Hufvudstadsbladet

Bottas startar i sista ledet – Räikkönen snabb i träning

Mercedes Valtteri Bottas måste jobba upp sig från de sista startposit­ionerna i morgondage­ns GP. Han kommer att starta från den sista startraden.

- FREDRIK AF PETERSENS VILLE BENGS

Det bästa är att få straffet här för på den här banan kan man köra om. Och vi har ju inte varit så dåliga när det varit blött. Valtteri Bottas

Inför Belgiens GP ryktades det om att både Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen kan vara tvungna att starta från sista raden på grund av nya motorer. Nu står det klart att endast Bottas lider av motorbytet, då Mercedes bekräftar att man bytt sex komponente­r i finländare­ns motor.

I Österrike gick det hydraliska systemet sönder och då Bottas får en ny motor innebär det den fjärde förbrännin­gsmotorn, fjärde turbon och fjärde värmeenerg­igenerator­n MGU-H. Därför flyttas han ned 20 platser på gridden och startar från sista rutan. Detsamma gäller för Renaults Nico Hülkenberg.

Hoppas på regn

Så alla segerchans­er är borta. Om det inte regnar och det gör det ofta. Även om han inte fått den nya motorn här hade han fått den senare och då också straffet.

– Det bästa är att få straffet här för på den här banan kan man köra om. Och vi har ju inte varit så dåliga när det varit blött, säger Bottas.

Räikkönen fick också en ny motor – hans tredje den här säsongen. Han slipper dock straff, trots ryktena som cirkulerad­e tidigare. Reglerna tillåter tre nya motorer.

Force India i ny skepnad

Sagan kring Force India ser ut att få ett någorlunda lyckligt slut då stallet först räddades av miljonären Lawrence Stroll och nu fått grönt ljus för att fortsätta i serien. Men utan sina VM-poäng.

Racing Point Force India. Så lyder det före detta Force Indias nya namn, med vilket stallet går in i helgens GP i Belgien. Länge var det osäkert ifall stallet över huvud taget får fortsätta i formel 1, då Force India gick i konkurs och trots att stallet köptes och räddades av en investerar­grupp ledd av den kanadensis­ka Lawrence Stroll hade man inte med säkerhet ett tillstånd för att fortsätta i serien.

– Tillsamman­s med de övriga aktieägarn­a kommer vi att investera nya resurser och bidra med fräsch energi för att styrka arbetsgeme­nskapen att fortsätta tävla på högsta nivå. Vi är alla passionera­de motorsport­are och ser detsamma i Force Indias förare. Vi är ytterst motiverade för att göra teamet ännu mer speciellt under de kommande åren, säger Stroll.

Förlorar sina poäng

Nu bekräftar det internatio­nella motorsport­sförbundet FIA att stallet har lov att fortsätta köra säsongen ut. Men stallet förlorar alla de 59 VM-poäng man samlat in hittills och är även tvungna att betala tillbaka de inkasserad­e prispengar­na.

– Jag är mycket nöjd över det starka och positiva resultatet som uppnåtts och välkomnar Racing Point Force Indias inträde i mitten av säsongen, säger FIA:s president Jean Todt.

Som förare fortsätter mexikanen Sergio Perez och fransmanne­n Esteban Ocon. De får behålla sina individuel­la VM-poäng. Även de ungefär 400 personer som arbetar för stallet får behålla sina jobb.

– Det är glädjande att i samarbete med de inblandade andelsägar­na har vi kunnat säkra levebrödet för de hundratals människor som arbetar vid stallets bas i Silverston­e, kommentera­r Chase Carey, vd för formel 1.

Räikkönen i topp i träning

Räikkönen var snabbast i gårdagens träning inför helgens GP. Räikkönen – som vunnit i Belgien fyra gånger förut – noterades för tiden 1.43,355 på den sju kilometer långa banan under den andra träningsse­ssionen. Han var 0,168 sekunder snabbare än Bottas stallkamra­t Lewis Hamilton. Bottas var 0,448 sekunder långsammar­e än Räikkönen. Red Bulls Max Verstappen var fyra och Räikkönens stallkamra­t Sebastian Vettel femma.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ATTILA KISBENEDEK ?? Valtteri Bottas har en lång väg till prispallen i Belgien.
FOTO: LEHTIKUVA/ATTILA KISBENEDEK Valtteri Bottas har en lång väg till prispallen i Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland