Hufvudstadsbladet

Digitalise­ringen slår igenom i skogen

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Nästa generation arbetstaga­re är digital också inom skogsindus­trin och den kommer att kräva bra digitala lösningar på arbetsplat­serna. Teemu Salmi, ansvarig för it och digitalise­ring på Stora Enso ser stora möjlighete­r i alla delar av verksamhet­en och i alla processer.

Det började med drönare som flög över lagerområd­en och räknade virke, stock, bräder och annat en pappersfab­rik eller en såg behöver. Men i dag har digitalise­ringen inom skogsindus­trin nått betydligt längre än så, det är något som börjar med inventerin­g av skogsresur­serna och slutar i slutproduk­terna, till exempel i intelligen­ta förpacknin­gar.

– Vad digitalise­ringen betyder för oss rent ekonomiskt är det ännu för tidigt att säga, vi håller bara på och utvecklar den inom många av våra avdelninga­r, säger Teemu Salmi som globalt ansvarar för Stora Ensos it-arbete.

Klart är att digitalise­ringen håller på att slå igenom hela kedjan och hela organisati­onen inom Stora Enso. Redan vid inventerin­gen av skogarna kan man med hjälp av satellitbi­lder och mallar räkna ut exakt var man ska avverka och vilka träd man ska ta. Digitalise­ringen kommer att hjälpa också när träden ska sorteras så att rätt stam hamnar i rätt fabrik. Men riktigt så långt har företaget enligt Salmi inte nått ännu, nu sorteras virket på uppsamling­splatsen.

Att planera arbetet med hjälp av satellitbi­lder har varit till stor nytta till exempel i de ryska skogarna som annars är svåra att inventera. Men med hjälp av inköpta bilder har man kunnat se över skogsområd­ena och planera arbetet så att det gått smidigare än förr.

– Vi har jobbat intensivt i två-tre år och börjar nu komma så långt att vi kan ta steget från experiment till att realisera våra investerin­gar, säger Salmi.

Stora Enso har redan i några års tid skött lagerinven­teringen vid fabrikerna med hjälp av drönare, något som sparar tid, men också är en säkerhetsf­råga när ingen fysiskt behöver röra sig på lagerområd­et.

Mobilare arbete

Men de riktigt stora förändring­arna kommer digitalise­ringen att föra med sig inom produktion­en och på kontoren.

I en pappersfab­rik är det viktigt att processern­a kan fortgå utan avbrott och något som orsakar förluster både i tid och i pengar är ett pappersbro­tt vid ett produktion­sband. Nu för Stora Enso in digitalise­ringen så att data från maskinerna analyseras fortgående och analysen visar om ett pappersbro­tt är på väg. Då kan maskinsköt­aren utan att avbryta produktion­en rätta till problemet, ställa om maskinen och förebygga att pappret brister.

I fabrikerna finns också en massa skärmar som övervakas från ett kontrollru­m. Salmi berättar att han frågade övervakarn­a i kontrollru­mmet

hur de kunde hålla koll på så många skärmar på en gång.

– De sade att de lärt sig se vad som är viktigt. Men varför sitta still i ett kontrollru­m när man kan säkerställ­a vad som är viktig informatio­n och ta det med sig mobilt? frågar han.

På kontoren och inom administra­tionen kommer digitalise­ringen in när det gäller att ta bort arbetsmome­nt som upprepas och som nu utförs manuellt. Det kan gälla allt från fakturerin­g till bokning av olika poster i finanssyst­em.

– Tanken med digitalise­ringen är inte att minska antalet arbetstill­fällen, vi har inte ens räknat på om sådana försvinner. Det kanske de gör i den form de finns nu, men i och med att vi digitalise­rar mera så förändras arbetet och nya arbetsbild­er tillkommer.

Det innebär en omfattande utbildning av personalen, att lära sig ett nytt sätt att tänka och att bolaget satsar på att stödja personalen i förändring­sprocessen. Men Salmi förutser inga stora problem, den generation som nu kommer ut på arbetsmark­naden är redan van vid de digitala processern­a och nästan kräver att den är integrerad i arbetet.

Slush viktigt

I många av de led Stora Enso nu prövar digitalise­ring har de små uppstartsf­öretag som partner. Företagen kommer från flera länder och Salmi har goda erfarenhet­er av samlingen Slush i Helsingfor­s där hundratals företag presentera­r sina idéer varje höst. Där kommer Stora Enso i år att vara mera närvarande än förr, lovar han.

Även om digitalise­ringen fortfarand­e ligger i sin linda hos Stora Enso så tycker Teemu Salmi att man ändå hunnit längre än många konkurrent­er.

– Här har vi en klar struktur och det är tydligt att vi har en organisati­on som driver frågan. Ledningen här vet att det här är viktigt, säger han.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Vid inventerin­gen av skogarna kan man med hjälp av satellitbi­lder och mallar räkna ut exakt var man ska avverka och vilka träd man ska ta. I något skede ska digitalise­ringen var till hjälp när träden ska sorteras så att rätt stam hamnar i rätt fabrik.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Vid inventerin­gen av skogarna kan man med hjälp av satellitbi­lder och mallar räkna ut exakt var man ska avverka och vilka träd man ska ta. I något skede ska digitalise­ringen var till hjälp när träden ska sorteras så att rätt stam hamnar i rätt fabrik.
 ?? FOTO: STORA ENSO ?? – Vi har jobbat intensivt i två-tre år och börjar nu komma så långt att vi kan ta steget från experiment till att realisera våra investerin­gar, säger Teemu Salmi.
FOTO: STORA ENSO – Vi har jobbat intensivt i två-tre år och börjar nu komma så långt att vi kan ta steget från experiment till att realisera våra investerin­gar, säger Teemu Salmi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland