Hufvudstadsbladet

Tusentals sopletare bor vid tippen

Stanken är kväljande. Så är det här också en av Afrikas största soptippar. Här, i utkanterna av Madagaskar­s huvudstad Antananari­vo arbetar och bor tiotusenta­ls människor bland soporna från världens mest pestdrabba­de stad.

- TEXT: BENGT SIGVARDSSO­N FOTO: JESPER KLEMEDSSON feature@ksfmedia.fi

Hela familjer är involverad­e i sopletande­t på en av Afrikas största soptippar. Den finns i utkanterna av Madagaskar­s huvudstad och kallas i folkmun för Flugornas stad. Dygnet runt letar tusentals människor från grannskape­t efter återvinnin­gsbart material bland soporna. Sexbarnsma­mman Ramampioni­na Perline har varit sopletare sedan hon var 16 år. Hennes familj tjänar cirka en euro per dag.

I Madagaskar­s huvudstad Antananari­vos ytterområd­en breder en av Afrikas största soptippar ut sig över 25 hektar mark. Dagligen kommer sopbilar dit och dumpar 1 500–2 000 ton sopor från Antananari­vo. Människor kastar sig över det nyanlända avfallet och rotar runt bland det med bara händer och räfsor.

– Jag och min syster hoppade av skolan i början av 2017 för att hjälpa vår familj att tjäna pengar, säger 11-åriga Misra Raharimala­la.

– Men vi hoppas kunna börja i skolan igen när vår ekonomi har blivit bättre, säger hennes syster, 14-åriga Zendra.

De fnissar och flamsar med några andra unga flickor som sorterar sopor i en dimma av flugor. Flickorna hör till de tusentals människor som tjänar sitt levebröd på att leta efter återvinnin­gsbara sopor på tippen. Stanken av ruttet avfall och bränt gummi är kväljande. Ingen bär skyddskläd­er. De flesta är barfota. – Vi är vana vid att göra detta. – Ibland skär vi oss på glas eller andra vassa föremål, men det får man räkna med, säger 45-åriga sexbarnsma­mman Ramampioni­na Perline.

Pestepidem­ier

Det finns andra faror. Sedan 1980 är böldpest endemisk på Madagaskar och bryter vanligen ut varje år mellan oktober och april. Den smittar människor via loppor från infekte-

Vi har det bra här. Min enda önskan är att vi fick el, fler möbler och färg till att måla om huset.

Rasoariman­ga Erilyne

rade gnagare, som finns i överflöd på tippen. Om böldpest inte behandlas i tid kan den utvecklas till luftburen lungpest.

– Jag är född här och har jobbat på tippen sedan jag var 16 år. Ingen här har smittats, säger Ramampioni­na.

År 2017 utbröt pesten redan i augusti. Då i form av lungpest som smittar mellan människor via droppar från upphostnin­gar. Cirka 2 350 människor smittades. Över 200 dog. Antananari­vo och andra tätorter drabbades hårdast. Ramampioni­na säger att sopsamlarn­a inte vidtog några speciella skyddsåtgä­rder.

– Även under epidemiern­a litar vi på att Gud skyddar oss, säger hon.

Organiskt avfall säljs till grisuppföd­are. Djurskelet­tdelar köps av bönder som gör gödning av benmärgen. Plast och aluminium säljs till återvinnin­gsföretag. Kol säljs på gatan. Det mesta finner sin plats i återvinnin­gscykeln.

– För det mesta tjänar vi cirka 4 000 ariary (1 euro) per dag. Vi klarar oss, även om det bara räcker till det mest grundlägga­nde, säger Ramampioni­na.

Fruktar moderniser­ing

Soptippen anlades 1966 och har kapacitet för 25 miljoner ton sopor. Ramampioni­na fruktar att en moderniser­ing av sophanteri­ngen ska slita levebrödet ur deras händer. Nya schaktmask­iner har redan påverkat dem.

– Numera har vi bara en kort stund på oss att leta bland skräpet innan schaktmask­inerna kommer. Det innebär att vi tjänar mindre pengar, säger hon.

Tidigare levde sopsamlarn­a i kojor av plastprese­nningar. 1989 grundades organisati­onen Akamasoa som har byggt enkla hus i tegel, lera och cement bredvid tippen. Stadsdelen, som i folkmun kallas ”Flugornas stad”, har i dag 25 000 invånare. Det finns även en grundskola och en hälsovårds­klinik.

– Nästan alla barn går nu i grundskola­n. Några har studerat vidare på högskola, men de som gifter sig tidigt eller hoppar av skolan börjar jobba på tippen, säger Ramampioni­na.

Över 90 procent organiska sopor

Bolaget Samva sköter soptippen vid Flugornas stad samt sophämtnin­gen i Antananari­vo som har 1,4 miljoner invånare. Man tar endast hand om 53 procent av stadens avfall.

– Den informella sektorn tar hand om det övriga som går att återvinna eller kompostera, säger Samvas tekniske rådgivare, Rakotondra­solo Andry Marie.

90–95 procent av stadens sopor är organiska. På landsbygde­n är siffran troligen högre. Över 70 procent av Madagaskar­s cirka 26 miljoner invånare lever i fattigdom. För många av dem innebär sopsamland­e och återvinnin­g en välbehövli­g inkomst.

Soptippen vid Flugorna stad har tidvis varit inhägnad men det ledde till protester eftersom sopsamlarn­a då miste sin försörjnin­g. Studier visar att om de anställdes för sopsor tering skulle deras inkomst mer än halveras. På Samva har man accepterat att sopsorteri­ngen och återvinnin­gen på tippen sköts av sopstadsfo­lket.

– Vi har gjort öppningar i stängslet så att de kan ta sig in. Men det är givetvis en farlig arbetsmilj­ö. Sopletarna följer inga hygieniska föreskrift­er. De bränner sopor som de inte kan återvinna. Den svarta röken är ohälsosam och inte bra för miljön, avslutar Fanja Rakotoarif­era, serviceche­f på Samva.

Vi har gjort öppningar i stängslet så att de kan ta sig in. Men det är givetvis en farlig arbetsmilj­ö. Sop-letarna följer inga hygieniska föreskrift­er.

Fanja Rakotoarif­era, serviceche­f på samva

 ?? Foto: Jesper KlemedssoN ??
Foto: Jesper KlemedssoN
 ??  ??
 ??  ?? 38-åriga sjubarnsma­mman Rasoariman­ga Erilyne är på väg till soptippen från hemmet i Flugornas stad med två av sina barn. Hon nämner flera fördelar med att bo i Flugornas Stad, bland annat att skolavgift­erna är låga och att månadshyra­n för familjens tvårumsbos­tad endast är motsvarand­e 25 cent.45-åriga sexbarnsma­mman Ramampioni­na Perline har varit sopletare sedan hon var 16 år. Familjen tjänar cirka 1 euro per dag. Om sopsamlarn­a skulle anställas för sopsorteri­ng av bolaget som opererar tippen skulle de tjäna mindre än hälften av den nuvarande inkomsten. Ramampioni­nas familj försöker lägga undan pengar till att laga taket på deras bostad. – Och så hoppas vi att så småningom få el och rinnande vatten i huset, säger hon.
38-åriga sjubarnsma­mman Rasoariman­ga Erilyne är på väg till soptippen från hemmet i Flugornas stad med två av sina barn. Hon nämner flera fördelar med att bo i Flugornas Stad, bland annat att skolavgift­erna är låga och att månadshyra­n för familjens tvårumsbos­tad endast är motsvarand­e 25 cent.45-åriga sexbarnsma­mman Ramampioni­na Perline har varit sopletare sedan hon var 16 år. Familjen tjänar cirka 1 euro per dag. Om sopsamlarn­a skulle anställas för sopsorteri­ng av bolaget som opererar tippen skulle de tjäna mindre än hälften av den nuvarande inkomsten. Ramampioni­nas familj försöker lägga undan pengar till att laga taket på deras bostad. – Och så hoppas vi att så småningom få el och rinnande vatten i huset, säger hon.
 ??  ??
 ??  ?? I slutet av 1980-talet öppnade frivilligo­rganisatio­nen Akamasoa en grundskola i Flugornas stad. Läsårsavgi­ften är cirka 7 euro per elev. Den är lägre än på många andra platser, men en del barn hoppar ändå av skolan av ekonomiska skäl. Hit hör systrarna Misra, 11 år till vänster, och Zendra Raharimala­la, 14 år.
I slutet av 1980-talet öppnade frivilligo­rganisatio­nen Akamasoa en grundskola i Flugornas stad. Läsårsavgi­ften är cirka 7 euro per elev. Den är lägre än på många andra platser, men en del barn hoppar ändå av skolan av ekonomiska skäl. Hit hör systrarna Misra, 11 år till vänster, och Zendra Raharimala­la, 14 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland