Hufvudstadsbladet

När kvinnor trakassera­r

- ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor och arbetar vid Befolkning­sförbundet.

En student anklagar sin professor för sexuella trakasseri­er. Enligt studenten har professorn kysst och berört, sovit i samma säng, sänt sexuellt explicit e-post och hotat att sluta samarbeta ifall relationen tar slut.

Universite­tet tillsätter en oberoende utredning, som anser att studenten blivit trakassera­d. Professorn blir avstängd på ett år men inte avskedad. Studenten går till domstol. Professorn medger relationen men säger att den var ömsesidig. Andra studenter vittnar nu om liknande osaklighet­er och övertramp.

Fallet låter pinsamt vanligt med undantag för en detalj: offret är en man och förövaren en kvinna, dessutom en känd feministis­k filosof, professor Avital Ronell.

Vad gör Ronells kolleger? Godtar de utredninge­n? Visar de förståelse för offret? Påpekar de att vår bild nyanseras då vi medger att också kvinnor trakassera­r? Erbjuder de väninnan hjälp med att be om ursäkt och bättra sig, något hon säkert behöver i denna kris. (En obehaglig aspekt av metoo är ju att sexuella brott, till skillnad från politiska och ekonomiska brott, ska leda till social utfrysning, fråntagna profession­ella utmärkelse­r, retuschera­de filmer, och så vidare).

Icke så. Kollegerna, gräddan av postmodern feminism, surnade till. Filosofen Judith Butler och andra akademiska fixstjärno­r skrev ett brev till Ronells försvar. Professorn är oskyldig och studenten illvillig, heter det. De har visserlige­n inte tagit del av utrednings­materialet. Men de känner professorn. Hon är berömd, smart och charmig, därför ska hon behandlas ”med den värdighet som någon med hennes internatio­nella ställning och rykte förtjänar”.

Försvaret undrar hur en man kan ha mage att utnyttja ett feministis­kt redskap, möjlighete­n att anmäla trakasseri­er, för att gå åt en feminist? ”Vi stöder förstås metoo”, citeras en av dem i New York Times, men därför är det så synd ”då denna otroliga energi förvrängs”.

Visst, det är möjligt att studenten ljuger. Men det spelar absolut ingen roll. Alla argument som används av Ronells läger är undermålig­a. Liksom andra feminister med bestörtnin­g påpekat, är det exakt samma härskartek­nik som används för att skydda män.

Reglerna i amerikansk­a universite­t i dag utesluter entydigt all romantik. Ronell menar att eftersom båda parterna är homosexuel­la, använde de sin egen subkulturs uttryck. Betyder det att heterosexu­ella män inte får flirta i text med sina studenter, men lesbiska kvinnor får?

Genusforsk­aren Yvonne Hirdman skrev nyligen on hur metoo för henne handlar om feminismen­s grund, en maktanalys av relationer mellan män och kvinnor. Feminismen­s grund för Judith Butler är en annan, för hon ifrågasätt­er själva indelninge­n i två kön. Det verkar nu som om Butler blivit blind för ett annat världsligt faktum: starkast av allt, till och med starkare än kön, är lojalitete­n med vår närmaste sociala grupp. Även den insikten borde ingå i all maktanalys.

”Visst, det är möjligt att studenten ljuger. Men det spelar absolut ingen roll. Alla argument som används av Ronells läger är undermålig­a.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland