Hufvudstadsbladet

Människor behöver människor

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Förr eller senare händer det oss alla. Vi drabbas av en rejäl motgång i livet som hotar att knäcka oss – det kan vara djup sorg, svår sjukdom, det kan vara andra förluster eller motgångar. Eller så kan livet förlora sin lyster trots att allt egentligen borde vara i sin ordning, trots familj, vänner och ett meningsful­lt jobb. Ändå kommer man knappt ur sängen.

Det är i det tillstånde­t Tomas Janssons radiodokum­entär har sin utgångspun­kt: när meningslös­heten och eländet i världen får grepp om en. Jansson försöker hitta en väg ut ur detta tillstånd genom att omformuler­a frågan om livets mening till vad som gör livet värt att leva. Svaret på den frågan söker han hos personer som själva kämpat med frågeställ­ningen efter att ha gått igenom svåra saker.

Han talar med kvinnan som plötsligt förlorade sin livskamrat efter ett liv tillsamman­s, han möter kvinnan som höll på att knäckas av att inte prestera tillräckli­gt bra i studierna, kvinnan som förlorade hela sin familj i tsunamin i Thailand 2004 då hon bara var fjorton år, mannen som mitt i livet förlorade både sitt barn och sin hustru, och invandrare­n vars högsta önskan är att återförena­s med sin familj. Mest livsglädje utstrålar den som har minst tid kvar: en mycket gammal kvinna på ett ålderdomsh­em som blev änka redan som 26-åring men som beslöt sig för att se framåt.

Det svar som Tomas Jansson får på sin fråga är inget komplicera­t, snarare något som borde vara en självklarh­et: att odla nära människore­lationer. Det är i relation till andra människor livet blir meningsful­lt.

Programmet är ett exempel på att en radiodokum­entär kan se ut på många olika sätt. Janssons dokumentär är reflektera­nde, lugn och behaglig att lyssna på, en välgörande upplevelse som förmedlar hopp. Robert Kock står för musiken som mer har karaktären av ljudeffekt­er som integreras väl med berättelse­n. Mot slutet testas ett experiment­ellt grepp då musiken och Janssons berättarrö­st smälter samman till en sorts pratlåt som övergår från en dyster uppräkning av allt elände i världen till ett närmast euforiskt tillstånd. ”Våga vara glad! Våga vara idiotiskt glad! Våga leva! Våga stiga upp ur sängen! Våga möta världen!” utropar Jansson. Det är suggereran­de som en avslappnin­gsskiva, med drag av väckelsepr­edikan rent av. Och det är kanske just det vi behöver. Bli väckta. Yle Arenan 7.00, Yle Vega söndag 9.15

 ?? FOTO: TOMAS JANSSON ?? Robert Kock har skrivit musiken till Tomas Janssons radiodokum­entär.
FOTO: TOMAS JANSSON Robert Kock har skrivit musiken till Tomas Janssons radiodokum­entär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland