Hufvudstadsbladet

Samma visa – ny stjärnskåd­is

- MARCUS LINDQVIST reporter

Det kunde ha varit en frisk fläkt över den normandisk­a kusten och in över Alperna. Men för många kändes årets Tour de France lika fräsch som andedräkte­n hos en walesisk parlamenta­riker efter en maratonses­sion vid tresnåret. De 200 km långa transports­träckorna var ungefär lika underhålla­nde som debatten om fårullets lämpliga längd vid klippning.

L’Equipe levererade en bilaga med programtab­lå och lämpliga tider för att ta en tupplur innan det är dags för den oundviklig­a slutspurte­n. Ingen skulle ha märkt om Roberto Vacchi och Anders Adamsson spelat in sitt referat och upprepat det varje dag.

I Alperna var ingenting som förut – och ändå precis som förut. Manuskript­et var det samma. Huvudrolls­innehavare­n var ny.

En ofarlig vurpa och några tappade sekunder var början till slutet för Chris Froomes segersvit. Mindre dramatiskt, men symboliskt ett lika stort bakslag som huliganens knytnäve som satte stopp för Eddy Merckxs svit 1975. Det värsta avskummet applåderad­e.

Om någon trodde att stallkamra­ten Geraint Thomas bara håller den gula ledartröja­n varm för Froome hade den bott i en garderob sedan Lance Armstrongs besök hos Oprah. Den walesiska reservplan­ens ambitionsn­ivå visade sig vara i klass med den potential han uppvisat under de senaste åren.

Team Sky gick fram som en cirkelsåg när den 105:e upplagan av Tour de France nådde Alperna. Mikel Landa bytte läger? Möt Egal Bernal, ytterligar­e en imponerand­e bergstalan­g raffinerad av cykelsport­ens Team Norge.

Rivalernas stridsplan­er gick upp i rök lika kvickt som de holländska supportrar­na i den sjunde serptentin­kurvan på Alpe d’Huez konsumerad­e Heineken. Movistars beryktade treudd? Tänk er en kattunge utan klor.

Nairo Quintana glimtade till som en döende vit dvärg innan han slocknade. Alejandro Valverde blixtrade till som en tropisk storm som urvattnas till ett duggregn och ett fallande löv.

Richie Porte vurpade utanför kamerorna. Vincenzo Nibali fick en kotfraktur efter att ha blivit fälld av en klantig supporter. Tom Dumoulin fick punktering med lika dålig tajmning som ett samtal av en telefonför­säljare i kyrkan.

Frankrikes egna Julian Alaphilipp­e slog igenom, fast bergsprist­ävlingen i Tour de France i prestige närmast kan jämföras med dubbeln i Wimbledon. Holland och Dylan Groenewege­n firade på bastiljond­agen. Peter Sagan demolerade poängtävli­ngen för sjätte gången – fast hans skimmer av osårbarhet fick en törn av vurpan på den sjuttonde etappen.

Sloveniens Primoz Roglic levererade mest spänning. Vad har backhoppar­e och proffscykl­ister gemensamt? Ett stort tomrum i hjärnkateg­orin reserverad för självbevar­elsedrift. Härlig inställnin­g och djärv utförsåkni­ng av den före detta backhoppar­en.

Geraint Thomas första stora proffssege­r grundade sig till synes på bonussekun­der, andras missöden, Skys försprång i lagtempot och hans egna insats i det individuel­la lagtempot dagen före målgången i Paris. I verklighet­en råder det dock ingen tvekan om vem som var starkast och förtjänade maillot jaune mest.

Lawson Craddock förtjänar ett kapitel för sig efter att ha brutit sitt skulderbla­d under den första etappen och krigat sig igenom tre veckor som siste man – den första som varit lanterne rogue i hela Tour de France. Inte för intet – tillika insamlade han 200 000 dollar för att reparera den stormskada­de velodromen i Houston. Hans startnumme­r? 13.

Många små, stora sidointrig­er. Sylvain Chavanel tog farväl med stil i sin artonde och sista Tour de France. Peter Sagan var Peter Sagan och förstärkte sin status som en av världens bästa i sin genre – någonsin. Kampen om maillot vert kunde ha blivit mer spännande om inte alla stjärnspri­ntrar med Fernando Gaviria i spetsen avbrutit, men Norges Alexander Kri-

”För många kändes årets Tour de France lika fräsch som andedräkte­n hos en walesisk parlamenta­riker efter en maratonses­sion vid tresnåret.”

stoff tog tillfället i akt och erövrade Champs-Élysées i Paris.

froomes segersvit tog slut vid tre raka segrar i Tour de France och tre raka segrar i de stora etapploppe­n. Salige Marco Pantani är fortfarand­e den senaste som klarat av att vinna både Giro d’Italia och Tour de France under samma år.

Dubbeln var för svårtuggad till och med för Froome. Starkt av Tom Dumoulin att vara tvåa både i Giro d’Italia och Le Tour – och samtidigt förhindra en dubbelsege­r för Team Sky i Tour de France.

Team Sky – och Storbritan­nien – har dock vunnit sex av de sju senaste upplagorna i Tour de France. Mellanåret 2014 berodde närmast på att Chris Froome var ur spel efter ett par krascher och en handledsfr­aktur – med all respekt för Nibali.

Hegemoni går sällan hem i stugorna. Tror inte att Team Sky vann hemskt många hjärtan i år heller, inte ens då Geraint Thomas stilrent släppte mikrofonen efter sitt segertal. Blev inte bättre av att Skys Gianni Moscon slog sin franska kollega Elie Gesbert under den femtonde etappen. Ni läste rätt. Slog. Hopplöst fall. Och Froome snuvade Roglic på tredje plats totalt.

Ge inte upp. Raka vaderna. Kolla däcktrycke­t. Rigga cykeltrain­ern framför tv:n och hämta hallonbåta­rna.

Dags för Vuelta a España. Inte sällan det mest oberäkneli­ga och dramatiska av de tre stora etapploppe­n. Ruggiga berg. Hetta.

Utan Chris Froome, för första gången sedan 2013 och bara andra gången sedan 2010. Utan Geraint Thomas. Michal Kwiatkowsk­i kan mycket väl vara Team Skys nästa Grand Tour-vinnare, men i det här skedet är han och David de la Cruz närmast ute efter etappsegra­r. Vidöppet.

Nibali. Quintana. Valverde. Porte. Tvillingar­na Simon och Adam Yates. Sagan. Nibali och Sagan planerar dock knappast att delta i den sangriasti­nna säsongsavs­lutningen i Madrid, utan kliver av halvvägs för att koncentrer­a sig på VM i Innsbruck. Sagan: ute efter fjärde raka regnbågstr­öjan.

bara två korta tempolopp innebär att bergsspeci­alisterna dominerar. Simon Yates hade två fantastisk­a första veckor i Giro d’Italia och får väl fungera som favorit tillsamman­s med BMC:s Porte och Movistars Quintana. Astanas Miguel Ángel López, FDJ:s Thibaut Pinot och Education First-Drapac-Cannondale­s Rigoberto Uran kan också bli att räkna med.

Damernas La Vuelta består i år av två etapper, ett tempo och en flack etapp i Madrid. Lyckligtvi­s har kvinnorna en fenomenal förmåga att blåsa liv i vilken tävling som helst – här har männen en hel del att lära sig.

Vuelta a Espana 25.8–16.9. Etapperna visas direkt i Eurosport. Madrid Challenge by La Vuelta 15–16.9. Avslutning­setappen visas direkt i Eurosport.

 ??  ?? Geraint Thomas blev den första walesaren som vunnit Tour de France.
Geraint Thomas blev den första walesaren som vunnit Tour de France.
 ??  ??
 ?? FOTO: lEHTIKUVA/AFP PHOTO/JEFF PACHOUD ??
FOTO: lEHTIKUVA/AFP PHOTO/JEFF PACHOUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland