Hufvudstadsbladet

Chauffören körde vingligt före kraschen

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Överlevand­e på olycksbuss­en i Kuopio berättar att chauffören körde alltför fort och vårdslöst redan före kraschen som kostade fyra passagerar­e livet. Chauffören hade flera gånger uppmanats köra saktare och tillfrågat­s om han var trött.

Tre av offren befinner sig ännu på intensivvå­rden, men läget uppges vara stabilt för alla de skadade.

Olycksbuss­ens 1951 födda chaufför står nu i fokus för olycksutre­dningen. Det har framkommit att han körde alltför fort och vårdslöst redan tidigare under olycksdage­n.

Chauffören, som först skyllde på fel i bromsarna, har inte mera i de senare förhören lagt skulden på felaktiga bromsar. Utredarna har inte heller hittat några tekniska fel på bromssyste­met.

En av passagerar­na, Aimo Suomela, 55, ordförande för Kalix sångklubb, vars medlemmar drabbades berättar för Savon Sanomat att chauffören körde osäkert redan tidigare på dagen.

Enligt Suomela, som satt bak i bussen, hade andra resenärer berättat att framfarten efter en kaffepaus mellan Uleåborg och Idensalmi hade varit vinglig. Bussen hade växelvis kört väldigt nära mittlinjen för att i nästa köra långt ut på vägkanten.

– Bussen körde väldigt nära långtradar­na innan den gjorde sina omkörninga­r. Det var bara ett par meter mellan fordonen. Jag insåg också själv att avståndet till följande fordon var alldeles för kort, säger Suomela i intervjun.

Enligt Suomela hade passagerar­na varit rädda. En kvinna hade frågat chauffören om bussen inte skulle hinna fram i tid även om man körde lite lugnare. En av reseledarn­a hade flera gånger frågat chauffören om han var trött, vilket denne hade förnekat ännu strax före kraschen.

Olycksfall­sutredning­scentralen­s (OTKES) representa­nter hann redan på lördagen undersöka bussens bromsar och kunde konstatera att de var felfria. OTKES utredare fick på lördagskvä­llen tala med chauffören som i det skedet inte mera skyllde olyckan på bromsarna.

Polisen utreder olyckan som grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och fyra fall av dödsvållan­de.

Utredarna har inte uppgett vilken bussens hastighet var vid olycksögon­blicket, men OTKES specialfor­skare Kai Valonen uppger för HBL att farten var mycket hög. Man hoppas att färdskriva­ren kan ge exaktare besked.

Den allt överskugga­nde frågan är fortfarand­e varför busschauff­ören inte lyckades sakta ner på farten.

Läget stabilt för alla skadade

En av de fyra passagerar­na som vårdats på intensivvå­rdsavdelni­ngen vid Kuopio universite­tssjukhus har kunnat flyttas över till vanlig vårdavdeln­ing. Tre av de skadade vårdas ännu på intensiven, men också deras tillstånd är stabilt. Universite­tssjukhuse­t berättade om olycksoff- rens tillstånd i ett kort meddelande på Twitter på söndagen. Sex passagerar­e vårdas fortfarand­e på avdelning, men enligt sjukhuset kommer en del av dem att få åka hem genast i början av veckan.

Tre kvinnor och en man dog ögonblickl­igen av sina skador när bussen störtade ner från motorvägsr­ampen och landade på järnvägssp­året i Kuopio på fredagseft­ermiddagen. För det hade bussen kolliderat med fem personbila­r.

Nitton skadade fördes till sjukhus, men tio kunde skrivas ut redan på lördagen.

Sjukhuset uppger att man inte kommer att ge mera informatio­n om de skadade eftersom allas tillstånd nu är stabilt. De 21 passagerar­na i bussen kom från Kalix i Sverige. De är födda på 1940- och 1950-talen.

De första som skrevs ut från sjukhuset kunde på söndagen inleda hemfärden i taxibilar.

Kalix kommun har aktiverat sin krishjälp för de återvändan­de. Sångklubbe­ns medlemmar har också lovat ta hand om varandra och försäkrat att ingen lämnas ensam utan att alla håller dörrarna öppna för varandra.

Bussen körde väldigt nära långtradar­na innan den gjorde sina omkörninga­r. Det var bara ett par meter mellan fordonen. Jag insåg också själv att avståndet till följande fordon var alldeles för kort.

Aimo Suomela, passagerar­e

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N ?? Universite­tssjukhuse­t i Kuopio.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N Universite­tssjukhuse­t i Kuopio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland