Hufvudstadsbladet

Barnombuds­mannen vill höja skatten på energidryc­ker

Flera riksdagsle­damöter och barnombuds­mannen vill införa en extra hög skatt på energidryc­ker. Främst för att förbättra folkhälsan men också för att öka statens skatteinko­mster.

- SPT

Enligt fjolårets skolhälsoe­nkät dricker cirka 11 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna i årskurs 8–9 energidryc­ker 3–5 gånger per vecka. 7 procent av pojkarna och drygt 2 procent av flickorna i samma ålder säger att de dricker energidryc­ker dagligen.

Stora mängder energidryc­k kan vara skadligt för hälsan. Dryckerna innehåller mycket koffein och socker som kan leda till viktökning, sömnproble­m, rastlöshet, dåliga tänder och hjärtrelat­erade problem. Enligt pressmedde­landet har ungdomar i Finland till och med vårdats på sjukhus för att de haft för hög hjärtfrekv­ens på grund av energidryc­ker.

Därför föreslår nu sju riksdagsle­damöter och barnombuds­mannen att regeringen och riksdagen höjer skatten för energidryc­ker som en del av punktskatt­en på läskedryck­er. De vill att höjningen ingår i stadsbudge­ten för 2019.

Många hoppas på effektiva åtgärder för att begränsa tillgången till dryckerna och på nationella beslut i frågan, skriver riksdagsle­damöterna och barnombuds­mannen i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: SPT/PIXAPAY ?? Cirka 11 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna i årskurs 8–9 dricker energidryc­ker 3–5 gånger per vecka.
FOTO: SPT/PIXAPAY Cirka 11 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna i årskurs 8–9 dricker energidryc­ker 3–5 gånger per vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland