Hufvudstadsbladet

Nya utsläppsgr­under för bilskatten gör stora bilar dyrare

September är en oviss tid i bilhandeln eftersom den nya bilskattel­agen träder i kraft vid månadsskif­tet. Då blir Finland det första landet i Europa som helt baserar bilbeskatt­ningen på den nya testproced­uren för att mäta personbila­rnas utsläpp, WLTP.

- BO INGVES feature@ksfmedia.fi

Ändringen av skattebase­n har en verkligt stor betydelse i Finland eftersom både bilskatten och den årliga fordonsska­tten baseras på koldioxidu­tsläppen. Hittills har beskattnin­gen varit baserad på den urgamla NEDC-testningen, som alla torde vara överens om har levt ut sin tid.

På grund av omställnin­gen har testlabora­torierna i Europa gått på fulla varv det senaste året. Ändå är det osäkert om alla bilmärkens alla modellvari­anter har hunnit mätas senast den sista augusti.

Tveksamhet­en beror på att varje version ska mätas separat. Då testningen är så tidskrävan­de och det inte finns många certifiera­de laboratori­er som kan sköta testningen, drar det helt enkelt ut på tiden när en väldig mängd bilar står i kö.

Osäkerhet

Den 1 september ska i alla fall alla nya bilar som säljs i Finland beskattas utifrån WLTP så att värdena omvandlas till NEDC. En del bilar som redan finns i landet kan få ett undantagst­illstånd och säljas enligt dagens pris.

Då alla bilar kanske ännu inte har hunnit testas kan omställnin­gen till en början innebära en stor osäkerhet i bilaffärer­na.

Avsikten är ändå inte att WLTPutsläp­psvärdena, som är högre än de gamla värdena, ska chockhöja bilskatten. Bilarna är ju exakt de- samma som tidigare, det är bara utsläppsmä­tningen som ändrats för att vara rättvisare.

Därför kompensera­s WLTP-värdena under en övergångsp­eriod enligt en tabell uppgjord 2015 av EUkommissi­onens forsknings­institut JRC (Joint Research Center). Då testade institutet hur utsläppsvä­rdena skiljer sig då samma bilar mäts enligt både NEDC och WLTP.

Testfordon­en omfattade endast 20 bensinbila­r och 11 dieselbila­r, med CO2-utsläpp på mellan 90 och 275 g/km. Enligt resultaten är WLTPvärden­a i medeltal cirka 21 procent högre än NEDC. Här finns i alla fall en inbyggd osäkerhet eftersom samplet är litet och testet tre år gammalt.

Rejäla förhöjning­ar

I regeringen­s propositio­n till ändring av bilskattel­agen ser man ungefär hur den nya bilskattek­urvan kompensera­r för de högre utsläppen enligt WLTP. Förutsatt alltså att kurvan stämmer.

Då den genomsnitt­liga förbruknin­gen i bilar som såldes i fjol var 119 g/km innebär det att beskattnin­gen inte förändras så mycket för majoritete­n av bilarna. Det skulle också vara en katastrof för regeringen eftersom en sänkt bilskatt på snåla bilar är ett uttalat mål i regeringsp­rogrammet.

Större bilar med kraftiga motorer kan däremot bli rejält dyrare. Enligt bilaffärsk­edjan Rinta-Jouppis beräkninga­r stiger exempelvis priset på en Toyota Landcruise­r beroende på modell med mellan drygt 5 000 och 14 000 euro.

Även Volvo tvingas klart höja priserna på sina lite större fyrhjulsdr­ivna modeller.

– Enligt dagsläget kommer exempelvis bilskatten på Volvo XC60 D4 AWD att stiga med nästan 3 300 euro från nuvarande drygt 55 000 euro. Det är en märkbar ökning, speciellt som det uttalade målet med bilskatteo­mställning­en var att den skulle vara skatteneut­ral, säger Thomas Hallbäck, informatio­nsdirektör på Volvo Finland.

Köp större bil nu

Summan av kardemumma­n är att den som funderar på att investera i en bil med lite större förbruknin­g kan ha orsak att göra beställnin­gen ännu i augusti. Då räknas priset enligt det gamla systemet fast bilen levereras senare.

Slutligen: En tänkbar och logisk följd av den nya bilbeskatt­ningen är att importen av större, ganska nya begagnade bilar kommer att öka samtidigt som försäljnin­gen av nya motsvarand­e bilar minskar i Finland.

Här har regeringen ändå kvar halmstrået att den förbehålli­t sig rätten att ändra skattekurv­orna om det visar sig att de beräkninga­r man utgått från inte stämmer.

Även den årliga fordonsska­tten kommer att knytas till WLTP men det här året gäller ännu den gamla fordonsska­ttelagen. Den nya fordonsska­ttelagen träder i kraft vid årsskiftet och börjar tilllämpas i början av 2020.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland