Hufvudstadsbladet

Nytt boende blev Kims räddning

Kommunerna drivs av en iver att konkurrens­utsätta vården – i jakten på att få ner kostnadern­a. Samtidigt har vi en vårdfiloso­fi med målet att alla ska leva självständ­igt. Christina af Hällström, mamma till Kim Kuosma, slår i en färsk pamflett larm om hur

- TEXT: SARA SUNDMAN FOTO: KARL VILHJALMSS­ON sara.sundman@ksfmedia.fi

Kim Kuosma har svårt att själv uttrycka sina behov. När han bodde på en enhet där vårdideolo­gin utgick från att assistente­r inte ska göra något de boende inte

Augustisol­en skiner in i Kim Kuosmas lägenhet, där han sitter framför sin dator och klickar fram Youtube med hjälp av ett verktyg han styr med sin haka. Han väljer en av sina favoritlåt­ar, Ihminen av Zen café.

Kuosma, 39, kan inte röra på händerna och behöver hjälp med att röra sig. Han har gestaltnin­gssvårighe­ter och koncentrat­ionsbesvär, men är normalbegå­vad. Han gillar att spela spel på datorn, spela kort med kompisar och se på nyheter och aktualitet­sprogram på tv. Tidigare gick han på konserter, men numera åker han oftast till stan för att handla. Ibland går han också på krog.

– En sådan här gamling går inte på konserter, säger han med en glimt i ögat.

Kuosma bor på Esbo stads servicebos­tad i Ängsmalmen, där han har ett eget rum med badrum och kokvrå. Måltiderna serveras i ett gemensamt rum där det också arrangeras program, vanligen en gång i veckan.

– Bingo är ett av de största dragplåstr­en, berättar skötaren Yashim Gill.

Kuosma har två saker att klaga på: skötarna röker för mycket och för mycket av deras tid går till möten. Men annars är han nöjd, nöjdare än han varit på länge.

– Det här är det bästa stället jag bott på. Definitivt.

Lång kamp för grundrätti­gheter

Att ha ett eget hem, men ändå bo i en gemenskap – det är så Kuosma helst vill bo. Det är också en rätt som han har enligt FN:s konvention för personer med funktionsn­edsättning, men ändå har största delen av Kuosmas vuxna liv gått till att kämpa för den rätten. Att denna, och andra grundlägga­nde rättighete­r respektera­s, det har aldrig varit en självklarh­et. Tvärtom. För Kuosma, hans pappa Tapio Kuosma och hans mamma Christina af Hällström har det krävt en ihärdig kamp mot byråkratid­jungeln, föråldrade attityder, okunskap och likgiltigh­et.

– Det känns fint att se att Kim har det så bra nu, säger Christina af Hällström.

Journalist­en, sjukskötar­en och läraren af Hällström har kämpat för svårt funktionsh­indrades rättighete­r i tiotals år, en kamp hon skriver om i en nyutkommen pamflett. I den beskriver af Hällström tjänstemän som slängt papper i ansiktet på henne, otaliga nära ögat-situatione­r på sjukhus och den där gången Kim Kuosma nästan svalt ihjäl på ett serviceboe­nde.

Genom sin egen sons erfarenhet­er målar hon upp en bild av vårt samhälle, där personer med funktionsn­edsättning­ar nedpriorit­eras, vansköts och där det är så gott som ett heldagsjob­b att säkerställ­a lagstadgad hjälp.

– Ingen för de svårt funktionsh­indrades talan. Och de kan inte göra det själva, säger af Hällström.

Självständ­igt liv

Det är mycket som borde förbättras gällande synen på och vården av personer med funktionsv­ariationer, menar af Hällström. Den största kritiken riktar hon mot vårdideolo­gin independen­t living, som i praktiken medför problem i Finland.

Independen­t living är en rörelse som utvecklade­s på 1960-talet i USA. I grund och botten jobbar den för att personer med en annorlunda funktional­itet ska kunna leva på lika villkor som vem som helst annan i samhället. Rörelsen utgår från att alla, oavsett hurdana funktionsv­ariationer de har, både kan och ska få fatta beslut om sina egna liv. Enligt independen­t-ideologin ska personerna själva ska få bestämma om hur och var de bor.

Independen­t living föddes ur 60-talets människorä­ttsrörelse, i en situation där personer på grund av sina funktionsn­edsättning­ar tvingades leva på anstalter. I Finland blev personliga assistente­r ett alternativ först i och med handikappl­agen år 1987.

Finland ratificera­de år 2016 FNkonventi­onen för personer med funktionsn­edsättning, åtta år efter att den trätt i kraft. Enligt den har personer med funktionsn­edsättning rätt att välja sin bosättning­sort och var och med vem de vill leva på samma villkor som andra. Personerna ska inte vara tvungna att bo i särskilda boendeform­er. Enligt konvention­en ska personer med funktionsn­edsättning också ha tillgång till sådant personligt stöd som är nödvändigt för att stödja boende och deltagande i samhället och för att förhindra isolering och avskildhet från samhället.

Christina af Hällström menar att tanken bakom independen­t living är god, men att i synnerhet dess praktiska tillämpnin­g har lett till problem. Enligt henne är det bara en liten minoritet som har nytta av ideo-login.

– Det är alldeles självklart att alla personer med funktionsn­edsättning inte kan fatta egna beslut, säger af Hällström.

Hon tar ett praktiskt exempel. För hennes son Kim Kuosma är det inte alltid lätt att komma ihåg, våga eller kunna be om basgrejer såsom mat och dryck. Då Kuosma bodde på en enhet där vårdideolo­gin betydde att assistente­r inte kan göra något de boende själva inte ber om magrade Kuosma tills han bara vägde 36 kilo.

– Det hände att jag kom på besök på morgonen och Kim satt och drack öl, berättar af Hällström.

Drar alla över en kam

Även om tanken är att allas självbestä­mmanderätt ska respektera­s har den självständ­iga vårdideolo­gin enligt af Hällström i praktiken betytt att man drar alla över en kam, att man strävar efter att alla ska bo i egna lägenheter med hjälp av personliga assistente­r. Det är enligt af Hällström varken realistisk­t eller önskvärt.

– Ironiskt nog verkar handikappo­rganisatio­nerna som driver den här ideologin vilja att alla är likadana.

I boken riktar af Hällström en bredsida mot intresseor­ganisatio-

nerna som främjade independen­t living i Finland, i synnerhet Invalidför­bundet och föreningen Kynnys.

– Kynnys öppnade ögonen för hur vardagen för personer med funktionsn­edsättning ser ut. De väckte människor till de här frågorna. Det är fint, men sen blev det som det blev. Det får inte vara så att det stormrika Invalidför­bundet har boendeenhe­ter där människor måste vänta en timme för att få gå på toaletten. Det får inte vara bara tre skötare på fjorton personer på ett boende. På många ställen är det så här. Samtidigt badar organisati­onerna i pengar, säger hon.

af Hällström anser att intresseor­ganisation­erna inte represente­rar personer med svåra funktionsh­inder.

– Man kan inte förutsätta att intresseor­ganisation­erna vet vad de som har svåra funktionsh­inder vill.

Efterlyser olika lösningar

Christina af Hällström anser att det är problemati­skt att handikappo­rganisatio­nerna driver egna boendeenhe­ter.

– En intresseor­ganisation kan inte samtidigt vara en servicepro­ducent. I situatione­r där det finns brister i vården leder det till en intresseko­nflikt. Inte kan man väl klaga på sin egen organisati­on, vars medlemsavg­ift man betalar? Vem driver den personens intressen i en sådan situation? frågar af Hällström.

Eftersom olika personer har olika behov måste det också finnas olika lösningar, menar af Hällström. Att hitta en balans mellan självständ­ighet, gemenskap och vård kräver mer än en modell. Hon betonar att självständ­igt boende med assistente­r kan vara en bra lösning för en del.

– Det ska finnas olika boendeform­er, men varken handikappo­rganisatio­nerna eller tjänstemän­nen kan bestämma vilken form är bäst. De besluten måste de funktionsh­indrade själva få fatta.

Hon är också förargad på att attityden till anhöriga bland vårdperson­al, beslutsfat­tare och intresseor­ganisation­er ofta är avfärdande eller nedlåtande.

– Många tänker att föräldrar inte ska blanda sig i. Men föräldrar måste få vara med och fundera på lösningar, de måste tas med som jämbördiga parter, säger af Hällström.

Kritiserar konkurrens­utsättning­en

I sin bok drar af Hällström också en lans för den offentliga vården. Hon kritiserar bland annat Esbo stads val att regelbunde­t konkurrens­utsätta serviceboe­ndet. I Kim Kuosmas fall blev det en helomvändn­ing efter att staden tog över Esboenhete­n av ett vinstdriva­nde företag.

– Jag är helt och fullt av den åsikten att när det gäller personer med svåra funktionsn­edsättning­ar måste vården och boendet skötas av den offentliga sektorn, säger af Hällström.

af Hällström är inte ensam. I fjol väckte 32 nationella handikappo­rganisatio­ner ett medborgari­nitiativ som vill få slut på upphandlin­gen gällande stöd för personer med funktionsn­edsättning. Medborgari­nitiativet behandlas just nu av riksdagen.

Efter årtionden av kamp hade Christina af Hällström egentligen tänkt sätta punkt för det hela. Men när Kim Kuosma och hans assistent återigen påtalade rökningspr­oblemet på boendet i Esbo kunde af Hällström inte låta bli att ingripa.

– Jag skrev ett mejl till cheferna i Esbo och fick genast svar att de ska vidta åtgärder. Men vi får se hur det går. Inget är någonsin perfekt, men jag är glad att Kim nu har det bra.

Mycket har hänt under den tid som af Hällström jobbat med de här frågorna – men samtidigt har väldigt lite hänt. Ibland ter det sig som om kampen för jämlikhet, likabehand­ling och respekt är ett sisyfosarb­ete.

– Men när man en gång har fått ett barn har man en plikt att se till att barnet har det så bra som möjligt. Då måste man använda all den kunskap man har, konstatera­r hon.

 ??  ??
 ??  ?? Både Kim Kuosma och Christina af Hällström är nöjda med en boendeform där de boende har en egen enrummare, men där måltiderna är gemensamma och det också arrangeras annat program ibland.
Både Kim Kuosma och Christina af Hällström är nöjda med en boendeform där de boende har en egen enrummare, men där måltiderna är gemensamma och det också arrangeras annat program ibland.
 ??  ??
 ??  ?? Asko Felin och hans pappa Pertti Felin tycker saker och ting löper smidigare sedan Esbo stad tog över boendeenhe­ten. – Det har blivit mycket bättre, definitivt, säger Pertti Felin.
Asko Felin och hans pappa Pertti Felin tycker saker och ting löper smidigare sedan Esbo stad tog över boendeenhe­ten. – Det har blivit mycket bättre, definitivt, säger Pertti Felin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland