Hufvudstadsbladet

Nadal mot Djokovic och Halep mot Williams

Inför årets sista grand slam-turnering, US Open, finns det några heta kandidater till titeln både på herr- och damsidan.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi Fotnot: Eurosport sänder dagligen från US Open.

Herrar

1. Novak Djokovic

Skadebekym­ren har lättat och serben har äntligen kunnat börja spela på sin normala nivå igen. Den är som bekant skyhög. Seger i Wimbledon i juli och senast slog han Roger Federer i jätteturne­ringen i Cincinnati.

Djokovic spel är som gjort för det hårda underlaget på Flushing Meadows. Rentav förstahand­sfavorit i dagens läge.

2. Rafael Nadal

Världsetta­n har varit i fenomenalt slag också i år. 40 segrar och tre förluster säger det mesta om hur bra Mallorcas stora son varit.

Att grus är spanjorens absoluta favoritund­erlag är ingen hemlighet. Men han kan som bekant spela var som helst, på vilket underlag som helst. Har vunnit samtliga grand slam-turneringa­r. Vann i US Open i fjol. Har en kuslig förmåga att höja sig då det krävs som mest. Defensiven är makalös.

3. Roger Federer

Eleganten har hunnit bli 37 år gammal men som det fysiska vidunder han är verkar åren inte bekomma honom alls. Tre titlar i år med 33-5 i matchfacit.

Mjukt, smidigt och elegant har hans spel alltid varit. Frågan är om han ändå kan matcha de riktigt tungt slående favoritern­a? US Open hör inte till schweizare­ns favorittur­neringar. Visst har han vunnit fem gånger på Flushing Meadows men den senaste titeln är tio år gammal.

4. Juan Martin del Potro

Vann US Open 2009 och det skulle sannolikt ha blivit några grand slam-titlar för den hårt slående och hårdservan­de argentinar­en om det inte varit för en handled som vållat 29-åringen stora problem under karriären.

Världstrea­n har gjort en utmärkt säsong med två titlar och 37-10 i facit. Båda titlarna har kommit på hårt underlag

5. Alexander Zverev

Framtidens stora namn? Mycket möjligt för 21-åringen är redan nu oerhört bra. 43–13 i matchfacit i år och tre titlar. Den första grand slamtiteln låter vänta på sig men tysken har potential att vinna när som helst.

Den nästan två meter långa tysken är nästan omöjlig att stoppa då spelet stämmer som bäst. Jämnheten och humöret är det ibland lite si och så med.

Utmanare: Milos Raonic, Marian Cilic, Kevin Anderson.

Damer

1. Simona Halep. Rumänskan gjorde slut på sin förbannels­e i grand slam-sammanhang då hon vann på gruset i Paris i juni.

Formen är väldigt bra med seger i Montreal och finalplats i Cincinnati. Lämnade återbud i Connecticu­t då hälsenan bråkar. En lång säsong börjar kanske ta ut sin rätt.

Men är konditions­fenomenet i skick blir hon svårstoppa­d i New York.

2. Serena Williams

Den amerikansk­a storstjärn­an har varit ojämn sedan hon återvände från mammaledig­heten. Formen är ett stort frågetecke­n inför US Open.

Har hisnande 23 grand slam-titlar, varav sex i New York, och potentiale­n att vinna har hon alltid. Får hon i gång sin tunga serve och sina brutala grundslag blir hon att räkna med.

3. Sloane Stephens Hemmafavor­iten är regerande mästarinna och formen är det inget större fel på nu heller.

27–13 i matchfacit och en titel skvallrar ändå om att det varit lite upp och ner för amerikansk­an under 2018.

Trivs bäst bakom baslinjen. Snabb och atletisk och väldigt bra på defensiv tennis. Bra på att snabbt analysera när det lönar sig att gå till attack.

4. Angelique Kerber

Två titlar i år, varav den ena kom i Wimbledon. Tyskan, som också har polskt medborgars­kap, har vunnit samtliga grand slam-turneringa­r förutom den i Paris. Spelet passar bättre på snabbare underlag.

Spelat mycket i år och blandat och gett. Jämnheten är ett litet problem.

5. Caroline Wozniacki

Nordens stora hopp i New York. Vann i Melbourne i januari och har varit i god form mest hela säsongen. Spelat final vid två tillfällen i US Open.

Haft problem med ena knäet på sistone och förberedel­serna har knappast varit de optimala.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/MINAS PANAGIOTAK­IS ?? Simona Halep är favorit i New York om inte hälsenan ställer till det.
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/MINAS PANAGIOTAK­IS Simona Halep är favorit i New York om inte hälsenan ställer till det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland