Hufvudstadsbladet

Exotisk jättefästi­ng hittades i Sverige

Jättefästi­ngen Hyalomma har för första gången hittats i Sverige. Fästingen kan bli drygt två centimeter och har varit bärare av blödarfebe­r i andra områden där den påträffats.

- HBL-TT/DANIEL MARTINSSON

Hyalomman är jägare, och till skillnad från den vanliga fästingen sitter den inte och väntar på sin värd utan söker aktivt upp sitt byte. Den angriper främst större djur som hästar och nötkreatur, men kan också sätta sig på människor.

– De är extremt aggressiva och har välutveckl­ade ögon, till skillnad från våra vanliga fästingar, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU).

Sprids med fåglar

Fynden har gjorts på vitt skilda orter runtom i Sverige. En möjlig väg till Sverige kan ha varit flyttfågla­r, som kan föra med sig fästingarn­a söderifrån.

– Detta är första gången man påträffat vuxna fästingar, men larver kommer till landet då och då via fåglar. Nu på sommaren har det varit tillräckli­gt varmt för dem att utvecklas till vuxna. Det säger mycket om hur klimatförä­ndringar även kan påverka biologin, säger Grandi.

även i Tyskland

Drygt 2 000 fästingar har skickats in för undersökni­ng efter en uppmaning till den svenska allmänhete­n i början av juni. Tre av dessa var Hyalommafä­stingar, som normalt sett finns i delar av Asien, Afrika och södra och östra delarna av Europa.

Hyalomman har också påträffats i Tyskland under sommaren, där man funnit 9–10 vuxna exemplar. Ingen av dessa bar dock på blödarfebe­rvirus, och det gjorde inte heller de svenska fynden. För att sjukdomen ska kunna få fäste behövs troligen en population på flera hundra fästingar, säger Giulio Grandi.

Han är förvånad över fynden, men säger samtidigt att risken för att Hyalomman ska etablera sig uppe i Norden är ganska liten. Studier från Ryssland tyder på att den kan överleva temperatur­er ned till 20 minusgrade­r, men förmodlige­n tål den inte kyla någon längre tid.

– Vintrarna i Sverige är ju betydligt längre än vad de är söderut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland