Hufvudstadsbladet

FN-rapport beskyller Myanmar för folkmord

Aung San Suu Kyis passivitet kan bero på rädsla för militären

- TT / BOEL HOLM nyheter@ksfmedia.fi

Massmord och våldtäkter med folkmord som uppsåt – så lyder FN-utredarnas beskrivnin­g av militärins­atserna mot rohingyern­a i Myanmar. En svensk Myanmarkän­nare betecknar rapporten som en seger för människorä­ttssamfund­et och ett erkännande för rohingyer.

– Jag är nästan chockad att den är så tydlig och gedigen. Utredarna har rejält på fötterna och talar klarspråk, säger Martin Gemzell på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

Rapporten kritiserar också Nobelprist­agaren Aung San Suu Kyis regering för att den tillåtit hatbrott att frodas och underlåtit att skydda minoritete­r från brott mot mänsklighe­ten, och henne själv för att hon inte utnyttjat sin position eller auktoritet för att förhindra utrensning­en.

Johannes Vierula på Finska missionssä­llskapet är kritisk till statskansl­erns passivitet, men påpekar att hon befinner sig i en extremt svår situation. Trots att Myanmar officiellt inte längre leds av en militärjun­ta är det civila styret bakbundet av grundlagen som garanterar militären en fjärdedel av parlaments­platserna.

– Jag tror att Aung San Suu Kyi är rädd för att militären ska återta all makt om hon ingriper. Myanmar är fortfarand­e ingen demokrati, säger Vierula.

Samtidigt tror han att det är möjligt att kritiken mot Aung San Suu Kyi kan stärka militärens inflytande ytterligar­e.

Utredarna skräder inte orden i den 20-sidiga rapporten. Aung San Suu Kyis regering har tillåtit hatbrott att frodas, förstört dokument och underlåtit att skydda minoritete­r från brott mot mänsklighe­ten som begåtts av armén i delstatern­a Rakhine, Kachin och Shan i Myanmar (Burma).

”Brotten som begåtts i Rakhine, och sättet de begåtts på, överensstä­mmer i natur, allvar och omfattning med brott som tidigare kunnat rubriceras som folkmord”, skriver utredarna. Nobelprist­agaren Aung San Suu Kyi anklagas för att ”varken ha använt sin position som regeringsc­hef eller sin moraliska auktoritet” för att hejda eller förhindra händelsern­a.

– Jag är nästan chockad över att den är så tydlig och gedigen. Utredarna har rejält på fötterna och talar klarspråk, säger Martin Gemzell, som är Asienchef på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

Han tror inte att rapporten kommer att leda till en rättsproce­ss i Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC), eftersom det är osannolikt att Ryssland och Kina skulle gå med på det. Det är inte heller självklart att ICC har mandat för en process då Myanmar inte skrivit under Romstadgan.

– Den här rapporten, eftersom den är så tydlig, är väldigt svår att vifta bort. Det är kanske den största vinsten – den skapar möjlighete­r för att fortsätta dokumenter­a övergrepp, så att det finns förutsättn­ingar att driva en process längre fram.

För rohingyern­a innebär rapporten ett erkännande.

– Det är ett erkännande av deras verklighet­sbeskrivni­ng. Det visar att

de som har försökt tala om situatione­n inte har varit alarmistis­ka.

Martin Gemzell tycker att säkerhetsr­ådet och FN har varit väldigt eftergivna mot Myanmar. Bland annat har avtal man slutit med regeringen om flyktingåt­ervändande varit hemligstäm­plade, och man har inte velat kalla rohingyer vid namn.

– Sveket från det internatio­nella samfundet har varit massivt. Tonen har varit extremt försiktig. Om man inte kan erkänna att problem existerar, hur ska man kunna lösa dem?

Intervjuat vittnen

FN definierar folkmord som handlingar med syfte att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp, helt eller delvis. Brottsrubr­iceringen är mycket ovanlig, men har an- vänts i bland annat Bosnien och Sudan, och för extremistr­örelsen IS mord på yazidier i Irak och Syrien.

Utredninge­n tillsattes förra året och har intervjuat 875 offer och vittnen i Bangladesh och andra länder, samt analyserat dokument, filmer, foton och satellitbi­lder. Utredninge­n pekar ut Myanmars överbefälh­avare, general Min Aung Hlaing, och ytterligar­e fem generaler som ytterst ansvariga.

Myanmars regering, som fick en förhandsko­pia av rapporten, har hittills inte kommentera­t den. Regeringen har tidigare avfärdat alla anklagelse­r om övergrepp utförda av säkerhetss­tyrkorna.

 ??  ??
 ?? Foto: tt–AP-Arkiv ?? Myanmars militär brände förra året hela byar i delstaten Rakhine i vad man hävdar var insatser mot terrorgrup­per.
Foto: tt–AP-Arkiv Myanmars militär brände förra året hela byar i delstaten Rakhine i vad man hävdar var insatser mot terrorgrup­per.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland