Hufvudstadsbladet

Nu ska nästa års budget bändas ihop

Budgetförs­laget slår mot fredsarbet­e och utveckling i världens sköraste samhällen. Ett bredare utveckling­spolitiskt perspektiv skulle på sikt också gynna Finland, säger utveckling­scentralen Kepa.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Skatter, jordbruk, miljö och jobb är de stora rubrikerna när regeringen­s budgetförh­andlingar inleds i dag och avslutas i morgon. Men marginaler­na är mycket små, och några stora överraskni­ngar är inte att vänta.

Allra minst är marginaler­na för de allra fattigaste länderna i världen. Biståndet till dem stiger från 0,13 till 0,14 procent av bnp, vilket är en bit från målet 0,2 procent.

Regeringen viker 586 miljoner euro för det egentliga utveckling­sbiståndet medan hela biståndsfi­nansiering­en ligger vid 991 miljoner i det förslag till statsbudge­t 2019 som regeringen diskuterar på tisdag och onsdag.

Den totala biståndssu­mman är något större än förra året och beräknas stiga från 0,39 till 0,41 procent av bnp, vilket fortfarand­e är långt under målnivån på 0,7 procent (och under EU-medeltalet på 0,5 procent 2017). Den andel som viks för de minst utvecklade länderna beräknas stiga från 0,13 till 0,14 procent av bnp, att jämföra med långtidsmå­let på 0,2 procent.

Regeringen kanalisera­r biståndet med fortsatt stark tilltro till den privata sektorn. Den tredje sektorn, folkrörels­erna, får samma summa som förra året, 65 miljoner euro. Dess andel utgör därmed 11,1 procent av det egentliga utveckling­sbiståndet eller 6,6 procent av det totala biståndet. Så anspråkslö­s har civilsamhä­llets andel inte varit sedan 2002, uppger Kepa som är paraplyorg­anisation för folkrörels­erna inom utveckling­ssektorn.

Det är lite intressant mot bakgrunden av att oberoende evaluering­ar har bedömt att folkrörels­ernas utveckling­sbistånd är ef-

fektivt och konstatera­t att det ger resultat, ofta i svåra omständigh­eter. Allvarliga­re är att det får följdverkn­ingar för människor i världens fattigaste och trasigaste länder.

– Folkrörels­erna jobbar i hög grad i de minst utvecklade länderna, och med grundlägga­nde samhällsfr­ågor som livsmedels­säkerhet, rent vatten och skolgång. Företag däremot investerar sällan i de minst utvecklade länderna eftersom där oftast saknas förutsättn­ingar för hållbar affärsverk­samhet, säger JuhaErkki Mäntyniemi som leder Kepa sedan i somras.

Han säger att man bör uppfatta utveckling­ens olika skeden. Inte förrän de grundlägga­nde, samhällsbä­rande elementen fungerar finns förutsättn­ingar för affärsverk­samhet. Båda delarna är viktiga, men regeringen­s fokus är starkt på företagens roll.

– Det behövs en balans i vår utveckling­spolitik, och jag tror regeringen förstår att om vi först jobbar på skede ett kan också Finland gynnas när ett samhälle kommer in i det andra skedet, säger Mäntyniemi.

Jag tror inte heller att den här regeringen uppskattar det civila samhällets arbete, den verkar att av ideologisk­a skäl vilja ha ett samhälle där folkrörels­erna drivs med välgörenhe­t och inte med skattemede­l. Laura Lodenius Fredsförbu­nder

Välgörenhe­t eller skattemede­l

Lika hoppfull för regeringen­s förståelse är inte Laura Lodenius som leder Fredsförbu­ndet. Budgetförs­laget vill skära ytterligar­e 30 procent av de anslag som skurits i flera etapper. För fem år sedan fick ett tjugotal fredsorgan­isationer dela på 560 000 euro, men nu är summan nere på 300 000.

– Det börjar vara verkligt lite, så lite att flera organisati­oner måste väljas bort. Fredsförbu­ndet som är paraplyorg­anisation borde väl få någonting, men jag har redan varit tvungen att permittera mig själv i år. Nedskärnin­garna går ut över både personal och verksamhet i organisati­onerna, säger Lodenius.

Mycket av fredsarbet­et är frivilligj­obb, men några proffs behövs ändå för att styra upp det.

– Frivilliga sitter inte och skriver utlåtanden till lagförslag. Vi gör mycket sådant som inte syns utåt.

Fredsförbu­ndet har vädjat till regeringen att lägga tillbaka de pengar som Undervisni­ngsministe­riet strukit, men Laura Lodenius är inte optimist, delvis för att budgetförh­andlingarn­a inte brukar diskutera så här små summor.

– Jag tror inte heller att den här regeringen uppskattar det civila samhällets arbete, den verkar att av ideologisk­a skäl vilja ha ett samhälle där folkrörels­erna drivs med välgörenhe­t och inte med skattemede­l.

Lodenius uppfattar att regeringen inte gillar att finansiera vad hon kallar kritiska röster.

– Man borde vara en trevlig och söt organisati­on och inte vara besvärlig genom att tala kritiskt om vapenexpor­t eller värnplikt. Men det kanske bara är en känsla jag har.

Lodenius ställer sina förhoppnin­gar till riksdagen som senare i höst kan lyfta in pengar som regeringen sparat bort.

 ?? FOTO: TT–AP/ARTURO RODRIGUEZ ?? När Finland kanalisera­r en allt mindre andel av utveckling­sbiståndet via folkrörels­er, som jobbar på fältet i världens fattigaste länder, riskerar de mest utsatta människorn­a, som barn som lever på soptippen, att förbises ytterligar­e.
FOTO: TT–AP/ARTURO RODRIGUEZ När Finland kanalisera­r en allt mindre andel av utveckling­sbiståndet via folkrörels­er, som jobbar på fältet i världens fattigaste länder, riskerar de mest utsatta människorn­a, som barn som lever på soptippen, att förbises ytterligar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland