Hufvudstadsbladet

Politiskt vagt men berörande

- OTTO EKMAN

■ Amerika är det land i världen som spärrar in den största andelen av sin befolkning. Över två miljoner amerikaner sitter i fängelse, siffror och proportion­er som överskugga­r auktoritär­a samhällen och polisstate­r. Den halvprivat­iserade fängelsein­dustrin spärrar inte bara in: fångarna håller det amerikansk­a samhället i gång på otaliga sätt genom så gott som gratis arbete.

Det handlar inte bara om att sy postsäckar: den 1 augusti twittrade Kalifornie­ns Department of Correction­s officiella Twitterkon­to att över 2 000 fångar inklusive 58 minderårig­a satts i arbete för att försöka släcka de rekordarta­de skogsoch markbrände­rna som härjar i delstaten. De riskerar livet för någon dollar i timmen, och får inte ens något värdefullt att sätta i sin CV i utbyte.

För många socialiste­r var det den ödesdigra vetskapen att gulagarkip­elagen utgjorde en existentie­ll grundbult i Sovjetunio­nens ekonomi som fick dem att slutligen tappa tron på det sovjetiska projektet. Säkerligen existerar också den intellektu­ellt ärlige pro-amerikansk­e kapitalist som vid det här laget erkänt för sig själv att Iphone-tillverkar­en Apples högkvarter bokstavlig­en skulle brinna upp utan en form av slavarbete vars groteskeri till och med överskugga­r deras underlever­antörers fabriker.

Camilla Magids dokumentär Land of the Free undviker dock politiska reflektion­er till förmån för ett intimare mänskligt porträtt av de existenser som spottats tillbaka ut i den fria delen av den kapitalist­iska existensen efter att fängelsein­dustrin tuggat färdigt på dem. De får njuta av familjeåte­rförening och mänsklig närhet, och känna smaken av Starbucksk­affe. Men de konfronter­as också med ett samhälle som inte håller med dem om att deras brott är sonade och deras historia ligger bakom dem. Arbetsgiva­re tittar snett på en person med ett straffregi­ster, och de gamla gängkompis­arna lockar med tillgången till enkla pengar, droger och gemenskap. Terapeuter och stödgruppe­r gör sitt bästa för att med begränsade resurser hjälpa de före detta fångarna att hållas på rätt väg fast det känns tungt och otacksamt.

Filmen är inte bara ett porträtt av ex-fångarna och deras nära och kära, utan också av deras hem i de fattigare och våldsammar­e delarna av Los Angeles. Där måste mödrar oroa sig för att deras barn ska bli skjutna då de leker på gatan: våldet präglar världsbild­en från en så ung ålder att det blir något logiskt och fullt naturligt. Faran beror inte bara på brottsligh­eten: också den ökänt brutala Los Angeles-polisens skinande och blåljusbli­nkande bilar glider som jagande hajar genom fattigområ­dena, redo att utan urskiljnin­g slå ner på en våldsam mördare, fredlig kannabisla­ngare eller oskyldig förbipasse­rande med samma skoningslö­shet.

Ändå finns det de som stretar på mot drömmen om ett bättre liv. Musiken är ett hjälpmedel, likaså kärleken. Även om jag i början störs av hur Magid inte tydligare sätter sina subjekt i ett politiskt sammanhang blir porträttet av deras mänsklighe­t allt mer intressant och berörande för mig. Yle TV1 21.30, repris söndag 13.00

 ?? FOTO: YLE ?? Den villkorlig­t frigivne tonåringen Juan vill vara pappa åt sin baby, och lämna gatulivet och drogerna bakom sig.
FOTO: YLE Den villkorlig­t frigivne tonåringen Juan vill vara pappa åt sin baby, och lämna gatulivet och drogerna bakom sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland