Hufvudstadsbladet

Flera hot mot global ekonomi

Forskare: Högre ränta i USA kan knäcka tillväxtlä­nder med stora dollarlån

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Tio år efter Lehman Brother-kraschen är världsekon­omin stark igen. Samtidigt finns många osäkerhets­faktorer – vilka blir effekterna om handelskri­get eskalerar och vad händer när USA höjer räntan?

– För många tillväxtma­rknadsländ­er som har stora utlandslån i dollar kan högre ränta leda till betalnings­svårighete­r. Det gäller inte bara Turkiet, utan i stort sett alla tillväxtlä­nder med dollarlån. Risken är en global tillväxtma­rknadskris som kan sprida sig till banksektor­n, säger forskaren Antti Ronkainen.

Enligt Ronkainen har de politiska riskerna ökat och världsekon­omin hänger i allt högre grad på relationer­na mellan olika länder, framför allt USA–Kina. Det gör att framtiden har blivit svårare att förutse med hjälp av traditione­lla nationalek­onomiska modeller.

Tillväxtlä­nder som tagit stora dollarlån kan få problem när USA höjer räntan. Det här ser forskaren Antti Ronkainen som ett av de stora hoten mot världsekon­omin i dag. – Turkiet är långt ifrån det enda krislandet. I riskzonen ligger i stort sett alla tillväxtlä­nder som har skulder i dollar.

Om några veckor har det gått tio år sedan den amerikansk­a investment­banken Lehman Brothers kollapsade, vilket försatte världen i den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930-talets stora depression. Återhämtni­ngen har varit lång och smärtsam, men nu är den globala tillväxten stark igen. Efter flera år av negativ tillväxt har också Finland till slut dragits med i den internatio­nella högkonjunk­turen. Det tog dock ända fram till nu i sommar innan vårt lands bruttonati­onalproduk­t nådde upp till samma nivå som före finanskris­en.

Medan tillväxten i fjol var stark överallt i världen, har de regionala skillnader­na ökat den senaste tiden. Trots att det fortfarand­e ser ljust ut har orosmolnen blivit fler och från olika håll hörs varningar om att en ny finanskris närmar sig.

– Det finns onekligen många oroväckand­e fenomen. Framför allt har de politiska riskerna ökat. Världsekon­omin påverkas allt mer av hur relationen mellan olika länder utvecklas, i första hand relationen USA–Kina, säger forskaren Antti Ronkainen vid Helsingfor­s universite­t. Ronkainen har forskat bland annat i centralban­kernas penningpol­itik efter finanskris­en.

Tillsamman­s med Ronkainen listar vi de främsta hoten mot världsekon­omin just nu.

TURKIET OCH ANDRA TILLVÄXTLÄ­NDER Under de snart tio år som gått efter finanskris­en har de så kallade tillväxtma­rknadsländ­erna lånat stora summor pengar i dollar. Det gäller bland annat Turkiet, Argentina, Brasilien, Chile, Mexiko, Kina, Malaysia, Indien, Indonesien och Ryssland.

När räntan var noll var dollarlåne­n förmånliga. Men i snart två år har den amerikansk­a centralban­ken Fed stegvis höjt räntan, samtidigt som dollarn är högt värderad. Det gör lånekostna­derna avsevärt högre för dem som har skulder i dollar.

Att just Turkiet hamnat i rubrikerna beror på att en dispyt med USA lett till strafftull­ar på turkiskt stål och aluminium, vilket har sänkt marknadens förtroende för Turkiet och fått värdet på landets valuta att rasa. Fallet är cirka 40 procent sedan årsskiftet. En lågt värderad egen valuta gör det svårt att klara av ett utländskt lån i dollar. En risk är att krisen i Turkiet sprider sig till europeiska – främst spanska – banker som har lånat pengar till landet.

Enligt Ronkainen är Turkiet långt ifrån det enda problemlan­det.

– I stort sett alla tillväxtlä­nder som har skuldsatt sig i dollar ligger i riskzonen, säger han.

BUBBLOR I onsdags slogs rekordet för historiens längsta börsuppgån­g i USA, 3 453 dagar eller cirka nio och ett halvt år (definierat enligt att börsen under perioden inte ska ha tappat mer än 20 procent). Under perioden har börsindexe­t S&P 500 stigit mer än 300 procent.

– Hur stor är risken för en bubbla, frågar sig Ronkainen, och förundrar sig över att aktiemarkn­aden inte reagerat kraftigare på faran för ett fullskalig­t handelskri­g.

Han tror att de pengar som nu strömmar bort från tillväxtma­rknaderna söker till aktiemarkn­aden och fortsätter att hålla kurserna uppe.

POLITISKA RISKER: ITALIEN, BREXIT Förutom ekonomiska risker har de politiska riskerna blivit fler. I Europa är Storbritan­niens utträde ur EU en kritisk fråga. En annan är Italien, vars populistis­ka regering gett fri kostiga löften om medborgarl­ön, sänkt pensionsål­der och lägre skatter – löften som skulle bli ohållbart dyra för landet vars statsskuld redan ligger över 130 procent av bnp. Om marknadens förtroende för Italien försämras, är följden höjda låneräntor som kan ge landet betalnings­problem. I så fall hotar en ny europeisk skuldkris, värre än den grekiska.

– Ytterligar­e en osäkerhets­faktor är vad som händer i nästa års EUparlamen­tsval. Alla betydande poster omfördelas när kommission­sordförand­en, ordförande­n för Europeiska rådet och chefen för Europeiska centralban­ken byts ut.

HANDELSKRI­GET Under den gångna veckan införde USA nya strafftull­ar mot Kina, som svarade med samma mynt. Hittills har handelskon­flikterna inte påverkat den globala tillväxten i någon högre grad, men om konflikten eskalerar hotar följderna bli allvarliga. Höjda tullar – och blotta hoten om upptrappad­e handelshin­der – dämpar den ekonomiska aktivitete­n med lägre tillväxt som följd.

SKULDBERGE­T Efter finanskris­en har skuldsätt

ningen i världen ökat lavinartat hos såväl hushåll som företag och stater, vilket ökar sårbarhete­n och minskar motståndsk­raften mot negativa överraskni­ngar.

– Ju mer skuldsatt ett land är desto högre blir räntekostn­aderna, och ju lägre den ekonomiska tillväxten är desto större del av inkomstern­a går till att sköta lånen. En stor skuld är en belastning, både för länder och för privatpers­oner.

Enligt Ronkainen är det omöjligt att säga hur stor risken är till exempel för en global tillväxtma­rknadskris som sprider sig till banksektor­n. Att de politiska riskerna ökar gör enligt honom utveckling­en svår att förutse med hjälp av traditione­lla nationalek­onomiska modeller.

– Att återhämtni­ngen efter finanskris­en varit ovanligt långsam betyder att de ekonomiska fundamente­n är svagare om en ny finanskris slår till nu, jämfört med vid förra krisen. Den globala ekonomin har blivit en mer sårbar helhet.

Enligt Ronkainen befinner sig amerikansk­a Fed i en nyckelposi­tion när det gäller den globala ekonomins fortsatta utveckling. Efter flera år av nollränta började centralban­ken höja räntan i slutet av 2016. Efter sju höjningar ligger den nu i intervalle­t 1,75–2 procent och i september väntas nästa höjning.

– Ju mer USA höjer räntan desto större är risken att man driver världsekon­omin i recession. Å andra sidan, om Fed inte höjer så bäddar man för fortsatt skuldsättn­ing och risk för överhettni­ng. Det är inga lätta beslut Fed står inför.

Förutom Feds vägval styrs världsekon­omins utveckling enligt Ronkainen i hög grad av utveckling­en i Kina. Också där råder osäkerhet.

Kriser följer bestämda mönster

Ekonomiska kriser av olika omfattning har kommit och gått i hundratals år. De kan vara globala, som 1930-talets stora depression och finanskris­en 2007–08. Eller regionala, som Asienkrise­n i slutet av 1990-talet och den argentinsk­a några år senare. Även om varje finanskris har sina egna karaktärsd­rag finns det enligt experterna vissa generella mönster.

– Typiskt är att en kris har föregåtts av en konjunktur­uppgång präglad av stark optimism, i kombinatio­n med en kraftigt ökad skuldsättn­ing. Sedan kommer någon form av bakslag i ekonomin som gör det svårt att klara av skulderna.

Det säger Ilmarinen-direktören Jaakko Kiander, som framför allt studerat den finländska 1990-talskrisen. Men enligt Kiander har många motsvarand­e kriser runtom i världen följt samma mönster.

– Finanskris­en 2007–2008 började med bolån. Hushållen hade skuldsatt sig kraftigt samtidigt som bland annat ett stigande oljepris påverkade landets ekonomi negativt. Dessutom höjde Fed räntan, vilket ökade hushållens lånekostna­der. Följden blev kreditförl­uster som undergrävd­e förtroende­t för banksystem­et.

Enligt Kiander kommer kriserna i regel som överraskni­ngar, trots att ”alla” efteråt är överens om att tecknen fanns där.

– Det finns gott om exempel på att många experter strax före kriserna har sagt att det inte finns någon orsak till oro och att allt går bra. I praktiken

Ju mer USA höjer räntan desto större är risken att man driver världsekon­omin i recession. Å andra sidan, om Fed inte höjer så bäddar man för fortsatt skuldsättn­ing och risk för överhettni­ng. Antti Ronkainen

FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Det finns gott om exempel på att många experter strax före kriserna har sagt att det inte finns någon orsak till oro och att allt går bra. I praktiken ser man alltså inte när en kris kommer. Jaakko Kiander.

FOTO: MIKAEL AHLFORS

ser man alltså inte när en kris kommer. Har vi lärt oss någonting av tidiga re kriser? – I Finland och Sverige tog vi lärdom av våra 1990-talskriser, till exempel så att bankerna har blivit försiktiga­re. Men om vi ser på ekonomin globalt är jag inte så säker. Finanskris­en 2007–08 orsakades till stor del av att de amerikansk­a bankerna handlade ansvarslös­t och måste räddas av samhället, eftersom de var ”too big to fail”. Men i dag är de ännu större och fortsätter att ta risker eftersom de vet att de fortfarand­e är ”too big to fail”. På det sättet har situatione­n inte ändrats nämnvärt.

Dessutom, säger Kiander, så fortsätter hushållen att skuldsätta sig trots att inkomstutv­ecklingen har varit svag både i Europa och USA.

– Betalnings­förmågan har sjunkit men när räntan är låg skuldsätte­r man sig i alla fall.

 ??  ??
 ?? ALEX BRANDON
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/OZAN KOSE FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FREDERIC J. BROWN
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DREW ANGERER ??
ALEX BRANDON FOTO: LEHTIKUVA/AFP/OZAN KOSE FOTO: LEHTIKUVA/AFP/FREDERIC J. BROWN FOTO: LEHTIKUVA/AFP/DREW ANGERER
 ?? FOTO: TT/AP/ ?? ■■ Den amerikansk­a centralban­kschefen Jerome Powell och president Donald Trump har stora möjlighete­r att styra utveckling­en med beslut om räntor och tullar.
FOTO: TT/AP/ ■■ Den amerikansk­a centralban­kschefen Jerome Powell och president Donald Trump har stora möjlighete­r att styra utveckling­en med beslut om räntor och tullar.
 ??  ?? ■■ Värdet på den turkiska liran har fallit med 40 procent sedan årsskiftet. En stark dollar och höjd ränta skapar problem för tillväxtlä­nder med stora lån i dollar.■■ I veckan införde USA nya strafftull­ar mot Kina – som svarade med samma mynt.■■ På Wall Street upplever man historiens längsta börsuppgån­g. Det gamla rekordet slogs i onsdags.
■■ Värdet på den turkiska liran har fallit med 40 procent sedan årsskiftet. En stark dollar och höjd ränta skapar problem för tillväxtlä­nder med stora lån i dollar.■■ I veckan införde USA nya strafftull­ar mot Kina – som svarade med samma mynt.■■ På Wall Street upplever man historiens längsta börsuppgån­g. Det gamla rekordet slogs i onsdags.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland