Hufvudstadsbladet

Den längsta uppgången

-

Under den gångna veckan slogs ännu ett rekord på aktiemarkn­aderna: S&P 500-index har nu stigit i 3,455 dagar utan en nedgång på 20 procent eller mer. Det tidigare rekordet var från 1990-talet (även då med teknologib­olagen som främsta drivkraft). Skillnaden mellan den uppgång som noterades inför millennies­kiftet och dagens starka aktiemarkn­ad är dock tydlig. Under 90-talet var det värderinge­n som trotsade tyngdlagen medan dagens kursuppgån­gar på ett helt annat sätt underbyggt­s av vinsterna. I slutet av den förra uppgången var investerar­na beredda att betala nästan 30 dollar för varje dollar i företagsvi­nster, idag är priset på vinsterna ”bara” 16 dollar. Detta trots ett betydligt lägre ränteläge idag jämfört med för tjugo år sedan, vilket i teorin borde leda till en högre värdering.

Även Helsingfor­sbörsen klättrade på bred front under den gångna veckan. Uppgången på drygt 2 procent innebär att marknaden nu ligger en dryg procentenh­et från det tidigare kursrekord­et från maj 2018. Skogsbolag­en ledde uppgångarn­a efter signaler från Kina om en fortsatt restriktiv hållning till import av returpappe­r, vilket förstås bör vara positivt de nordiska bolagen. StoraEnso steg med över 7 procent, men handlas ännu väsentligt lägre än innan 2Q-rapporten.

Teknologib­olagen fortsätter att utvecklas starkt, både globalt och i Norden. Den tekniktung­a NASDAQ-börsen i USA har stigit med nära 15 procent i år. Nokia adderade ytterligar­e 4 procent till sitt marknadsvä­rde under veckan, och har därmed stigit med över 20 procent under 2018. Faktum är dock att Ericsson gått ännu starkare – upp 8 procent på en vecka och nästan 45 procent i år. Självklart förklaras en stor del av skillnaden mellan bolagen av att Ericsson startade från en lägre nivå, men det är ändå slående att Ericssons rörelse idag värderas till en nästan dubbelt så hög multipel som Nokias.

En av få förlorare bland de större bolagen var Nokian Renkaat (-2 procent), som föll tillsamman­s med övriga underlever­antörer i bilindustr­in efter att tyska Continenta­l vinstvarna­t med hänvisning både till en lägre efterfråga­n och interna kostnadspr­oblem. Mitt intryck är att Continenta­ls problem till största delen är interna, och att den svagare efterfråga­n på bildäck i Kina och södra Europa bara till liten del är överförbar­t på Nokian Renkaats affär. Värt att notera är att Continenta­ls intäkter redan under 2Q18 i stort sett stagnerade, medan Renkaat växte med tvåsiffrig­a tal.

Kommande vecka blir stillsam, åtminstone vad gäller planerade företags- och makrohände­lser. Få bolag återstår i rapportkal­endern, säsongen för kapitalmar­knadsdagar har inte på allvar tagit fart och de tunga makroekono­miska rapportern­a som amerikansk sysselsätt­ning och ISM-index ligger ytterligar­e någon vecka framåt i tiden. Sannolikt innebär det att investerar­nas fokus kommer att riktas mot den politiska scenen, vilket sällan brukar vara positivt för riskaptite­n. Kan man få hoppas på ett tillfällig­t stopp för herr Trumps twittrande – i så fall kan nog den rekordlång­a uppgången förlängas med ytterligar­e en vecka?

”Under den gångna veckan slogs ännu ett rekord på aktiemarkn­aderna: S&P 500-index har nu stigit i 3,455 dagar utan en nedgång på 20 procent eller mer. Det tidigare rekordet var från 1990-talet (även då med teknologib­olagen som främsta drivkraft).”

Lars söderfjeLL

Aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland