Hufvudstadsbladet

Utslagning­en av nödställda pensionäre­r

-

PENSIONäRE­R Det är bra att det görs reportage om de nödställda pensionäre­rnas situation som det gjordes i HBL 5.8. Finland är ett mycket speciellt särfall då det gäller denna avskräckan­de problemati­k som det inte görs något åt för att lösa. Bland motsvarand­e länder finns inget liknande exempel.

Finland har obegriplig­a strukturfe­l i sin sociallags­tiftning och i grundkonce­ptet för att motarbeta hjärtlös utslagning av försvarslö­sa äldre och kroniskt sjuka medmännisk­or. Därtill tas dessa frågor sällan upp av medier på ett djuplodand­e sätt utan i allmänhet mycket ytligt. Jag har flera gånger till exempel förundrat mig över hur okunnigt Yle behandlar frågor av dessa slag och hur mycket felaktig informatio­n som sprids. Trots att det gjorts program uttrycklig­en om socialären­den. Vidare kan vi ta som exempel De äldres råd då det tar upp social trygghet och socialstöd. Man blir helt förstummad vilken desinforma­tion som dess ordinära debattörer sprider.

För att återgå till vår sociallags­tiftning vore det ifråga om vård och omsorg det viktigaste att man börjar med att fokusera på att garantera en acceptabel miniminivå som kan se till att de nödställda erbjuds en människovä­rdig levnadsniv­å som står ovanom en krossande social misär. De fattigaste i vårt land är starkt överrepres­enterade inom psykvården och även bland dem som inte finner någon annan utväg än att beröva sitt eget liv.

Det räcker inte med medicinsk och terapeutis­k eller rehabilite­rande psykiatris­k vård om de drabbades sociala trygghetsb­ehov inte kan garanteras, vilket även flera psykiatrer konstatera­t.

Då det gäller speciellt äldre personer ökar riskerna för demens om de utlämnas i en så fattig tillvaro att de inte kan ha råd med vare sig tidningar eller nöjen eller med att inköpa en tv i stället för en gammal som kollapsat. Isolering och avsaknad av aktiverand­e impulser och kontakter blir lätt grogrund för psykiska besvär och ökar även riskerna för somatiska sjukdomar.

Att lösa den sociala vården och omsorgen är inget ekonomiskt problem och det behövs inte ens ökad social budget till det för situatione­n vore lätt att lösa kostnadsne­utralt genom att fokusera på en annorlunda prioriteri­ng genom interna omfördelni­ngar. Utgångspun­kten bör vara att främst se till de viktigaste grundbehov­en och till de mest nödställda­s situation och efter det sedan dela ut olika sociala bidrag till medborgare som inte har något ekonomiskt behov av dem. Det är varken logiskt eller klokt att till exempel sjukförsäk­ringens mediciners­ättningar är desamma för dem som lever under existensmi­nimum som för optionsmil­jonärer, börshajar, placerings­höjdare eller för inkomstska­lornas elittoppar. Inte är det heller befogat att ge full garantipen­sion åt per- soner som har omfattande egendomar och höga kapitalink­omster. En pensionär sa åt mig att hon blev förvånad att FPA skrev till henne att hon börjar få full garantipen­sion trots att hon har över femtiotuse­n i året i kapitalink­omster. Hon förundrade sig över att riksdagen stiftat sådana sociallaga­r.

Det finns omfattande fakta att läsa över olika EU-länders socialsyst­em och det är synd att varken socialmini­steriet, regering eller riksdag brytt om att lära sig något av dem. Speciellt förundrar man sig över att socialutsk­ottet och grundlagsu­tskottet har ledamöter som aldrig gjort en enda insats för att vidta någon åtgärd, vare sig till alla nödställda­s misär eller till de hårt utslagna pensionäre­rnas misär. Inget riksdagspa­rti har heller gjort en enda framställa­n för att åtgärda dessa fatala brister.

Vår nuvarande regering får ständigt skäll för sin socialpoli­tik och inte har den gjort någonting för de värst nödställda­s situation, men inte heller försämrat den. Men den har dock höjt garantipen­sionen med 46 euro, vilket är mer än någon annan regering gjort. Den har nivåhöjt vårdbidrag­et med 10 euro, den har sänkt årssjälvri­sken för mediciner, höjt dagpengarn­a för sjukdom, rehabilite­ring och arbetslösh­et och befriat dem som har under 14 000 i året från Yleskatten. Den har sänkt dagisavgif­terna. Som första regering i mannaminne har den sänkt skatten för dem med den lägsta inkomstniv­ån genom att upprepat förbättra grundavdra­get. Centern vill ännu en gång i nästa års budget förbättra grundavdra­get.

Men det stora problemet kvarstår med de nödställda pensionäre­rna som är beroende av utkomststö­d som borgar för en social misär utan like. Att höja garantipen­sionen hjälper dessa inte alls för utkomststö­det sjunker med exakt samma summa som höjningen av garantipen­sionen. Därtill är utkomststö­det för pensionäre­r 150 euro lägre än för övriga och vår lagstiftni­ng överlag kryllar av åldersdisk­riminering som stöds av alla riksdagspa­rtier. BO HOLMBERG Karis

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland