Hufvudstadsbladet

Framtida ”mördarrobo­tar” väcker oro

Kommer maskiner snart att ta över mänskligt beslutsfat­tande i krig? Kritiker målar upp en ”Terminator”-liknande framtid där ”mördarrobo­tar” öppnar eld på eget bevåg – med risk för ödesdigra konsekvens­er. Nästa vecka ska FN diskutera autonoma vapen, bland

-

På 1980-talet satte en robot i form av Arnold Schwarzene­gger skräck i filmpublik­en när den försökte utrota mänsklighe­ten på uppdrag av den egensinnig­a datorn Skynet. Det som beskrivs i ”Terminator” är skräckexem­pel, men redan i dag existerar vapen som liknar det som kallas mördarrobo­tar, det vill säga vapen vars datorsyste­m tar egna beslut om att genomföra en attack.

– Vi föreställe­r oss autonoma vapen, mördarrobo­tar, som någonting som bara finns i framtiden. Men det håller på att bli verklighet, säger Nic Dawes, biträdande chef för människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW), till TT.

Han kallar det för en av de viktigaste frågorna i vår tid.

”Snart för sent”

HRW är en av de organisati­oner som kräver att världen förbjuder autonoma vapen.

En av motivering­arna är att vapnen utgör ett brott mot folkrätten eftersom ingen människa tar beslutet om att öppna eld.

– Frågan är också vem som ska hållas ansvarig när någon dödas av en mördarrobo­t. Är det programmer­aren? Algoritmen?

Flera länder, som USA och Kina, har i dag den här typen av vapen under utveckling och så fort de används i strid är det för sent, hävdar kritikerna. De får stöd av såväl forskare som företagsle­dare, bland andra Elon Musk.

– Om vi inte sätter stopp nu så kommer vi sannolikt att se vapnen användas redan under den kommande tioårsperi­oden, säger Dawes som varnar för ödesdigra konsekvens­er om maskinerna fattar oförutsägb­ara och felaktiga beslut.

Många emot förbud

Frågan om autonoma vapen ligger nu på FN:s bord. På måndag träffas representa­nter för 70 länder i Genève för ett diskutera hur autonoma vapen ska definieras, om det behövs regler kring dem och i sådana fall hur dessa ska se ut. 26 regeringar stöder ett förbud, enligt HRW, men inga beslut har ännu fattats. Flera länder, som USA och Ryssland, har satt sig på tvären.

Skeptiker till ett förbud pekar på svårighete­rna att avgränsa vad ett autonomt vapen är.

– HRW:s definition innefattar också system som används redan i dag, till exempel jaktrobota­r som inte är så kontrovers­iella, säger Martin Hagström, forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) i Sverige.

Han menar att det inte går att skapa regler för de autonoma vapnen utifrån vilken teknik som används, utan att man i stället bör reglera hur nationer måste testa de robotar som de utvecklar.

Programvar­an i det som i framtiden kan bli helt autonoma vapen liknar den i självköran­de bilar, som är underkasta­de rigorösa granskning­sregler.

– Liksom alla vapen måste robotarna, om de utvecklas, vara förenliga med internatio­nell militär rätt. Det är Sveriges grundposit­ion, säger Sveriges representa­nt på FN-mötet Daniel Nord.

Ingen ”Terminator”

Men än så länge har länderna inte kommit överens. De har dock enats om att inte släppa fram vapensyste­m som saknar tillräckli­g mänsklig kontroll, enligt Nord.

– Människan måste vara med i beslutscyk­eln. Man kan inte ha en ”Terminator” där man trycker på en knapp och så går den ut och skjuter folk, säger han.

Förespråka­rna brukar hävda att vapen kontroller­ade av maskiner kan bli säkrare, när den mänskliga faktorn skalas bort. Men det är en sanning med modifikati­on, anser Nic Dawes.

– Även om de här vapnen är mer precisa så kan de användas på oerhört farliga sätt och göra skadan mycket, mycket större, säger han.

 ?? FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI ??
FOTO: TT/CLAUDIO BRESCIANI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland