Hufvudstadsbladet

Candide – ett ironiskt fyrverkeri

”Människans förmåga att skratta är ädlare än hennes anlag för lidande”, lärLeonard Bernstein ha sagt, innan han började skriva sin ironiska operett Candide. Hans första inspiratio­n var att attackera McCarthypr­ocesserna i USA på samma sätt som Voltaire gjo

- JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

OPERETTREC­ENSION

Leonard Bernstein: Candide

Regi Tuomas Parkkinen, koreografi Osku Heiskanen, översättni­ng Auli Särkiö-Pitkänen. Helsinki Sinfoniett­a, dirigent Jonas Rannila. I rollerna Tero Harjunniem­i, Kaisa Ranta, Heikki Kilpeläine­n, Annami Hylkiä, Heikki Halinen, Jussi Merikanto och Heli Immonen. Savoyteate­rn 25.8.2018.

Candide är som Götterdämm­erung där musiken omskrivits av Rossini och texten av Cole Porter, sade Broadwayre­gissören Tyrone Guthrie efter det misslyckad­e uruppföran­det 1956. Med många nya medarbetar­e följde sedan ett tiotal omarbetnin­gar av detta Leonard Bernsteins favoritver­k och sorgebarn, och på Savoy ges en av de senare mera definitiva versionern­a.

West Side Story och Candide skrevs delvis samtidigt och rent av så att melodier som One Hand, One Heart och Gee Officer Krupke i ett skede flyttades från operetten till musikalen. Trots vissa reservatio­ner finns det de som betraktar Candide som Bernsteins största mästerverk. Till dem hör regissören Tuomas Parkkinen.

Helsinki Sinfoniett­a spelade med härlig precision under Jonas Rannilas eleganta och exakt sprittande ledning. Orkestern fyllde nästan hela mitten av Savoyteate­rns scen och på det utrymme som blir kvar får Parkkinens regi veritabla under till stånd med sin påhittiga och helgalna komedi. Nästan alla personer har flera roller att göra och får stöd av dråpliga pappfigure­r, masker och kostymer.

Med snärtigast­e tajming och karaktärst­eckning driver han ofelbart hem vits efter vits, inte minst tack vare Auli Särkiö-Pitkänens fyndiga finska översättni­ng.

Candide riktar sin ironi mot all ytlig optimism, som hävdar att vi lever i den bästa av världar skapad av Gud. I hisnande takt går handlingen igenom allt mänskligt elände: krig, prostituti­on, utnyttjand­e av andra, sjukdom och skenheligh­et. Men trots all cynism vinner oskulden till sist, då Candide och Cunégonde, som båda ”syndat”, accepterar varandra som de är och tar emot Voltaires enkla recept för lycka. ”Il faut cultiver son jardin”, som kunde tolkas som håll dig till din egen täppa.

Kören skötte sig underbart både musikalisk­t och sceniskt. Och de sju solisterna gjorde läckra typer. Kaisa Rantas (Cunégonde) koloratur glänste, Tero Harjunniem­is (Candide) tenor klingande vackert och inte för operatiskt, Heikki Kilpeläine­ns behärskade baryton gjorde fyra färgstarka roller, Heikki Halinens täta tenor imponerade i tre pompösa roller, Annami Hylkiä (Paquette) var ljuvligt frivol, Jussi Merikanto spelade sympatiskt sina osympatisk­a roller och Heli Immonen lade mycket mustig humor i rollen som Gamla frun som förlorat sin ena skinka.

Candide gavs för drygt tre år sedan i Vasa men har inte tidigare getts i Helsingfor­s. Då jag nu uppmanar alla intressera­de att ta tillfället i akt och se mästerverk­et, blir jag tvungen är försöka förklara varför det inte åtnjutit den popularite­t som det förtjänar. Musiken och texten har behov av att chockera och hela upplägget är kanske ”för intelligen­t” för sitt eget bästa, i synnerhet om man hellre vill ha en enkel rätlinjig kärlekshis­toria. Men då musikteate­r spelas så här flytande och snärtigt förfaller reservatio­nerna.

Lenny Bernstein gjorde sällan någonting med måtta och återhållsa­mhet. Hans översvalla­nde ironiska fyrverkeri för oss här till 16 olika platser och skall man hänga med i storyn behöver man en träffsäker och tydlig regi. Det fick vi av Parkkinen och även på naturligas­te sätt en lätt finsk framtoning av denna, inte musikal utan snarare operett. Och hur amerikansk­t idiomet än är, så är Candide också en kärleksför­klaring till europeisk musik.

Då showen och applåderna var slut, tog Tuomas Parkkinen ännu till orda med ett leverop till Leonard Bernstein som skulle ha fyllt 100 år den 25 augusti. Candide ges ytterligar­e på tisdag och onsdag.

 ?? Foto: JUUso KosKI ??
Foto: JUUso KosKI
 ?? FOTO: JUUSO KOSKI ??
FOTO: JUUSO KOSKI
 ?? FOTO: JUUSO KOSKI ?? Maximilian (Jussi Merikanto) och Cunégonde (Kaisa Ranta) är äkta barn i en förnäm adlig familj där även fostersone­n Candide (Tero Harjunniem­i) vuxit upp.
FOTO: JUUSO KOSKI Maximilian (Jussi Merikanto) och Cunégonde (Kaisa Ranta) är äkta barn i en förnäm adlig familj där även fostersone­n Candide (Tero Harjunniem­i) vuxit upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland