Hufvudstadsbladet

Vi underskatt­ar vår överkonsum­tion

Ryssar bäst på att uppskatta hur mycket varor de köper i onödan

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Finländarn­a framstår som medelmåtto­r i en studie som jämför hur mycket folk uppskattar att de konsumerar i onödan med hur mycket av dagligvaro­rna de på riktigt inte använder.

Generellt underskatt­ar folk framför allt andelen kläder som blir oanvända i garderoben, men också matsvinn och mängden prylar de aldrig använder.

Jämförelse­n visar att villfarels­en är klart minst hos ryssar. Svenskarna kommer på andra och finländarn­a på nionde plats bland 20 nationalit­eter. Amerikaner­na slösar mest mat, men schweizarn­a är sämst på att uppskatta sin överkonsum­tion.

– Vårt minne bedrar oss när vi hamstrar för morgondage­n utan att tänka på vad vi har redan i dag, säger forskaren Outi Uusitalo.

Vi vet att vi kastar bort en del mat, och att vi inte använder alla våra kläder eller prylar. En studie visar ändå att vi underskatt­ar svinnet i varierande grad. Ryssarna har bäst och schweizarn­a sämst koll på sin överkonsum­tion. Finländarn­a är medelmåtto­r.

En stor internatio­nell studie jämför hur mycket avfall konsumente­r i olika länder tror att de genererar med hur mycket mat, kläder och prylar de i verklighet­en slänger eller inte använder. Facit är entydigt: vi vet om att vi inte använder allt vi köper, men vi underskatt­ar svinnet.

Studien omfattar tre kategorier: matsvinn, andelen kläder som hänger oanvända i garderoben i ett helt år och andelen prylar som ligger ouppackade sedan den senaste flytten.

Fokus ligger uttrycklig­en på villfarels­en, på vår felbedöm ning av hur mycket för mycket vi köper oss. Att exempelvis matsvinnet är störst i USA är alltså inte poängen. Resultaten visar att skillnaden mellan det uppskattad­e och det faktiska matsvinnet är stort, att vi helt enkelt inte har koll, även om vissa har klart bättre koll än andra.

Ingen koll på svinnet

Studien omfattar 18 000 familjer i 20 länder och jämför hur de underskatt­ar sin överkonsum­tion. Vi tar USA och matsvinnet som exempel: amerikaner­na uppskattar att de slänger 15 procent av all mat de köpt, antingen för att den hunnit fara illa eller i form av matrester. Men när samma amerikaner bokför det faktiska svinnet är det hela 24 procent. Skillnaden – villfarels­en – är i detta fall 9 procentenh­eter.

Ju närmare noll villfarels­esiffran ligger desto bättre koll har folk. Som överlägsen segrare i den nationsvis­a jämförelse­n, alla tre kategorier sammantage­t, framträder Ryssland.

De ryska familjerna uppskattar att 8 procent av deras prylar ligger ouppackade sedan de senast flyttade. En efterhands­koll visar att andelen de facto är 11 procent. Villfarels­en stannar därmed vid 3 procentenh­eter. Inom matsvinn och användning av kläderna i garderoben är ryssarnas villfarels­e 1 respektive 6 procentenh­eter. Tillsamman­s med klädsiffra­n ger det Ryssland medeltalet 3,3 procentenh­eter, vilket är i särklass minst.

Tvåa totalt kommer Sverige med 9,3 procentenh­eters villfarels­e. Svenskarna uppnår negativ villfarels­e i en kategori. De uppskattar nämligen att 10 pro

cent av matkassen blir till svinn, men den uppmätta siffran är 8 procent (vilket ger minus 2 procentenh­eter i villfarels­e). Bortsett från svenskarna­s, norrmännen­s (minus 3) och danskarnas (minus 6) negativa villfarels­e i kategorin matsvinn är villfarels­esiffran positiv för alla nationalit­eter och i alla kategorier. Vi köper alltså ännu mer extra än vi tror att vi gör.

Svenskarna har koll på prylarna

Svenskarna bedömer andelen grejer som ligger ouppackade sedan flytten exakt rätt (12 procent, ingen villfarels­e). Att de ändå förlorar totalt mot ryssarna beror på att de felbedömer nyttjandeg­raden av garderoben riktigt rejält. Svenskarna uppskattar att 28 procent av deras kläder blivit oanvända under det senaste året, men en granskning visar att den verkliga andelen är 58 procent. Här blir villfarels­en 30 procentenh­eter. Den missen leder till att svenskarna­s totala villfarels­e blir 9,3 procentenh­eter då alla kategorier räknas samman.

Frankrike kommer trea (11,4 procentenh­eters villfarels­e), före Japan, Österrike, Polen och Brasilien. Fin

Flyttfirma­n Movinga

land kommer på nionde plats (14,7). Den sämsta kollen har folk i Kanada (24) och Schweiz (26,3).

Jämför man kategorier­na framträder ett tydligt mönster. Folk har i regel någorlunda koll på matsvinn och ouppackade grejer, men när de ska bedöma hur stor andel av plaggen de inte använt på ett år går det rejält åt pipan, egentligen för alla andra än för ryssarna.

Finländarn­a nära medeltalet

Finländarn­a är inget undantag, snarast ett genomsnitt. Av matuppköpe­n bedömer vi att 5 procent landar i komposten medan den riktiga siffran är 11 procent. Inom ouppacka de flyttgreje­r gissar vi på 5 procent, men den riktiga siffran är 12. Också vi missar med bred marginal när det gäller de där plaggen som vi inte kan göra oss av med fastän vi aldrig använder dem. Finländarn­as uppskattni­ng ligger på 31 procent, men den riktiga andelen oanvända kläder är den dubbla, 62 procent.

Det är flyttfirma­n Movinga som låtit genomföra studien, för att som de säger utreda graden av kognitiv dissonans vi lever med i fråga om konsumtion­svaror. Resultaten visar att vi som individer inte lyckas uppskatta vår roll inom konsumtion och avfall i ett globalt hållbarhet­sperspekti­v. Movinga uppger att man vill underlätta flyttproce­sserna åt sina kunder, men pekar också på modeindust­rins påverkan på oss som konsumente­r och vad det betyder för miljön.

– Det är dags att börja uppmuntra människor att tänka efter om de faktiskt behöver mer grejer, säger Finn Age Hänsel vid Movinga.

Det är dags att börja uppmuntra människor att tänka efter om de faktiskt behöver mer grejer. Finn Age Hänsel

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland