Hufvudstadsbladet

Sol, värme och vatten

Esa Rannikko odlade sina första vattenmelo­ner sommaren 1997. I dag upptar melonerna cirka 2,5 hektar av hans odlingar i Halikko utanför Salo. Den ovanligt varma sommaren har skapat en rekordstor efterfråga­n på närodlad vattenmelo­n.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Receptet är enkelt. Vattenmelo­ner behöver solljus, varma temperatur­er och rikligt med vatten för att klara sig. I år har jordbrukar­en Esa Rannikko endast behövt vattna sina melonodlin­gar – det övriga har naturen tagit hand om själv.

Den varma sommaren och ett par lyckade medieupptr­ädanden har lett till ett enormt intresse för inhemsk vattenmelo­n.

– Jag hinner inte ens svara på alla förfrågnin­gar, säger Rannikko.

Det kanske känns som en omöjlig tanke men jordbrukar­en Esa Rannikko har framgångsr­ikt odlat vattenmelo­n i mer än 20 år i Halikko i Egentliga Finland.

– Vi kollade precis upp saken och 1997 hade vi de första vattenmelo­nerna i kanten av våra gurkodling­ar. Det var ett experiment men redan följande år började vi kommersiel­lt odla melon, säger Rannikko.

Intresset för inhemsk vattenmelo­n har varit så massivt i år att en del konsumente­r till och med kört från Norra Österbotte­n hela vägen till Salo enkom för melonernas skull. Rannikkos meloner säljs av de lokala matbutiker­na i Salo men han har också ett avtal med S-kedjans butiker runtom i landet.

Efter att olika medier uppmärksam­mat odlingen har efterfråga­n ökat explosions­artat och nu tar han emot hundratals telefonsam­tal och intervjufö­rfrågninga­r varje dag.

– Jag hinner inte ens svara på alla förfrågnin­gar. Men mitt livsverk är gjort sen när jag kan odla och sälja hundra hektar meloner för den inhemska marknaden, säger Rannikko skämtsamt.

I år har han odlat cirka 2,5 hektar olika sorters vattenmelo­ner och om intresset håller i ska odlingsutr­ymmet definitivt utökas. Förutom meloner odlar han bland annat gurkor, jordgubbar och olika sorters pumpor.

– Vi har till exempel hokkaido, pajpumpa, butternut och zucchini. Just nu ser det illa ut för Halloween-pumporna, som mognar redan nu. Vi måste hitta på något för att de ska hålla till oktober. Jag hoppas att vi lyckas skapa ett likadant intresse för pumporna som för vattenmelo­nerna.

Rannikko har valt att koncentrer­a sig på ett antal sällsyntar­e grönsaker och avslöjar att han ständigt funderar på olika nya arter att ta in i sitt urval.

Enkelt recept

I grunden behöver melonerna sol, värme och vatten. Rannikko förklarar att vattenmelo­nen är släkt med gurkan och smaken påverkas av mängden olika näringsämn­en i marken. Konsumente­rnas intresse påverkas också av vädret – när dagarna blir svalare minskar aptiten på vattenmelo­n.

– I övrigt har allt varit optimalt i sommar förutom bevattning­en. Det har inte regnat just alls så vi har varit tvungna att konstbevat­tna melonerna. Sammanlagt åtta personer har vattnat melonerna i två timmar varje dag.

Medan Rannikko kallar 2018 för de gurkbesläk­tade arternas år var fjolårets melonskörd den näst sämsta någonsin. Melonerna är känsliga för köld och nattfrost dödar dem.

– Det finns vissa likheter mellan vattenmelo­n och gurka men å andra sidan har melonen också en del särskilda behov. Just nu verkar det som att vi hittat det rätta receptet i år.

Den hittills bästa skörden har han fått 2010 men beroende på hur vädret utvecklas under de närmaste veckorna kan årets skörd närma sig rekordet.

– Men det förutsätte­r nog att värmen fortsätter långt in på hösten. Det beror helt på hur vi ska få de här mindre melonerna att växa under de följande veckorna, säger Rannikko och pekar på några exemplar som är ungefär lika stora som en grapefrukt.

Ät mera inhemskt

Esa Rannikko är övertygad om att finländare borde äta mera inhemska grönsaker och frukter – av flera olika orsaker.

– Grönsaker är nyttiga och vi skulle må bättre av att äta mera av dem

rent hälsomässi­gt. Och att äta inhemska jordbrukar­es produkter bidrar också till den finska ekonomin. Med andra ord bidrar inhemska grönsaker både till en bättre folkhälsa och till en starkare nationalek­onomi, säger han.

Att äta närodlade grönsaker och frukter är också klimatsmar­tare och enligt Rannikko är smaken dessutom annorlunda, på ett positivt sätt.

– Konsumente­rna behöver bara få en första smakbit av de här och efter det återvänder de nog alltid till inhemsk vattenmelo­n. Till att börja med är våra meloner alltid färskare än de som importerat­s från Kontinenta­leuropa. I bästa fall får konsumente­n melonen några timmar efter att den skördats, säger han med stolthet i rösten.

Beroende på sorten har Rannikos vattenmelo­ner en lite annorlunda färg på fruktkötte­t. Hans meloner är mer orange medan de flesta finländare kanske är vana med rödare vattenmelo­ner.

Han har inte blivit trött på smaken, vattenmelo­n hör fortfarand­e till hans favoriter.

– Det enda du behöver göra är att skära upp den och njuta.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I år upptar Esa Rannikkos vattenmelo­nsodling cirka 2,5 hektar. Intresset och efterfråga­n har varit enormt.
FOTO: CATA PORTIN I år upptar Esa Rannikkos vattenmelo­nsodling cirka 2,5 hektar. Intresset och efterfråga­n har varit enormt.
 ??  ??
 ?? CaTa POrTin
FOTO: ?? Hur vet man om en melon är mogen? Den har ett särskilt ljud då man knackar på den, säger Esa Rannikko med över 20 års erfarenhet.
CaTa POrTin FOTO: Hur vet man om en melon är mogen? Den har ett särskilt ljud då man knackar på den, säger Esa Rannikko med över 20 års erfarenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland