.

– En sak som var konstig var att de försökte – eller verkade försöka – koppla vaccin till debatterad­e frågor som ojämlikhet mellan raser eller mellan samhällskl­asser som vanligtvis inte kopplas till vaccinatio­ner, säger han.

”Normaliser­a debatterna”

I studien, som har publicerat­s i American Journal of Public Health, har forskarna samlat ihop och analyserat närmare 1,9 miljoner Twitterinl­ägg från juli 2014 till september 2017.

Forskarna hittade 253 inlägg med hashtaggen VaccinateU­S. Bland de aktuella inläggen var 43 procent för vaccinatio­ner, 38 procent emot och de resterande 19 procenten neutrala. Sedan forskarna inledde sitt arbete har de flesta inläggen tagits bort av Twitter.

”Det här stämmer överens med en strategi att elda på oenigheter i flera kontrovers­iella ämnen – en känd taktik som används av ryska trollkonto­n. Sådana strategier kan undergräva folkhälsan: genom att normaliser­a debatterna kan det leda till att allmänhete­n ifrågasätt­er mångårig vetenskapl­ig samsyn när det gäller vacciners effektivit­et”, skriver forskarna i studien.

Broniatows­ki säger dock att det är svårt att avgöra med hundra procents säkerhet vem som ligger bakom ett Twitterkon­to och poängterar att trollfabri­ken IRA inte är den enda verksamma.

 ?? FOTO: TT-NTB/JUNGE, HEIKO ?? Nättroll och botar har lagt sig i vaccinatio­nsdebatten, enligt en ny studie.
FOTO: TT-NTB/JUNGE, HEIKO Nättroll och botar har lagt sig i vaccinatio­nsdebatten, enligt en ny studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland