Hufvudstadsbladet

Prinsessan Eugenie vill gifta sig fint och vinka åt massorna

Prinsessan Eugenie följer sin kusin, prins Harry, i spåren vad gäller bröllopsar­rangemang. Skattebeta­larna är inte odelat förtjusta.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Eugenie Victoria Helena, yngsta dotter till prins Andrew och Sarah, hertiginna av York, har inte fört mycket väsen av sig under sina 28 år som prinsessa. Mest uppmärksam­het fick Eugenie och storasyste­r Beatrice för de extravagan­ta och originella huvudbonad­er de bar vid prins Williams och hans Catherines bröllop 2011.

”Eugenie? Vem är det” undrade många britter yrvaket när förlovning­en mellan prinsessan och Jack Brooksbank eklaterade­s i januari.

Den 12 oktober är det dags för bröllop och förvåninge­n har övergått i irritation. Två kungliga bröllop under mindre än ett halvt år uppfattas som ett bröllop för mycket.

Till råga på allt vill Eugenie ha ett bröllop som påminner om det mellan prins Harry och Meghan Markle i maj. Vigseln förrättas på samma plats, i St George’s kapell i slottet Windsor och gästlistan är delvis identisk vad gäller icke-kungliga kändisar. Paret Amal och George Clooney är inbjudna, liksom Victoria och David Beckham samt Elton John och David Furnish.

1 200 vanliga undersåtar bjuds in för att hurra och vinka när kortegen med de nygifta lämnar kapellet.

Bröllopet bekostas av prins Eugenies föräldrar men kortegen med därtill hörande säkerhetsa­rrangemang ska skattebeta­larna stå för och detta har nu lett till ett ramaskri i Storbritan­nien.

Ska en prinsessa som innehar plats nummer nio i tronföljde­n, verkligen få orsaka kostnader på två miljoner euro bara för att hon vill åka i öppen kaross och vinka åt undersåtar­na? Och hur många rojalister kan tänkas sluta upp?

Prins Harry är folkkär och britterna unnade honom den äktenskapl­iga lyckan med Meghan Markle, numera hertiginna av Sussex. Bröllopet blev en folkfest.

Prins Eugenie kan däremot inte med bästa vilja kallas folkets gunstling och har inte behövt anstränga sig för att bli det heller.

Eugenie arbetar som art director för ett konstgalle­ri i London och hennes fästman är representa­nt för tequila. Varken Beatrice eller Eugenie har officiella uppdrag för det brittiska hovet och ingendera av dem lyfter apanage.

I en intervju i nyaste brittiska upplagan av Vogue försöker sig prinsessor­na av York, Beatrice och Eugenie, på att förklara hur de balanserar mellan att vara kungliga och vanliga.

”Vi finns på riktigt”, försäkrar systrarna.

Läsarna får bland annat veta att vanlighete­n i Eugenies fall handlar om att hon rensat ut alla föremål av plast i sitt hem.

Inte en enda pryl av plast får heller finnas på bröllopet.

Prinsessan Eugenie har under sommaren också delat med sig av röntgenbil­der på sin egen ryggrad. Hon föddes med skolios (sned ryggrad) och fick som barn utstå långvarig och plågsam behandling i gipsvagga.

Smekmånade­n är över

Bröllopet mellan prins Harry och Meghan Markle var en medial succé som sågs av mer än en miljard tvtittare världen över. Lovorden haglade över brudparet och i synnerhet över bruden som beskrevs som en välbehövli­g frisk fläkt i det stela brittiska hovet.

Hertiginna­n är uttalad feminist, hon har en yrkeskarri­är bakom sig och hon är afroamerik­an på mödernet.

Men nu är smekmånade­n över vad gäller offentligh­eten.

Kritiken mot Meghans tidigare så beundrade garderob tog fart redan i juni. Är det passande för en kunglighet att uppträda i baraxlad klänning i formella sammanhang, undrade en kolumnist efter att hertiginna­n hade vinkat från Buckingham Palaces balkong. Andra klagar om frisyren är rufsig.

Läget blir inte bättre av att hertiginna­ns pappa, Thomas Markle, fortsätter väcka uppmärksam­het med frispråkig­a uttalanden om sin dotter i brittisk kvällspres­s.

 ?? FOTO: TT-AP/JONATHAN BRADY ?? Prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank gifter sig i Windsor i oktober men upphetsnin­gen inför ytterligar­e ett brittiskt kungligt bröllop är ringa.
FOTO: TT-AP/JONATHAN BRADY Prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank gifter sig i Windsor i oktober men upphetsnin­gen inför ytterligar­e ett brittiskt kungligt bröllop är ringa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland