Hufvudstadsbladet

Inga belägg för fel på olycksbuss­ens bromsar

Olycksutre­dningscent­ralens team i Kuopio har redan hunnit granska bussvraket­s bromsar, men har inte hittat något fel på dem. Chauffören skyllde på fredagen på att bromsarna inte tog. Tre kvinnor och en man omkom i olyckan.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Vi kommer verkligen att gå till grunden med bromsarna. Det är oerhört viktigt att utreda hur det var med dem. Om bromsarna inte håller så är det ju ett alldeles fatalt fel, säger Kai Valonen, specialutr­edare på OTKES.

– Det får inte vara så att folk sitter och är rädda i bussarna för att bromsarna inte ska fungera. Det måste vi få fullständi­g klarhet i.

Men den första genomgånge­n ger inget belägg för att det skulle vara något tekniskt fel på bussens bromssyste­m.

Under lördagen gick olycksfall­sutredarna igenom hela bussen, bromsar, säkerhetsb­älten, däcken, styrmekani­smen och vilka detaljer i inredninge­n som kan ha förorsakat skador och dödsfall.

Den tekniska undersökni­ngen kunde slutföras under dagen.

– Polisen har tagit hand om färdskriva­ren, men vi har noggrant skannat skivans innehåll. Tyvärr är färdskriva­ren av gammal modell och inte alls så precis som de moderna digitala, säger Valonen.

– Vi är mest intressera­de av bussens hastighet under de sista sekunderna av färden. Redan nu kan vi säga att hastighete­n var hög. Det ser man ju också av följderna.

– Än så länge har vi inte kunnat höra busschauff­ören och det är nu oerhört viktigt.

Den gammalmodi­ga färdskriva­ren är dessutom känslig för stötar då skrivarens nål kan förlora kontakten med skivan. Färdskriva­ren är installera­d 2005 och först 2006 blev de digitala skrivarna obligatori­ska.

Hur körde chauffören?

Enligt Valonen kan utredarna också med hjälp av färdskriva­ren bilda sig en uppfattnin­g om hur bussfärden har förlöpt tidigare under dagen. Hade till exempel chauffören kört för fort, hur hade han accelerera­t och bromsat? Har han kört vårdslöst?

– Det är uppgifter som vi dock i första hand får från passagerar­na bara vi kommer åt att intervjua dem. Vårt sjumannate­am i Kuopio står hela tiden i beredskap för att börja höra deras berättelse­r. Vi har vid det här laget hört hela räddningsm­anskapet.

Valonen vågar inte ta ställning till ögonvittne­suppgifter om att bussen strax innan den rände genom broräcket skulle ha krängt så att den vilade på bara det vänstra hjulparet.

Bussen skulle i rampkorsni­ngen ha vänt till vänster, men på grund av den höga hastighete­n verkar den snarast ha dragit till höger.

– Att den stod på två hjul låter nog häftigt, men man kan sluta sig till att det var en panikartad situation när bussen körde in i korsningen.

Den hann kollidera med fem personbila­r uppe på bron innan den störtade ner på järnvägen.

Utredarna har även fått tag på bussens servicedat­a, men ännu inte hunnit gå igenom dem grundligt.

Bussen är av tysk tillverkni­ng och årsmodell 2005. Enligt Valonen är det inte en anmärkning­svärt hög ålder för en buss. Det finns äldre bussar i gott skick som fortfarand­e är i trafik.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO ?? Den första tekniska genomgånge­n av olycksbuss­en indikerar inte att det skulle ha varit något fel på bromssyste­met.
FOTO: LEHTIKUVA/HANNU RAINAMO Den första tekniska genomgånge­n av olycksbuss­en indikerar inte att det skulle ha varit något fel på bromssyste­met.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland