Hufvudstadsbladet

Rohingyer manifester­ar för upprättels­e på årsdagen

Tiotusenta­ls rohingyer demonstrer­ar med krav på att rättvisa skipas i går – ett år efter att den myanmarisk­a militären inledde den hårdföra insats som drev folkgruppe­n till massflykt.

- TT-AFP

– Vi är rohingyer, vi kräver rättvisa!

Ropen skallade under lördagen i det hårt kontroller­ade flyktinglä­gret Kutupalong i Cox’s Bazar i Bangladesh. I en annan del av lägret marscherad­e åter tusentals kvinnor och barn bakom en stor banderoll med texten: ”365 dagar av gråt. Nu är jag arg”.

Totalt har omkring 40 000 flyktingar deltagit i protester i olika läger under lördagen, enligt den lokala polischefe­n Abul Khair.

Det var den 25 augusti, för ett år sedan, som Myanmars militär – efter attacker mot polisposte­ringar – inledde en brutal insats i delstaten Rakhine, som resulterad­e i att omkring 700 000 människor flydde till grannlande­t Bangladesh. Flyktingar­na har vittnat om våldtäkter, brända byar och avrättning­ar.

– Vi minns dem under denna dag, säger 28-årige Mohammad Ayub om alla de närstående som många flyktingar berättar att de förlorade under våldsamhet­erna. – Det är en svart dag. Myanmar (Burma) – som hävdar att militären enbart agerade mot väpnade upprorsmän – har nått en överenskom­melse med Bangladesh om att rohingyern­a ska kunna återvända. Men endast ett fåtal har gjort det, då många inte litar på att deras säkerhet är garanterad.

 ?? FOTO: TT-AP/ALTAF QADRI ?? Demonstran­ter i flyktinglä­gret Kutupalong i Bangladesh.
FOTO: TT-AP/ALTAF QADRI Demonstran­ter i flyktinglä­gret Kutupalong i Bangladesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland