Hufvudstadsbladet

Sebastian Vettel vinnare efter kedjekolli­sion

Kimi Räikkönens helg slutade i fiasko – men Valtteri Bottas stod för en enastående upphämntni­ng efter den kaotiska starten i Belgiens GP.

- FREDRIK AF PETERSENS

Belgiens GP började med en masskrasch efter cirka 100 m. Som tur dock ingen förare som blev skadad.

Renaults Nico Hülkenberg tänkte kanske på något annat, bromsade alldeles för sent och körde på McLarens Fernando Alonso bakifrån och Alonso lyfte och flög över Saubers Charles Leclerc.

Red Bulls Daniel Ricciardo blev också påkörd bakifrån och bakvingen förstördes. Ricciardo i sin tur gled in i bakvagnen på Kimi Räikkönens Ferrari och hans framvinge skar upp ett däck.

Bägge kunde fortsätta till depån men Räikkönen fick köra hela varvet, 7 km, på fälgen och något annat gick sönder så efter ytterligar­e några varv fick han ge upp. Så det blev tyvärr inget jubileum med den 100:e platsen på prispallen.

– Det kändes att någon träffade mig bakifrån och däcket rök meddetsamm­a. Ganska långt allt gick sönder när det trasiga däcket snurrade där ett varv, säger Räikkönen till C More.

Ricciardo tvingades också att bryta. Hülkenberg medgav sin skuld till kedjekolli­sionen och blev dömd av tävlingsju­ryn till att bli nedflyttad tio startrutor i Monzas GP nästa helg.

Bottas på hugget

Trots att Mercedes Lewis Hamilton startade från första rutan blev han omkörd redan på första varvet av Ferrars Sebastian Vettel, som sedan kontroller­ade loppet. Tysken var 11 sekunder före regerande mästaren i mål.

Loppets förare var dock en helt annan.

Valtteri Bottas. Mercedesfi­nländaren startade som 17:e och kom i mål efter 44 varv som fyra. Körde bland annat om på yttern i Eau Rougekurva­n och för den manövern krävs det mod. Men han fick också ett tidssstraf­f på fem sekunder då domarna, en av dem var Mika Salo, ansåg att han var den skyldige till krocken i första kurvan med Sergej Sirotkin, Williams.

– Mitt fel, erkänner Bottas, som skadade framvingen i situatione­n.

– Jag missbedömd­e situatione­n helt och hållet och jag blev helt överaskad när Sergej bromsade och jag skulle ha lämnat mer plats.

Vettel knappar in

Det var Vettels 52:a seger i formel 1. Han minskade Hamiltons försprång i VMserien till 17 poäng.

– Kanonstart och fick snabbt upp farten, berättar han.

– Lewis trängde ut mig lite till vänster men jag visste att min chans skulle komma.

Och den kom efter drygt en km. Enkelt drog han förbi Hamilton. Det var inte en kamp mellan två förare eller bilar utan mellan två motorer. Och Ferrari var den starkaste.

Resten av loppet försökte engelsmann­en hänga med men när man såg tiderna på de olika avsnitten av banan var Vettel nästan alltid snabbare.

– Skön känsla när jag drog förbi men i omstarten efter säkerhetsb­ilen blev jag lite nervös. Fick en kanonstart och Lewis försökte hänga på men kom inte så nära att han kunde attackera.

Dålig förlorare

Dagens förlorare var utan tvekan Lewis Hamilton. Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Han är en dålig förlorare. Självklart vill alla vinna oavsett sport men skillnaden mellan när han vinner och blir tvåa är stor. När han står högst upp på pallen rinner meningar ur munnen på honom. När han står längre ner kommer det bara enstaka ord. Hela kroppssprå­ket är negativt. Stor skillnad mot de alla andra förare som gläder sig åt en plats på pallen och visar det.

Undrar hur resultatli­stan hade sett ut om Räikkönen hade fått vara med. Ferrari har uppdaterat sin motor och utan tvekan kommit ifatt Mercedes som tidigare dominerat.

Nästa lopp körs också på en klassisk bana. Italiens GP på Monza den 2 september.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOHN THYS ?? Kimi Räikkönen blev påkörd i starten av Belgiens GP och tvingades avbryta.
FOTO: LEHTIKUVA/JOHN THYS Kimi Räikkönen blev påkörd i starten av Belgiens GP och tvingades avbryta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland