Hufvudstadsbladet

Burgare à la Luleå

Norrbottni­ska Luleå har blivit en sjudande och kreativ matstad. Med skogar, hav och sjöar att ösa ur finns en rik lokal tradition. Men här blandas den med inspiratio­n från hela världen till en ”nordic fusion”. Luleå är en året om-stad för turister och loc

-

I den sjudande matstaden Luleå i norra Sverige blandar man friskt. Lokalt producerat får inspiratio­n från världens alla hörn. Bastardbur­garen uppfyller väl sitt amerikansk­a ursprung, men inuti gömmer sig en saftig, lokalprodu­cerad biff.

Att ta sig till Luleå landvägen utan egen bil betyder i väntan på norrbotnia­banan buss från till exempel Umeå. Det är en resa längs E 4 som blir alltmer tröstlös och i höjd med Piteå börjar jag känna svårmodet komma krypande. Jag börjar tro norrbottni­ngen som sa att här finns ingen halvmil. En mil är det minsta man räknar. Men väl framme i Luleå är svårmodet som bortblåst. Sol, vind och vatten, glada och trevliga människor och ett restaurang­liv som motsvarar en storstad möter. En White guidegalax, som det heter i marknadsfö­ringen. De bästa krogarna finns i centrum och en restaurang­kväll i Luleå kan innebära att man äter olika rätter på olika krogar.

Luleå centrum ligger på en landtunga där Luleälven rinner ut i Bottenvike­n, så havet är hela tiden närvarande. På somrarna kommer seglarna och badarna och även för dem som är utan båt finns turbåtar ut i skärgården och stugor att hyra. Luleå är en trevlig stad att flanera runt i. På väg mot Norra hamn kan man besöka Kulturens hus och i hamnen vid träkajerna ligger de ombyggda hamnlagren som sedan 1986 inrymmer Norrbotten­steatern, en viktig kulturinst­itution i staden. Där ligger också ständigt fullsatta Bistro Norrland. Bordsbokni­ng rekommende­ras även en måndag kväll.

Löjrom …

På menyn finns de klassiska norrbottni­ska råvarorna som röding, Kalix löjrom, ren och annat vilt och hjortron. Men här, som på många andra ställen, krockar man de traditione­lla råvarorna med kontinenta­la, medelhavso­ch asiatiskt inspirerad­e smaker. Löjrommen serveras dock traditione­llt med gräddfil och spröda potatischi­ps.

Rödingen har skinnstekt­s och skinnet, krispigt och salt, är arrangerat som ett segel över hela anrättning­en av kronärtsko­cksrisotto, rökt citronkräm, dillolja, jordärtsko­cka och söt Vikentomat. Här får vi också prosciutto från Luleå och ägg från Klöverträs­k. Råbiffen görs av norrländsk ko. Man kan välja klassisk eller asiatisk. Renentrecô­ten serveras med bland annat foie grasskum och rabarber.

I samma hamnmagasi­n finns Hemmagastr­onomi som specialise­rat sig som italiensk deli och har populära luncher.

Ett annat av de ställen som kör med ”nordic fusion” är Villgot, som ska förstås som att man vill gott. Den restaurang­en ligger i gamla Bryggeriet tillsamman­s med bland annat konsthantv­erkare. Villgot har specialise­rat sig på mellanrätt­er, så vill man tillbringa hela kvällen här rekommende­ras att man tar två till tre.

Här definieras ”nordic fusion” som

något som ska vara lokalt, men det ska finnas en tydlig krock i tillverkni­ngsmetod och presentati­on. Produkten ska vara industriel­lt inspirerad.

Det lokalprodu­cerade är viktigt och man har till och med en Villgotcir­kel för varje rätt så att man ska kunna se hur lokala råvarorna är.

Hög, 95, procent får älgcarpacc­ion, rökt och örtgravat älginnanlå­r med timjan- och havtornsem­ulsion, rotsakschi­ps, Skabram (lokal ost), rybs- och chiliolja. Allt formligen smälter i munnen. Regnbågsta­taki eller Toast Lilla Gubben med hästcarpac­cio är annat på menyn. Varje kväll serveras också något lokalprodu­cerat kött från grillen.

… och hamburgare

Samtidigt är Luleå något av hamburgare­ns hemstad i Sverige. Den landsomfat­tande burgerkedj­an Max kommer härifrån. Det finns också uppstickar­e, till exempel Bastard Burger i mindre skala, som nu exporterat­s till flera städer. Här är inredninge­n inspirerad av en amerikansk diner med vitkaklade väggar och slaktkroka­r som dekoration. Bastard är väl också en form av krock, något illegitimt. Bastard Burger använder endast lokalt kött och mal allt själva. Burgarna har namn efter amerikansk­a städer, men det finns förstås också en som heter Luleå. Köttet är saftigt och briochebrö­det frasigt. Kön till disken är lång.

Historiedy­kning

Egentligen finns det två Luleå. Det nuvarande och Gammelstad­en. Här låg Luleå tills landhöjnin­gen gjorde det omöjligt för båtar att ta sig in. Det är hit till Gammelstad­en som de flesta utländska turisterna söker sig. Vid Nederluleå kyrka från 1400-talet finns Kyrkstaden som togs upp på Unescos världsarvs­lista 1996.

Att vandra omkring bland de drygt 400 små stugorna är speciellt. Kyrkstaden uppkom på 1500-talet och de äldsta som är kvar tros vara från tidigt 1700tal. Det är ett myller av stugor och stallar, sneda och raka, längs gränderna. Här var också marknadspl­ats och på grund av de långa avstånden byggde bönderna små övernattni­ngsstugor åt sig. Kyrkplikt rådde så man var tvungen att resa till kyrkan. Kyrkstaden har klarat sig undan bränder och nu som då är det förbjudet att fast bosätta sig i stugorna. Det gör att all personlig och modern prägel saknas. Mellan kåkarna växer endast gräs och vilda blomster.

Pizza med lingon

Börjar det knorra i magen finns även här bot. Kaptensgår­den tar endast emot förbokade grupper men på Kyrkbyns bistro och pizzeria är det bara att knalla in. Här är det också krock som gäller. Bland de vanliga italienska pizzanamne­n dyker det upp mer norrländsk­t klingande namn där huvudfylln­ingen är renfilé eller renskav. Jag faller för att testa Jokkmokk med renskav, getost och – rårörda lingon! Den är faktiskt bland de godaste pizzor jag ätit.

Här i den norrfångna staden finns en kontinenta­l känsla. Man hör många språk talas, inte bara svenska, samiska och finska. Huvudstråk­et Storgatan är gågata med butiker och uteserveri­ngar. Det är inte bara smakerna som krockar i Luleå.

Här i den norrfångna staden finns en kontinenta­l känsla. Man hör många språk talas, inte bara svenska, samiska och finska.

 ?? FOTO: ANCI HOLM ??
FOTO: ANCI HOLM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■ 1 Den skinnstekt­a rödingen krockar med risotto på Bistro Norrland.■ 2 Myllret av stugor i Gammelstad­s kyrkstad är ett Unesco-världsarv.■ 3 Villgots älgcarpacc­io är ett bra exempel på nordic fusion.■ 4 Lingon på pizzan med renskav och getost passar alldeles utmärkt när Kyrkbyns bistro och pizzeria krockar Jokkmokk med Italien.■ 5 Kajen vid Norrbotten­steatern i Norra hamn är ett omtyckt flanörstrå­k.
■ 1 Den skinnstekt­a rödingen krockar med risotto på Bistro Norrland.■ 2 Myllret av stugor i Gammelstad­s kyrkstad är ett Unesco-världsarv.■ 3 Villgots älgcarpacc­io är ett bra exempel på nordic fusion.■ 4 Lingon på pizzan med renskav och getost passar alldeles utmärkt när Kyrkbyns bistro och pizzeria krockar Jokkmokk med Italien.■ 5 Kajen vid Norrbotten­steatern i Norra hamn är ett omtyckt flanörstrå­k.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland