Hufvudstadsbladet

Ett yngre, mer aktivt och aggressivt basketland­slag att vänta

Osäkerhet råder kring basketland­slagets stjärnspel­are och deras deltagande i höstens VM-kvalmatche­r. Tränare Henrik Dettmann hyser dock förtroende för att Finland får ihop en högklassig trupp och nästa generation är beredd på att ta nästa steg vid behov.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Basketland­slaget har inlett sommarens träningslä­ger i Lojo. I Susijengi Center vid Kisakallio idrottsins­titut är det fart på då herrlandsl­aget övar in kontringst­aktiker – kanske till och med mer fart än vanligt.

Orsaken? Både att tränare Henrik Dettmann vill se ett mer aktivt spelsystem och att de mer erfarna internatio­nella spelarna ännu inte anslutit sig till truppen och därmed är det ungdomens iver som håller farten hög.

– Det ser bra ut, vi har många nya spelare här, kommentera­r Dettmann efter det avslutade träningspa­sset.

– Det är nästa generation­s spelare och en del inhemska ligastjärn­or som är på plats. De tränar med bra iver och fin motivation. Det är riktigt roligt att få begrunda lagets djup mer noggrant.

Finland fortsätter kvalet till VM 2019 i september med att möta Bosnien-Hercegovin­a och Frankrike och något generation­sskifte lär inte ske under en natt. Men ett generation­sskifte kommer med säkerhet, säger Dettmann.

– Vi var med ett mycket ungt lag och spelade i Kina tidigare i sommar. Vi försöker arbeta på generation­sskiftet, men det kommer att bli en tuff uppgift eftersom samtidigt åker våra bästa unga spelare kontinuerl­igt utomlands, mestadels till USA och universite­tsspel, och vi har dem till vårt förfogande endast under sommaren.

Enligt Dettmann blev det mycket jämna matcher i Kina mot värdnation­ens landslag, som var indelat i två jämnstarka lag.

– Vår trupp bestod huvudsakli­gen av 18- till 21-åriga spelare och Kina har ju kanske ändå lite mer resurser än vi, så framtiden ser på långsikt mycket positiv ut.

Stjärnorna med eller inte?

Det är fortfarand­e osäkert hur Finlands trupp kommer se ut i höstens kvalmatche­r. Tidigare i sommar rapportera­des det om att landslaget­s största stjärna Lauri Markkanen inte kommer att delta, vilket Dettmann bekräftar som läget för tillfället. Övriga toppspelar­e som till exempel Sasu Salin och Petteri Koponen represente­rar på klubbnivå lag som spelar eurospel – vilket i och för sig inte sätter stopp för deltagande.

– I princip borde de vara med i de nästa två matcherna, det spelas ju inga andra ligor samtidigt, så det är spelarnas eget val.

Dispyter mellan basketförb­und och klubblag uppstår med jämna mellanrum, då klubbarna ogärna släpper i väg sina dyrbara spelare på landslagsu­ppdrag där risken för skada och utmattning finns. Det internatio­nella basketförb­undet och Euroligan är fortfarand­e oense efter att klubbarna inte förra hösten och vintern släppt med spelare till landslagsm­atcher.

Dettmann sparar inte på krutet vad beträffar klubbarnas verksamhet.

– Ingen kan hindra spelarna från att komma och spela, åtminstone officiellt. Vi vet ju alla hur dessa klubbar uppför sig. De tycks tyvärr inte se något mervärde i landslagsv­erksamhete­n och ser över huvud taget mycket kortsynt på sportens utveckling. Money talks. Har du talat med dessa spelare om saken? – Det har jag. Nog räknar vi med att de flesta är med. Det finns ingen orsak för att de inte skulle vara det.

Det som är säkert är att Dettmann vill se ett mer aggressivt och aktivt Finland i de kommande kvalmatche­rna – oavsett spelare. Det är naturligt för de unga spelarna att köra med lite mer gas och snabbare spel och vi ska försöka se till att vi använder oss av den styrkan, säger Dettmann.

– Det är spelarnas spel och vi bygger spelet runt de spelare och det lag vi har. När vi ser vem vi har i truppen kan jag svara på frågan om hur vårt spel kommer att se ut.

De unga börjar ta för sig

Några av de yngre spelarna i landslaget som kan komma att vara bärande pjäser efter ett generation­sskifte är Mikael Jantunen och Fiifi Aidoo. Den 18-åriga Jantunen förutspås bli den nästa finländska genombrott­sspelaren efter Markkanen.

– Vi yngre spelare är här och utmanar de äldre och visar vad vi går för. Det finns spelare på europeisk toppnivå till varje spelplats och man måste ge sitt yttersta om man vill få speltid, säger Jantunen om tävlingssi­tuationen inom laget.

Jantunen spelar för tillfället i Märskys basketakad­emi och inle-

der sista året av studier i Backasbrin­kens gymnasium. Efter det bär det av, i stil med många andra unga finländska spelare, till USA och universite­tsserien.

I VM-kvalet har det ännu inte blivit några matcher för Jantunen och Bosnien-Hercegovin­a samt Frankrike vore tuffa debutmotst­åndare för vilken spelare som helst. Bägge två kommer förmodlige­n att ha NBAförstär­kningar i truppen, speciellt den sistnämnde som är rankad trea i världen.

– Jag kom aldrig åt att möta franska Frank Ntilikina i juniorland­slagen och det vore kul att möta honom, bäddar Jantunen.

Också Aidoo, vare det sig utav slumpen eller inte, ser fram emot att möta just den fransmanne­n. Den 20-åriga Ntilikina valdes en tur efter Lauri Markkanen i NBA-draften 2017 av New York Knicks.

– Jag kommer inte att säga något åt honom, men nog utmana honom. Det har varit kul att följa med honom via tv och nu får vi se vad som sker på planen. Förhoppnin­gsvis segrar vi, säger den 22-åriga Aidoo.

Aidoo, som spelat fyra matcher i herrlandsl­aget, har i sin tur redan återvänt från universite­tsspel i USA och tecknade ett ettårigt kontrakt med Ura från S:t Karins i den inhemska basketliga­n i sommar. Det blev två år för Aidoo i Grand Canyon University.

– Jag kommer aldrig glömma dessa två år, det är säkert. De innehöll många fina stunder och vissa saker man kanske inte kan säga, men det allra bästa var att jag knöt starka vänskaper som förmodlige­n kommer att hållas genom livet.

Enligt Aidoo utvecklade­s han både som människa och spelare under åren bakom Atlanten.

– Då jag åkte till USA tänkte jag inte så mycket på min tidsanvänd­ning, men jag lärde mig snabbt att man måste ha hård koll för att klara sig. Till exempel att vila mellan skolan och träningarn­a i stället för att gå på promenad eller dylikt. Nu för tiden är jag bättre på att prioritera.

– Som spelare har jag svårt att evaluera mig själv, men jag tror att min speluppfat­tning har förbättrat­s och jag ser saker och ting på planen bättre.

Både Jantunen och Aidoo har vid ung ålder klara och tydliga mål för karriären. Inget mindre än spel i världens bästa liga duger.

– Drömmen och målsättnin­gen är NBA och att spela på hög nivå i Europa, säger Jantunen

– Jag tar en dag i sänder, men självklart är drömmen att spela i NBA. Markkanen har lagt en bra ribba och den strävar jag efter att nå så länge benen fungerar, ler Aidoo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Fiifi Aidoo säger sig ha endast ett mål i både landslaget och klubblaget: att vinna.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Fiifi Aidoo säger sig ha endast ett mål i både landslaget och klubblaget: att vinna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Det är mer fart och farliga situatione­r under träningarn­a med de unga spelarna, säger Henrik Dettmann.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Det är mer fart och farliga situatione­r under träningarn­a med de unga spelarna, säger Henrik Dettmann.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Storlöftet Mikael Jantunen var tvungen att ta det lugnt under basketland­slagets träningar på grund av mild flunsa.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Storlöftet Mikael Jantunen var tvungen att ta det lugnt under basketland­slagets träningar på grund av mild flunsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland