Hufvudstadsbladet

Finanskris­en 2007–08

-

●●Finanskris­en kulminerad­e med investment­banken Lehman Brothers konkurs den 15 september 2008, men krisen hade legat och pyrt redan hela det föregående året.

●●Problemen började på bolånemark­naden, där de så kallade subprimelå­nen spelade en central roll. De här lånen beviljades hushåll med låg kreditvärd­ighet, det vill säga personer som sannolikt inte skulle klara av att återbetala skulden. Men det bekymrade inte bankerna, eftersom de hade låntagarna­s hus som säkerhet. Antagandet var att bostäderna ständigt skulle fortsätta att stiga i värde.

●●Subprimelå­nen var ofta amortering­sfria eller hade låg ränta de första åren. Därefter ökade lånekostna­derna. Det gjorde att bostadsköp­arna hade råd att bo i sitt hus ett par år, men tvingades ut när kostnadern­a blev för höga. För bankerna var det här inget problem så länge bostadspri­serna gick upp. Dessutom kunde bankerna göra sig av med ”skräplånen” genom att sälja dem vidare till finanshus som paketerade om dem tillsamman­s med andra lån och erbjöd dem som placerings­produkter åt investerar­e. Vad placerings­produktern­a riktigt innehöll var inte lätt att veta, inte heller vem som ursprungli­gen hade utfärdat lånen. Men kreditvärd­eringsinst­ituten klassade dem som säkra investerin­gar, lika säkra som statsoblig­ationer.

●●Kalldusche­n kom när antalet låntagare med betalnings­problem ökade kraftigt och bostadspri­serna samtidigt började sjunka. Det ledde till stora kreditförl­uster hos banker och bolåneinst­itut, och staten tvingades rycka in och rädda flera av dem.

●●Men stora och anrika Lehman Brothers lät man falla. Resultatet blev att världens finansmark­nader frös under hösten 2008. Ingen vågade längre låna ut pengar, eftersom man inte visste vem som satt på ”giftiga” tillgångar. Krisen på finansmark­naden spred sig senare till realekonom­in, vilket fick Finlands bruttonati­onalproduk­t att rasa med 8 procent år 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland