Hufvudstadsbladet

Överflödet lurar oss att tro att vi behöver det onödiga

- PETER BUCHERT

Vi tänker hellre på vad vi kan behöva i morgon än på vad vi har i dag, men vi behåller också sådant vi inte använt på länge. Bland annat därför köper vi mer än vi behöver, säger experter på konsumtion.

– Jag tror att rätt många tippar fel om vi ska gissa hur många par skor vi har i garderoben innan vi kollar upp det.

Det säger Outi Uusitalo, professor i konsumtion­sbeteende vid Jyväskylä universite­t, med anledning av flyttfirma­n Movingas studie som visar att vi inte har koll på hur mycket för mycket vi skaffar oss.

Hon antar att det hänger samman med hur vi uppfattar verklighet­en. Vi jobbar i ett hektiskt tempo med blicken framåt, så att vi glömmer det som varit. Vi tänker på vad vi kan behöva utan att reflektera över vad vi redan har.

– Och så handlar det om modets snabba cykler. Två år gamla skor ser gamla ut, och i dag är många modemedvet­na och förmögna nog att skaffa nya, säger hon.

Hanna Willman-Iivonen som driver ett konsultför­etag inom marknadsfö­ring och är insatt i konsumtion­spsykologi säger också att vi som konsumente­r tänker framåt men inte bakåt, vilket skapar illusioner.

– Undermedve­tet vill vi inte avstå från ägodelar. I stället intalar vi oss att vi kommer att använda dem. Och när kläderna blivit små tänker vi oss att vi nog ska banta, säger hon.

Att vi har bättre koll på mat och matsvinn än på kläder säger Hanna WillmanIiv­onen att beror på att vi uppfattar att det är en större synd att slänga mat. Outi Uusitalo resonerar ungefär lika:

– Förr var folk mästare på att använda precis allt i matväg, det var en dygd och något man lärde ut till nästa generation. Den här kunskapen har glömts bort med tiden, i takt med att affärerna fyllts med mer än vi behöver.

Samtidigt har maten blivit en mindre utgiftspos­t för finländska hushåll (numera går 16 procent av hushållens konsumtion­sutgifter till mat och dryck mot 29 procent för 40 år sedan).

– Vill man minska på svinnet måste man bli bättre på att planera, hushålla och uppskatta åtgången så att man köper rätt mängd.

Att vi har så dålig koll på hur mycket kläder vi har och hur mycket vi använder förklarar Hanna WillmanIiv­onen med hur minnet fungerar.

– Minnet är inte kronologis­kt. Därför minns vi inte exakt vilka plagg vi använt det senaste året, men vi kan komma ihåg vilket plagg vi använde på en viss fest, säger hon.

Outi Uusitalo säger att den som vill ha bättre koll på sina saker borde göra sig av med allt onödigt och ha en ”relation” till resten. När det inte är så, när kläderna snarast är instuvade i garderoben för att förvaras tappar vi uppfattnin­gen om hur mycket där egentligen finns.

Då, säger Hanna WillmanIiv­onen, är det bästa sättet att återta kontrollen att städa i garderoben.

– Men hur ofta gör vi det?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland