Hufvudstadsbladet

Istid eller extrem torka?

- CARL APPELBERG

Vilken sommar vi har haft! Och den förefaller att fortsätta, trots att vi har fått ett par ordentliga regnskurar nu i augusti. Jag har ändå en känsla av att nästa värmebölja är på väg igen. I alla fall är jag tacksam för regnen som kom, torkan har varit svår. För den vanliga semesterfi­raren har det ändå varit en idealsomma­r, trots algerna.

Ute i stora världen har det inte varit så idealiskt – extrem torka, skyfall och översvämni­ngar, bränder och vulkanutbr­ott, allt i en skön röra. Massmedier har kunnat frossa i sensations­rubriker, men de som frossat mest är olycksprof­eterna.

Nu vill jag genast säga att jag inte är en klimatförn­ekare, jag tror också att vi människor har bidragit till mycket av det som pågår. Jag ställer mig ändå frågande till vissa påståenden som sprids ut. Jag läste nyligen att forskare har sagt att den här heta sommaren kommer att följas av fem lika heta. Är det inte litet förmätet att kasta fram ett sådant påstående, moder natur är ett mycket ombytligt fruntimmer.

Några andra frågor har också roterat i mitt sinne. Vad är solens andel i uppvärmnin­gen? Så mycket vet vi att solen har sina variatione­r. Och vulkanutbr­otten, som jag tycker kommit allt oftare, all sot och aska de spyr ut måste väl falla ner någonstans?

Jag minns från 1930- och 40-talet att man allmänt talade om att vi var på väg mot en ny istid. De kalla krigsvintr­arna stödde den hypotesen. Vi oroade oss ändå inte då, den katastrofe­n skulle komma om så där 10 000 till 15 000 år. Kan det vara så att vi med vårt smutsiga beteende i själva verket räddat oss från en kommande nedfrysnin­g och istid?

I en populärvet­enskaplig tidskrift har jag läst att nästan allt liv på vår planet förintats inte mindre än fem gånger – första gången av kosmisk strålning från rymden, de tre följande gångerna av enorma vulkanutbr­ott. Femte gången var när en större rymdklump ramlade ner i Centralame­rika. Då förintades bland annat jätteödlor­na som härskat i 160 miljoner år. Jämför det med den tid vi människor funnits här.

Så jag tänker inte oroa mig för värmeböljo­r, torka och sånt, det finns annat att tänka på. Hur stabil är månen i sin bana? Vad tänker solen ha för sig de närmaste årtusenden­a? Vad händer med alla vulkaner? Åt allt det kan jag inte göra något. Så ta det lugnt och njut av vårt nordiska klimat – så gott det går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland