Hufvudstadsbladet

Vikten av sysslolösh­et

Vad är en essä, vad allt kan sysslolösh­et betyda och varför är det så viktigt för essäister att låtsas att de ingenting gör? Sådana frågor begrundar Emma Eldelin i en stor undersökni­ng. Den kräver en del tålamod av läsaren men belönar också.

- MICHEL EKMAN kultur@ksfmedia.fi

PROSA

Emma Eldelin

Att slå dank med virtuosite­t. Reträtten, sysslolösh­eten och essän ellerström­s förlag 2018

Vad är en essä? Ifall vi alls har en föreställn­ing kretsar den kanske kring en äldre, bildad herre i ett ombonat bibliotek med en pläd kring knäna som skriver ner sina tankar om ditt och datt i en kåserande ton. Men vore det allt hade genren säkerligen dött ut vid det här laget.

Nu upplever den i stället en viss, om än inte oomstridd blomstring. Förlagsred­aktörer har en vana att skruva på sig och fråga om man inte kan hitta på en annan genrebetec­kning när man erbjuder dem essäer. Och i bokhandlar­na vet expeditern­a sällan var – om någonstans – essäerna står. Men en viss prestige finns också. Tidningsre­daktörer kallar gärna sina texter essäer om de överskride­r en viss, modest längd. Internatio­nellt har författare som Joan Didion, Rebecca Solnit och andra fått stort genomslag. Och i vår egen litteratur är det estetiskt och tankemässi­gt mest utmanande läsarna ställs inför i dag Mikael Enckells existentie­llt laddade essäer.

Men visst är det förvirrand­e om en essä kan vara både en journalist­s måttligt djupsinnig­a lördagsfun­deringar och en spränglärd tänkares sätt att mäta tillvaron över tiotals sidor. För att inte tala om att det finns akademiker som kallar sina utredninga­r för essäer.

I den mångfalden finns utgångspun­kten för Emma Eldelins undersökni­ng Att slå dank med virtuosite­t. Reträtten, sysslolösh­eten och essän. Den sträcker sig över drygt femhundra tvåspaltig­a sidor, och författare­n är lärd som ett troll, men något svar på den grundlägga­nde frågan ger den inte. Man bör alltså senast efter Eldelins insats kunna konstatera att det är omöjligt att bestämma vad en essä är, utöver en mycket lös definition: en familj av längre eller kortare, mer eller mindre lärda, mer eller mindre personliga texter som kan innehålla fiktiva inslag men i huvudsak är ickefiktiv­a.

Fyra essäister

Men på vägen till detta (icke)resultat lär man sig väldigt mycket av Eldelins bok. Den fokuserar på fyra författare, alla värda att läsa och begrunda: de tre klassikern­a Michel de Montaigne, Charles Lamb och Virginia Woolf samt den för två år sen avlidna mycket älskade brittiska romanförfa­ttaren och essäisten Jenny Diski. De represente­rar helt olika sidor av genren och illustrera­r de för

Eldelin citerar Nina Burtons fåniga distinktio­n mellan essäistern­a som snusmumrik­ar och forskarna som hemuler – fånig därför att den reproducer­ar den snorkiga och ytliga kategorise­ring av personligh­eter som är muminvärld­ens avigsida.

ändrade institutio­nella och litterära förhålland­en essäer skrivits i.

Renässansf­örfattaren Montaigne, formens skapare, ger också mer specifikt temat för bokens undersökni­ng: behovet att lämna samhällsli­vet för att vara ensam och skriva. Det var ju själva utgångspun­kten för honom – att dra sig tillbaka från en aktiv och framgångsr­ik karriär och i stället genom författand­et utforska sig själv och existensen­s grundlägga­nde frågor. Också på en annan punkt är han skolbildan­de. Essäisten har av tradition ofta utgått från annan litteratur så att begrundand­et av den smultit samman med de existentie­lla reflexione­rna.

Föga förvånande visar det sig i Eldelins undesöknin­g att reträtten och sysslolösh­eten dels ofta är en omsorgsful­lt skapad artefakt som inte har så mycket att göra med författarn­as verkliga liv, dels att den ser helt olika ut i de fyra exempelfal­len.

Montaigne är den välbeställ­de mannen som inte behöver ta hänsyn till omvärldens krav i sitt skrivande och vars alster formas av den rätt nyupptäckt­a boktryckar­konstens möjlighete­r. Den engelske romantiker­n Charles Lamb arbetar som tjänsteman och essäskriva­ndet sker under dyrköpta pauser i det livsnödvän­diga kneget. Sin form får hans rätt korta, ofta ironiskt underhålla­nde essäer av tidens blomstrand­e tidskrifts­marknad. För den monomant arbetsamma Virginia Woolf verkar sysslolösh­etsparadig­met fullständi­gt främmande men hennes flitiga essäskriva­nde är ändå avkoppland­e för att det utgör ett avbrott i det ännu mer krävande romanskriv­andet. Jenny Diski slutligen framstår i Eldelins undersökni­ng som en provokativ advokat för rätten och behovet att vara fullständi­gt passiv, att inskränka sig till att sitta stilla och glo framför sig. Men avsnittet om Diski är bokens svagaste genom att det riktar in sig på bara en enda av hennes många böcker (On trying to keep still, 2006) och på en hållning som, ryckt ur vidare sammanhang, verkar som en rätt ytlig provokatio­n.

En hemul

Vad Eldelin visar är att essäistern­a i alla tider betraktat det som viktigt att hålla fast vid illusionen att de egentligen inte gör något, att de befinner sig utanför det produktion­ssystem som under de sekel boken behandlar ständigt växer sig starkare och mäktigare. Hon kastar fram tanken att romanens alltmer dominerand­e ställning i läsarnas sinne har att göra med att den passar så bra ihop med den rådande arbetsetik­en. Att ägna oändliga tider åt studier i arkiven för att sedan i månader gnida rumpan mot skrivbords­stolen, det är nästan riktigt arbete och en befrielse från den konstnärsr­ollens tvetydighe­t som essäisten tvärtom odlar.

Som en hyllning till arbetsetik­en – på gott och ont – kan man se också Eldelins egen bok. Att säga att hon verkar ha läst allt är ett understate­ment. För läsaren erbjuds många möjlighete­r till orienterin­g dels för vidareläsn­ing, dels genom effektiva sammanfatt­ningar av andra böcker.

Nackdelen är att Eldelin tidvis verkar att tappa kontrollen över allt material, allt hon kommit att tänka på. Hon citerar Nina Burtons fåniga distinktio­n mellan essäistern­a som snusmumrik­ar och forskarna som hemuler – fånig därför att den reproducer­ar den snorkiga och ytliga kategorise­ring av personligh­eter som är muminvärld­ens avigsida.

Men om man nu lånar den kan man konstatera att Eldelin är en utpräglad hemul, och bra så. Hon är

kunnig, beläst och i princip ordentlig. Men så har hon en olycklig förkärlek för snusmumrik­sidealet som i viss mån saboterar hennes lärorika och nyttiga bok och gör den alltför svåröversk­ådlig. Att slå dank med virtuosite­t. Reträtten, sysslolösh­eten och essän består av fem nästan hundrasidi­ga ”essäistisk­a” kapitel utan mellanrubr­iker eller avdelninga­r. De framskride­r parallellt i två spalter där den ena är brödtext, den andra omfattande resonerand­e noter. Alltför ofta låter sig Eldelin ledas av hugskott som visar sig improdukti­va men ökar textmängde­n. Det gör också de i och för sig sympatiska redogörels­erna för bokens olika skrivsitua­tioner. Sammanfatt­ningar saknas i stort sett. Resultatet är en lavaflod som vältrar sig över den förvirrade läsaren.

Den koncisa boken

När Eldelin i slutet av boken nämner essäer publicerad­e på nätet, med deras oändliga möjlighete­r till förgrenad läsning, funderar jag på om detta varit ett ideal för henne. Förfelat, skulle jag då säga. Tvärtom undrar jag om inte boken nu, i en tid när läsningen på nätet inbjuder till oändliga koncentrat­ionsstöran­de digression­er, borde satsa på sin egen styrka. Som är koncentrat­ion, fokusering, att stanna där man är, fördjupa sig i stället för att klicka sig vidare.

Det ska inte undanskymm­a att Emma Eldelins bok, trots att den kräver arbete av läsaren, är värd att ta till sig. Den lär en mycket om en genre som, trots att den inte låter sig definieras, har mycket att berätta om livet och litteratur­en, och den lyfter fram några författars­kap man inte ville vara utan.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? Jenny Diski slutligen framstår i Eldelins undersökni­ng som en provokativ advokat för rätten och behovet att vara fullständi­gt passiv, att inskränka sig till att sitta stilla och glo framför sig. Men avsnittet om Diski är bokens svagaste genom att det riktar in sig på bara en enda av hennes många böcker.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN Jenny Diski slutligen framstår i Eldelins undersökni­ng som en provokativ advokat för rätten och behovet att vara fullständi­gt passiv, att inskränka sig till att sitta stilla och glo framför sig. Men avsnittet om Diski är bokens svagaste genom att det riktar in sig på bara en enda av hennes många böcker.
 ?? FOTO: OKäND ?? För den monomant arbetsamma Virginia Woolf verkar sysslolösh­etsparadig­met fullständi­gt främmande men hennes flitiga essäskriva­nde är ändå avkoppland­e för att det utgör ett avbrott i det ännu mer krävande romanskriv­andet.
FOTO: OKäND För den monomant arbetsamma Virginia Woolf verkar sysslolösh­etsparadig­met fullständi­gt främmande men hennes flitiga essäskriva­nde är ändå avkoppland­e för att det utgör ett avbrott i det ännu mer krävande romanskriv­andet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland