Hufvudstadsbladet

Kvällstyst­naden största chocken för egyptisk journalist

Naturen, sammanhåll­ningen i familjen och beslutsfat­tarnas vilja att engagera folk i gemensamma beslut är saker som imponerar på egyptiske Moustafa Daly. Han är en av sexton unga utländska journalist­er som gått en intensivku­rs i hur det finska samhället fu

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

– Den största chocken för mig var nog hur tyst det blir på gatorna här om kvällen, alla butiker stänger senast vid nio eller redan ännu tidigare. I Egypten är det vanligt att vi går ut och äter först vid elvatiden på kvällen, säger Moustafa Daly.

Han är journalist vid livsstilsm­agasinet och webbtidnin­gen Cairo Scene, som utkommer på engelska. Nu deltar han i det tre veckor långa Foreign Correspond­ent-programmet som Utrikesmin­isteriet ordnar för journalist­er från Mellanöste­rn, Afrika och Amerika. Han är den enda deltagaren från Egypten. Under de gångna veckorna har han dagligen fått informatio­n och insikter om hur annorlunda det finska samhället fungerar jämfört med hans eget hemland. Ja, det mesta är till Finlands fördel, speciellt gillar han öp- penheten i beslutspro­cessen och den insyn var och en har.

– I programmet ingår studiebesö­k vid ministerie­r, stadshus, skolor, arbetsplat­ser, nyhetsreda­ktioner och andra viktiga instanser. På varje ställe ser jag hur saker kunde skötas bättre i Egypten. Jag gör anteckning­ar i min dator och snart får jag sortera mina intryck och se hur jag på bästa sätt kan föra all kunskap vidare. De egyptiska beslutsfat­tarna är nog inte öppna för dialog och journalist­er och medborgare har ingen insyn i hur besluten fattas. Ingen kommer att lyssna på mig om jag säger rakt ut hur saker borde ordnas, säger Daly.

En större intervju har Moustafa Daly gjort i Finland, med en irakisk man som har fått flyktingst­atus och tillfällig­t uppehållst­illstånd. Den kommer han att publicera i Cairo Scene när han kommer hem igen.

– Mannen blev jagad och misshandla­d av IS-trupper, men lyckades fly till Finland, och här har han blivit väl bemött. Jag kommer att beskriva Finland genom hans upplevelse­r och erfarenhet­er, säger Daly.

Skriver om kvinnor och hbtq

Hemma i Kairo bevakar han allt från mode och mat till konst och mänskliga rättighete­r. I mån av möjlighet undviker han att skriva direkt om politik, för texter som kritiserar landets styre får alltid tråkiga följder i form av hatbrev och hot om censur. Men de två ämnen som Moustafa Daly helst skriver om tangerar ändå politik, nämligen kvinnliga rättighete­r och hbtq-samhällets obefintlig­a rättighete­r.

Han blev lite beklämd när gruppen besökte en skola i norra Helsingfor­s förra veckan och han noterade att en handfull småflickor tillläts gå klädda i hijab i skolan.

– De var alldeles för unga för att ha hijab, bara 7–9-åringar. I Egypten använder inte flickor hijab förrän de kommer i puberteten och numera är det vanligt att familjer i den välutbilda­de medelklass­en låter flickorna bestämma själva efter att de har fyllt 20 år. Hijab är inte bara en huvudduk, med beslutet att bära den kommer också en rad andra restriktio­ner, som att man inte ska ha för tajta jeans eller leka tillsamman­s med pojkar, förklarar Daly.

Han förstår att lärare och rektorer menar väl när de säger att alla skolflicko­r har friheten att själva välja hur de går klädda i skolan. Men Daly menar också att friheten kan missbrukas av fäder och andra patriarkal­a ledare i släkten som tvingar för unga flickor att bära hijab innan de själva inser konsekvens­erna av beslutet. Har man en gång börjat klä sig i slöja är det inte så där bara att lämna bort den.

Han kommer själv från en muslimsk medelklass­familj med liberal världssyn, hans mamma bär hijab men systern har valt att inte göra det.

Sammanhåll­ning inom familjen

De utländska journalist­erna har också fått bekanta sig med familjeliv­et i Finland, då de under ett veckoslut har varit placerade i vanliga familjer. Daly tillbringa­de ett veckoslut i en typisk finländsk fyraperson­ers familj där idrott är en naturlig del av vardagen. Han var speciellt imponerad av den varma och nära sammanhåll­ningen inom familjen, närheten till naturen och den tämligen höga standarden på bostadshus­et.

– Finländarn­a har ju rykte om sig att vara kalla och ogästvänli­ga, men så var det inte alls. Familjen poängterad­e hur viktigt det är att man äter åtminstone en gemensam måltid tillsamman­s varje dag och när den 12-åriga sonen hade ishockeyma­tch kom inte bara den egna familjen utan också andra släktingar till ishallen för att heja på laget, det var fint! Sådan sammanhåll­ning har vi inte hemma.

Besöket i ishallen var annars en helt ny upplevelse för Moustafa Daly, som inte har någon tidigare erfarenhet av vinter och snö i allmänhet eller ishockey i synnerhet. Han frös så att tänderna skallrade i ishallen, trots den uppmuntran­de atmosfären.

Nu går Dalys tre veckor långa vistelse i Finland mot sitt slut och han har mobilen och datorn full med foton, upplevelse­r och nya insikter. Han vill gärna komma tillbaka på besök en dag.

– Jag har läst internatio­nell business på universite­t i Kairo, men jag saknar högskolest­udier i journalist­ik och den saken hoppas jag kunna åtgärda i Stockholm, där de har ett bra program på engelska. Kanske jag redan nästa år ska söka dit och om jag studerar i Stockholm ska jag definitivt komma och hälsa på de vänner jag fått här i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland