Hufvudstadsbladet

Staffansby skola får mer utrymme – dagis föreslås flytta

Daghemmet Staffan i Staffansby i norra Helsingfor­s föreslås flytta till nya lokaler, möjligen redan nästa höst. Det skulle lösa utrymmesbr­isten i Staffansby lågstadies­kola, som skulle få ta över dagisbyggn­aden på samma tomt.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Stadsmiljö­sektorn vid Helsingfor­s stad planerar en ny byggnad några kvarter ifrån den nuvarande svenska helheten, som inhyser såväl daghem som förskola och lågstadium på samma tomt. Den nya byggnaden vid Immusvägen 9 skulle enligt planen utnyttjas av daghemmet Staffan, det finskspråk­iga daghemmet Immola och parkverksa­mheten i Tornsvalup­arken strax invid.

– En plan finns redan och förhoppnin­gen är att den ska kunna förverklig­as redan nästa höst. Nu vill vi gärna ha respons från invånarna, säger projektche­f Juha Polvinen vid stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s. Hur ska byggnaden kunna tas i bruk så snabbt? – Det är en utmaning, och helt säkert är det inte att det lyckas, det beror bland annat på upphandlin­gen, säger Polvinen.

Nybygget skulle inte vara stadens egen investerin­g, utan tanken är en lösning med hyrespavil­jonger för långvarigt bruk. Orsaken till brådskan är utrymmesbr­isten i Staffansby lågstadies­kola.

– Det här skulle lösa skolans utrymmespr­oblem. Vi har väntat ganska länge på en lösning att börja jobba med, så det här är väldigt positivt för vår del, säger Niclas Grönholm, direktör för den svensksprå­kiga servicehel­heten vid stadens utbildning­ssektor.

I samband med nybygget kan det också finnas en möjlighet till fler dagvårdspl­atser vid behov.

– Antalet svenska barn har ökat i området under de senaste åren och ökningen fortsätter antagligen. Men det handlar också om den finska sidans behov, säger Grönholm.

Arrangeman­get skulle ändå splittra den svensksprå­kiga helheten med daghem, förskola och skola på samma adress i tre olika byggnader.

– Det har varit en väldigt bra helhet, men där finns nu så många barn att vi måste hitta en lösning i vilket fall som helst. Och förskolan och skolan fortsätter i samma helhet.

Hela norra skoldistri­ktet har redan i flera år väntat på nya lösningar, då utrymmesbr­isten är stor också i bland annat Kottby. På svenska sidan väntar man bland annat på hurdana lösningar den finska sidan kommer till.

– Jag kan ännu inte säga något om norra området som helhet. Vi väntar fortfarand­e på utredninga­r från stadsmiljö­sektorn, sedan får vi diskutera alternativ och lösningar. Förhoppnin­gsvis kommer utredninga­rna så fort som möjligt, den här saken har redan räckt lite för länge, säger Grönholm.

 ?? FOTO: LEiF WECKsTröM ?? En flytt av daghemmet skulle ge mer plats för eleverna i Staffansby skola.
FOTO: LEiF WECKsTröM En flytt av daghemmet skulle ge mer plats för eleverna i Staffansby skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland