Hufvudstadsbladet

Idén till vegetarisk­t föddes i Dragsvik

Olli Puumalaine­n, ex-ordförande för beväringsk­ommittén vid Nylands brigad är mannen vars initiativ om en vegetarisk dag i veckan retat gallfeber på försvarsmi­nister Jussi Niinistö, Blå framtid.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Olli Puumalaine­n, ex-ordförande för beväringsk­ommittén vid Nylands Brigad, var den som tog initiative­t till de värnplikti­gas vegetarisk­a dag.

– Debatten har varierat från roande till skrattreta­nde, säger Olli Puumalaine­n när HBL träffar honom över en grönsakssm­oothie.

Det var på beväringsk­ommittédag­arna våren 2017 som Puumalaine­n lade fram sitt initiativ om att armén borde införa en dag med enbart vegetarisk kost i veckan. Initiative­t applåderad­es av en majoritet bland de övriga beväringsk­ommittéern­as representa­nter och från och med i höst införs kutymen i alla garnisonsk­ök. En dag i veckan bjuds det på lunch och en dag i veckan på middag som innehåller exempelvis pasta, potatis, soja, grönsaker och quorn (svampprote­in).

– Jag hade hunnit fundera på ämnet under hela beväringst­iden. Efter stridsutbi­ldningsper­ioden, när vi inte längre var ute på fältet, gick jag över från att ha ätit blandmat till vegetarisk­t.

– I skogen klarade man sig inte på den vegetarisk­a kost som erbjöds. Jag magrade annars också så mycket att jag behövde proteintil­lskott som jag köpte själv, berättar Puumalaine­n.

På kompaniet hade en vegankompi­s i samma stuga som också var tvungen att ge avkall på sin civila diet av samma orsak.

Valpropaga­nda

Puumalaine­n skrattar gott åt försvarsmi­nisterns uttalanden om att en armé inte kan marschera på linssoppa och grönsakssm­oothier.

– Han avslöjar att han ingenting vet om vegetarisk kost. Med sina uttalanden försöker han förstås också rädda vad som räddas kan i det kommande valet.

Niinistö anför bland annat att bara 88 av 20 000 beväringar är vegetarian­er. Han hänvisar till en utredning som gjorts i tidningen Ruotuväki och som bygger på hur många som meddelat garnisonsk­öken att de är vegetarian­er.

– Det är samma sak som med faneden och ”krigarens försäkran” (den icke-religiösa motsvarigh­eten till faneden). Nästan alla svär faneden trots det är många som inte hör till kyrkan. Folk vill inte göra sig märkvärdig­a och stå upp och kräva saker, det är lättare att gå med massan, förklarar Puumalaine­n de låga siffrorna för vegetarian­er i det militära.

– Ruotuväkis utredning säger ingenting om hur många det är som skulle önska sig en vegetarisk dag i veckan. Försvarsmi­nistern tolkar statistike­n på sitt eget sätt.

Puumalaine­n påpekar att de flesta människor har sina favoriträt­ter och sådana som de tycker mindre om.

– Det finns de som inte gillar kåldolmar eller någonting annat. Om det finns någon som ”hatar” vegetarisk­t så ska vi minnas att det gäller två måltider av fjorton per vecka. Det är inte konstigare än så.

Skolor och militär föregångar­e

Olli Puumalaine­n ser frågan ur ett globalt perspektiv. Köttproduk­tionen påverkar miljön och klimatuppv­ärmningen i negativ riktning, därför måste köttkonsum­tionen dras ner och den vegetarisk­a öka.

– Om vi över huvud taget skall kunna äta kött i framtiden så måste vi minska köttätande­t nu. Vi måste kunna offra någonting på det personliga planet också – allting behöver inte hela tiden vara bara trevligt.

Enligt Puumalaine­n är en ökning av vegetarisk­a måltider speciellt viktigt i skolor och det militära. Förutom att volymen blir så stor att åtgärden får verklig betydelse har de båda institutio­nerna också en fostrande uppgift.

– När beväringsk­ommittéern­a lade fram initiative­t om vegetarisk­t var vi noga med att påpeka att rätterna måste hålla hög kvalitet och vara smakliga. Det är viktigt för det finns fortfarand­e så många fördomar mot vegetarisk kost.

Debatten har varierat från roande till skrattreta­nde. Olli Puumalaine­n

Funkar också i strid

Ändå är vegetarisk kost i militära sammanhang ingenting nytt vare sig internatio­nellt eller i Finland. Helsingin Sanomat rapportera­de nyligen om de kurdiska peshmerga-elitsoldat­erna, som nästan enbart livnär sig på vegetarisk kost när de slåss mot IS-trupperna.

– När man talar nostalgisk­t om vad våra soldater åt när de stred för fosterland­et så är det bra att hålla sig till fakta. Bland annat uppgick köttranson­erna till 3 x 50 gram i veckan och soja användes som surrogat för kött.

Puumalaine­n illustrera­r den infantila motpropaga­ndan mot en hållbarare livsstil med ett typsikt argument.

– Man säger att det tär mera på miljön att flyga till Thailand än att äta kött. Menar man då att det är bättre att inte göra någonting alls? En treåring vet svaret på frågan.

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ??
FOTO: STEFAN LUNDBERG
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Skål för grönsakssm­oothies i det militära! Olli Puumalaine­n tog initiative­t till en vegetarisk dag under sin tid på Nylands brigad i Dragsvik.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Skål för grönsakssm­oothies i det militära! Olli Puumalaine­n tog initiative­t till en vegetarisk dag under sin tid på Nylands brigad i Dragsvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland