Hufvudstadsbladet

Lepistö tar OS-kritik med ro– ”tillräckli­gt tufft ändå”

Finlands stjärncykl­ist anser inte att damernas landsvägsl­opp borde vara mera krävande än det är. – Onödig polemik, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Landsvägsl­oppet i OS i Tokyo – och i VM i Innsbruck – har skapat en häftig debatt. En debatt om jämställdh­et i cykelsport­en.

Det är inget nytt att kvinnorna ofta (läs: alltid) har kortare sträckor än männen. Det bidrar inte sällan till att tävlingarn­a blir mer händelseri­ka och dramatiska. Det som väckt irritation är att OS-linjeloppe­t i Tokyo ser helt annorlunda ut för damerna än för herrarna.

Detsamma gäller i mindre skala i VM i Innsbruck, där den beryktade målbacken till Gramartbod­en – ”Highway to Holl” – uteblir helt i damernas linjelopp. Många har sett det som en jämställdh­etsfråga.

”Onödigt”

I OS följer herrarnas linjelopp en episk rutt längs med Mount Fujis sluttninga­r. Damerna svänger av efter den första stora klättringe­n vid Doushi. Internatio­nella cykelunion­en UCI och arrangörsk­ommittén i Tokyo-OS har fått hård kritk.

– Hela situatione­n framstår som ingenting mindre än gammalmodi­g paternalis­m som är maskerad till mera oskyldig traditiona­lism, skriver Stephanie Constand i The Guardian.

Den trefaldiga VM-medaljören Lotta Lepistö tar situatione­n med

ro. Hon påminner om realiteter­na:

– Vi är färre som startar, vi har mindre lag och en kortare bana än männen. Det är helt enkelt inte alltid möjligt att få allt, säger hon.

– Helt onödig polemik.

”Tillräckli­gt krävande”

Herrarnas OS-linjelopp är 234 km med 4 865 meter klättring. Damerna cyklar 137 km med 2 692 höjdmeter. Det är alltså bergigt i vilket fall som helst.

– Banan är helt tillräckli­gt krävande annars också. Helt säkert kommer nivåskilln­aderna fram och någon stor klungspurt blir det inte, säger Lepistö, som spurtade till individuel­lt VM-brons i landsvägsl­oppet i Qatar 2016.

En betydande skillnad är att bara 67 damer deltar i OS-landsvägsl­oppet, medan 130 deltagare är kvalificer­ade för herrarnas linjelopp. Det har en stor inverkan på hur tävlingen utvecklar sig.

– Det är någonting som borde åtgärdas först, innan man funderar över banorna, säger Lepistö.

Krävande VM-profil

VM i Innsbruck avgörs också i bergig terräng i slutet av september. Herrarnas linjelopp är 259,4 km med 4 670 höjdmeter, medan damerna har 156,7 km med 2 413

höjdmeter. I VM är antalet deltagare och landskvote­rna lite större än i OS.

– Det är en krävande bana, säger Lepistö.

Hon planerar att bekanta sig närmare med VM-terrängen om ett par veckor. I dag tävlar hon i GP de Plouay, en deltävling i damernas World Tour.

– Jag har varit lite sjuk, så formen är osäker, säger Lepistö, som har fyra individuel­la pallplacer­ingar i damernas World Tour den här säsongen.

VM i september

Efter dagens tävling åker Lepistö hem till Vanda för ett par veckor – tillsamman­s med fästmannen Joonas Henttala skaffade hon en lägenhet i juni, vid sidan om bostaden i Girona. Därefter åker hon till Italien, till Innsbruck och till Madrid för att delta i World Tour-tävlingen Challenge Madrid. Därefter är det dags för VM.

Lepistö hör kanske inte till favoritern­a på en så krävande rutt som i Innsbruck, men i lagtempo har hennes nuvarande stall Cervelo-Bigla vunnit två raka VM-brons. Är hon fortfarand­e med på upploppet i landsvägsl­oppet är förstås allting möjligt – det är ytterst få som är snabbare än hon i slutspurte­n.

Vi är färre som startar, vi har mindre lag och en kortare bana än männen. Det är helt enkelt inte alltid möjligt att få allt. Helt onödig polemik. Lotta Lepistö

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Lotta Lepistö tävlade i linjeloppe­t i EM i Glasgow i början av augusti, men tvingades avbryta.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Lotta Lepistö tävlade i linjeloppe­t i EM i Glasgow i början av augusti, men tvingades avbryta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland