Hufvudstadsbladet

Förbud av NMR i rätten igen

Tingsrätte­ns dom i december i fjol var enhällig och tydlig: Nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen ska förbjudas. När frågan nu behandlas i högre rättsinsta­ns har den, tyvärr, blivit ännu mer aktuell i både Finland och Sverige.

- reporter ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Ska nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen förbjudas? Polisstyre­lsens yrkande behandlas i Åbo hovrätt den här veckan. Också i Sverige utreds nu ett förbud.

I september 2016

dog en person efter att ha blivit sparkad i samband med en NMR-demonstrat­ion vid stationspl­atsen i Helsingfor­s. Det blev den utlösande faktorn för Polisstyre­lsen i Finland som började driva rättsproce­ssen för ett förbud av den nazistiska organisati­onen.

I sin dom ett och ett halvt år senare gick Birkalands tingsrätt enhälligt på Polisstyre­lsens linje. Enligt rätten strider NMR:s mål mot de demokratis­ka värderinga­rna, och organisati­onen driver dem med olagliga medel som gravt strider mot god sed. Den ägnar sig åt förtal och smädelse av folkgruppe­r och sprider hatpropaga­nda, enligt domen.

Nordiska motståndsr­örelsen var snabb med att meddela att den överklagar domen. Ledaren Antti Niemi sade till Yle att de anser att ett förbud strider mot yttrande- och mötesfrihe­ten. Det är därför hovrätten i Åbo behandlar ärendet från och med tisdag.

Och visst var tingsrätte­ns beslut ytterst ovanligt: Inte sedan 1970-talet har föreningar förbjudits i Finland. Likaså har föreningsf­riheten ett starkt skydd i vår grundlag. Ett beslut om ett förbud är därför ingen enkel fråga, och att den behandlas i högre rättsinsta­ns kan därmed vara ytterligar­e motiverat.

Samtidigt är det skäl att betona att tingsrätte­ns dom på femtio sidor är mycket grundlig. Kärnan kan ses vara skrivninge­n att NMR:s verksamhet inte skyddas av föreningso­ch yttrandefr­iheten då verksamhet­en ”kränker andras grundlägga­nde fri- och rättighete­r samt mänskliga rättighete­r”.

Enligt Skyddspoli­sens expert,

som hördes under rättegånge­n, är Nordiska motståndsr­örelsen en exceptione­llt radikal revolution­är och militant extremhöge­rrörelse, som öppet lyfter fram centrala nazistiska element, raslära och antisemiti­sm.

Det finns en klar våldspoten­tial, vilket misshandel­n i Helsingfor­s visade. Våldsdåd av politisk karaktär som mot en Pridetills­tällning eller författarn­a bakom en bok om den finländska extremhöge­rn har förekommit.

Det hela ska dessutom ses i en nordisk kontext. Svenska motståndsr­örelsen och den finska går i dag under samma namn med tätt samarbete och gemensam ledning. I Sverige har NMR:s mobiliseri­ng de senaste åren varit tydlig, och forskaren Tom- mi Kotonen har till HBL sagt att en liknande utveckling är mycket möjlig också hos oss.

Under politikerv­eckan Almedalen i juli satte nazisterna till exempel stark prägel, och polisen fick utreda misstänkta misshandel­sfall och hets mot folkgrupp. Så sent som förra veckan inleddes i Sundsvall en rättegång mot en nazist som åtalas för förberedel­se till mord.

Sverige står inför val och NMR har registrera­t sig som parti. På flera håll har organisati­onen markerat sin närvaro och manifester­at och förutom valarbetet påverkat också det kontinuerl­iga politiska arbetet – vilket bland annat har skett i Ludvika i Dalarna där NMR har kuppat in sig i kommunfull­mäktige. Det här har bland annat Dagens Nyheter och Aftonblade­t rapportera­t om.

Bollen har

flera gånger kastats mellan politiker och polis i fråga om NMR ska beviljas mötestills­tånd samt vilka lagrummen är och hur de ska tolkas. Nu utreder den svenska regeringen ändå ett förbud av organisati­onen. Även i Sverige finns det alltså ett intresse för hur den finska Polisstyre­lsens yrkande går vidare.

Landar hovrätten i samma slutsats som tingsrätte­n – att NMR måste upplösas – är följande steg att se vilken effekten blir. Även om namn och symboler förbjuds finns det en möjlighet att i alla fall en del av nazisterna fortsätter sin verksamhet i någon form. Ett förbud skulle ändå innebära en förstärkt markering och ett verktyg för polisen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Åbo för en dryg vecka sedan, som man själv uppgav som en protest inför behandling­en av ett förbud av rörelsen i hovrätten.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Åbo för en dryg vecka sedan, som man själv uppgav som en protest inför behandling­en av ett förbud av rörelsen i hovrätten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland