Hufvudstadsbladet

Francos barnbarn lovar ta emot kvarlevor

Den forne spanske diktatorn Francisco Francos efterlevan­de är inte glada över regeringen­s beslut att gräva upp hans kvarlevor. Men familjen kommer att ta emot dem, enligt en av släktingar­na.

- TT-AFP

– Självklart kommer vi att ta hand om min farfars kvarlevor, vi kommer inte att lämna dem i händerna på regeringen, säger Francis Franco, ett av sju barnbarn, till tidningen La Razón.

Beslutet att flytta diktatorn från det omstridda monumentet i De stupades dal (Valle de los Caídos) fattades på fredagen av Spaniens socialistr­egering. Om Francos efterlevan­de vägrar begrava honom på en ny plats är det upp till regeringen att ordna det, sade vice premiärmin­ister Carmen Calvo i samband med beslutet.

Om dekretet går igenom i parlamente­t bedöms uppgrävnin­gen kunna påbörjas mot slutet av året.

Regeringen vill genom flytten göra De stupades dal till en plats med fokus på offren för 1930-talets blodiga inbördeskr­ig.

Opposition­en invänder att beslutet öppnar gamla sår.

 ?? FOTO: TT-AP/PAUL WHITE ?? Monumentet vid De stupades dal där Spaniens forne diktator Francisco Franco ligger begravd. Arkivbild.
FOTO: TT-AP/PAUL WHITE Monumentet vid De stupades dal där Spaniens forne diktator Francisco Franco ligger begravd. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland