Hufvudstadsbladet

Påven om övergreppe­n: Känner skam och smärta

Påve Franciskus fördömer övergrepps­skandalern­a inom katolska kyrkan i Irland, vid inledninge­n av sitt två dagar långa besök i landet. – Motbjudand­e brott som gett upphov till ilska, säger han.

- TT / MALIN JOHANSON

Anledninge­n till påvens besök under helgen – det första i landet av en påve sedan 1979 – var från början den katolska kyrkans så kallade världsfami­ljedagar, som pågår i Dublin fram till i dag.

Men Vatikanen har även planerat in att påven ska träffa flera övergrepps­offer. Irland har genom åren skakats hårt av övergrepps­skandaler där personer inom katolska kyrkan misstänks för att ha förgripit sig på tusentals offer.

– Misslyckan­det från de kyrkliga myndighete­rna, biskopar, religiösa förmän, präster och andra, att vidta adekvata åtgärder mot dessa motbjudand­e brott har med rätta gett upphov till ilska och fortsätter att ge anledning till smärta och skam för det katolska samfundet, säger påven vid ett tal inför politiker och diplomater i Dublin på lördagen, enligt BBC.

– Jag delar själv de känslorna.

Kräver hårdare tag

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar närvarade också under talet. Budskapet till påven var tydligt: Se till att rättvisa skipas för alla övergrepps­offer runtom i världen.

– Vi måste nu se till att ord blir till handling, sade Varadkar vid en pressträff tillsamman­s med påven.

Premiärmin­istern har tidigare sagt att han vill pressa kyrkan att överlämna all informatio­n gällande övergrepps­anklagelse­rna i Irland till polisen, uppger Reuters.

Påve Franciskus har tidigare uttalat en nolltolera­ns mot sexuella övergrepp inom katolska kyrkan efter att en rad skandaler de senaste åren uppdagats i flera länder, däribland Chile, Australien och USA.

Påvens besök i Irland blir det första på 39 år – och mycket har hänt sedan dess. Premiärmin­istern beskrivs av många som en symbol för det nya Irland då han förra året blev den första öppet homosexuel­la premiärmin­istern i landet.

– Den katolska kyrkan är fortfarand­e en stor del av vårt samhälle, men den är inte den mittpunkt som den var för 40 år sedan, säger Varadkar till BBC.

I maj höll landet en folkomröst­ning om att reformera landets strikta abortregle­r, där ja-sidan vann en storseger med drygt 66 procent av rösterna. 2015 röstade man även igenom förslaget om att samkönade par ska få ingå äktenskap.

 ?? FOTO: TT-AP/GREGORIO BORGIA ?? Påve Franciskus mötte under lördagen Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar i Dublin.
FOTO: TT-AP/GREGORIO BORGIA Påve Franciskus mötte under lördagen Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar i Dublin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland