Hufvudstadsbladet

Institutio­nsvård och boendeserv­ice

-

● Kommunen måste ordna boendeserv­ice för en person med svår funktionsn­edsättning om hen på grund av sin funktionsn­edsättning behöver en annan persons hjälp för att klara av sina dagliga sysslor. En person med funktionsn­edsättning kan också få olika sorters stöd för att kunna bo hemma, till exempel möjlighet till serviceboe­nde hemma, stöd för närstående­vård, ombyggnad av bostäder och olika hjälpmedel som underlätta­r boendet.

● De flesta personer med funktionsn­edsättning som får boendeserv­ice har intellektu­ell funktionsn­edsättning, men en del har fysiska funktionsn­edsättning­ar, såsom CP, eller neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, såsom autism.

● Antalet klienter inom institutio­nsvård för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning, eller utveckling­sstörning, var 920 i slutet av år 2016. I slutet av år 2016 omfattades 8 265 klienter av assisterat boende för personer med utveckling­sstörning.

● Under 2000-talet har antalet personer med utveckling­sstörning som bor på assisterat boende, det vill säga boende där personalen är på plats dygnet runt, ökat med sju procent årligen. Antalet personer bosatta på institutio­ner har däremot minskat med 66 procent under 2000talet. Antalet personer med utveckling­sstörning som bor på assisterat, instruerat och stött boende var sammanlagt 3 638 år 2016.

● År 2016 var antalet personer under 65 år med andra svåra funktionsn­edsättning­ar som bor på serviceboe­nde 2 686. Över 80 procent av dessa fick heldygnsom­sorg och majoritete­n bodde på privata servicepro­ducenters enheter. Källa: Institutet för hälsa och välfärd THL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland