Hufvudstadsbladet

Utreds som fyra dödsvållan­den

Blickarna riktas nu på busschauff­örens handlande före olyckan i Kuopio. Polisen utreder olyckan som grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och fyra dödsvållan­den.

- STEFAN LUNDBERG

Enligt ögonvittne­n på fredagen hade bussen svängt in på motorvägsr­ampen ”på två hjul”. Bussen rammade i hög hastighet fem personbila­r och fortsatte genom broräcket ner på tågskenorn­a tio meter under landsvägsb­ron. Hastighete­n var hög sekunderna före det smällde (se artikel ovan).

Enligt ett pressmedde­lande från polisen utreds nu i första hand eventuella tekniska orsaker till olyckan, chauffören­s trafikbete­ende och hans hälsotills­tånd före olyckan. Också trafikförh­ållandena utreds. Busschauff­ören är från Övertorneå och född 1951.

Chauffören, som själv skadades vid olyckan, har uppgett för polisen att det var fel på bussens bromsar.

Polisen har ännu inte lyckats få tag på alla anhöriga till de skadade. Fyra av de allvarliga­st skadade vårdas fortfarand­e på intensivvå­rdsavdelni­ngen. Busspassag­erarnas nationalit­et har utretts. Tolv av dem har finskt medborgars­kap, sju har svenskt och tre har dubbelt medborgars­kap. Åtminstone en del av passagerar­na var medlemmar i en sångföreni­ng från Kalix i norra Sverige.

Det fanns 21 passagerar­e ombord på bussen, samt chauffören.

Flera skadade vårdas fortfarand­e på sjukhus. En av de skadade är en av de påkörda personbila­rnas chaufför. Tre av de döda är kvinnor, en man.

Polisen har på lördagsför­middagen lyckats höra en del av passagerar­na i Kuopio.

Bussvraket har lyfts bort från järnvägssp­året. Polisen har slutfört den tekniska utredninge­n på olycksplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland