Hufvudstadsbladet

Tre lag slåss om första platsen

Efter en tung månad med början 21 juli då HIFK gick fem matcher utan seger verkar laget vara tillbaka på räls då hösten närmar sig.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Matchen mellan HIFK och Haka i går kväll, i herrarnas första division, var snabbt avklarad. Hemmalaget vann med 2–0 och toppar tabellen. Tre lag slåss om segern och direkt avancemang.

Ett klassiskt sexpoängsm­öte blev aldrig riktigt spännande. Haka, som inför matchen i Tölö alltjämt hade häng på täten i division 1, tappade sannolikt chanserna att kämpa om avancemang. Visserlige­n är sju poäng naturligtv­is inget omöjligt försprång att hämta in då åtta omgångar återstår men för att scenariot skulle gå i uppfyllels­e krävs mer eller mindre åtta raka segrar och på något sätt känns det inte som att Keith Armstrongs mannar har det i sig.

Matchen i Helsingfor­s var snabbt avklarad och inslagen. Efter 15 minuter stod det 2-0. Nando Cozar prövade lyckan från 25 meter och den tekniske spanjoren trodde väl knappt sina ögon då han såg Joonas Immonen fumla in bollen. Det var en tavla till och med Rembrandt kunde ha varit nöjd med.

Några minuter senare rann Pekka Sihvola igenom. Avslutet var lika bra som iskallt. En låg boll som slickade Immonens vänstra stolpe. Sihvola är en pålitlig målskytt och ett oerhört viktigt vapen att ta till då höstmörkre­t tätnar och insatserna stiger.

– Mål värmer alltid en anfallare. Skönt att vi vunnit ett par matcher efter en tyngre period. Vi har tappat en hel del onödiga poäng men lyckligtvi­s har vi allt i egna händer, säger Sihvola som satte sin åttonde fullträff för säsongen.

Allt talar för en riktig rysarhöst med tre lag som slåss om segern och direkt avancemang. EIF hade länge häng på ännu en trepoängar­e borta mot KTP men fick nöja sig med ett poäng och 1-1. Därmed toppar HIFK tabellen på bättre målskillna­d än EIF.

– Mentalt är det viktigt att vi vinner igen. Personlige­n är jag nöjd med hur det känns i benen. Steget kändes lätt och då är det skoj att spela, säger Sihvola.

Haka hittade lite bättre ytor att spela på efter paus men de riktiga jättelägen­a uteblev. Delvis beroende på att de sista bollarna inte stämde, delvis på att hemmalaget visade upp en utmärkt försvarsmo­ral.

– Jag är väldigt nöjd med grabbarna. Vi har tappat en del poäng på grund av slarv men kurvan pekar uppåt, säger HIFK:s tränare Teemu Kankkunen.

Kollegan i Haka, rutinerade och meriterade Keith Armstrong, hade en klar syn på matchen.

– HIFK är ett så bra och rutinerat lag att du inte har råd att hamna i 0-2-underläge efter en kvart. De gör saker och ting bra ut på planen, säger Armstrong.

Hösten kan som sagt bli riktigt gastkraman­de. Med tre lag inom två poäng säger det sig självt att varje match är oerhört viktig.

– Jag är alldeles säker på att samtliga topplag, oss inkluderad­e, kommer att tappa poäng under hösten. Serien är jämn och inte är Haka ännu avhängt, säger Kankkunen.

HIFK har en svår bortamatch mot AC Oulu på lördag. KPV möter Jaro på bortaplan medan EIF tar emot Haka på söndag.

Jag är väldigt nöjd med grabbarna. Vi har tappat en del poäng på grund av slarv men kurvan pekar uppåt. Teemu Kankkunen

?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Pekka Sihvola punkterade matchen med sitt mål.