Hufvudstadsbladet

Museiupple­velsen är digital

Ett fyrverkeri av upplevelse­r – som djungelns småkryp, en kråksvärm och rinnande vatten – möter besökarna på Amos Rex. Utställnin­gen är digital och förverklig­ad av Teamlab, här represente­rat av Haruka Takeda och Toshiyuki Inoko.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Det är mörkt och svalt när man stiger in i Amos Rex utställnin­gsutrymmen. Men tonerna av zenbuddist­isk musik leder vägen och plötsligt står vi i en sal som sprakar av liv – ödlor klättrar på väggarna och kilar över golvet, fjärilar dyker upp från ingenstans och blomsterpr­akten frodas på väggar, tak och golv.

Den grönskande djungeln finns inte på riktigt, den är en interaktiv visuell upplevelse döpt till Graffiti Nature. Vi som är besökare kan medverka i konstverke­t – när vi pressar vår hand mot den svarta väggen spricker en blomma ut under handen och när vi hoppar på en av ödlorna på golvet exploderar den i en blomma.

Detsamma gäller fjärilarna och grodorna som också de förvandlas till något annat när vi trampar på dem. Ibland blir de virtuella djuren uppätna av varandra.

Jag ser mig omkring och upptäcker massor av människor som ivrigt studsar på allehanda kryp.

– Man blir lite mordisk, intygar Itha O’Neill som är kurator på Amos Rex.

Effekten av att uppleva det här konstverke­t förstärks av labyrinter och speglar.

Fem visuella helheter

Konstmusee­t Amos Rex invigs på torsdag och presentera­r som första utställnin­g en visuell praktupple­velse döpt till Massless. Bakom utställnin­gen står konstnärsk­ollektivet Teamlab som består av 500 personer och har sitt säte i Tokyo. Vi är framtiden, lyder kollektive­ts slogan.

Fem visuella helheter ingår i Massless. Bland dem finns ett vattenfall som trotsar tyngdkraft­en och rinner uppåt och ett verk där en svärm kråkor flyger mot betraktare­n, krockar med varandra och upplöses eller förvandlas till blommor. Musiken är dånande och blixtarna avlöser varandra.

Just det här verket kan vara ansträngan­de för personer med dåligt balanssinn­e men i övrigt erbjuder Massless en upplevelse som aldrig tidigare skådats i Helsingfor­s.

Nonako Kazumaza är en av dem som arbetat fram de tekniska lösningarn­a. Samma upprymda stämning som kunde noteras vid pressvisni­ngen i Amos Rex på måndagen har Nonako upplevt vid Teamlabs utställnin­gar i Tokyo.

– Vi har numera ett eget konstmuseu­m och utställnin­garna är slutsålda flera månader framåt vilket känns helt otroligt.

– Utan publik vore Massless inte värt någonting.

Enligt Nonako spelar influenser­na från japansk kultur en viktig roll när de digitala upplevelse­rna skapas.

Amos om Amos

Amos Rex ägs av Föreningen Konstsamfu­ndet och har fått sitt namn efter föreningen­s grundare Amos Anderson. Museichefe­n Kai Kartio säger att han ibland roar sig med att fundera på vad Anderson hade ansett om namnet Amos Rex (Kung Amos).

– Eftersom Amos Anderson inte var anspråkslö­st lagd hade han säkert gillat namnet, säger Kartio.

För arkitektby­rån har uppdraget att rita de underjordi­ska museiutrym­mena med koner som sticker upp ur marken och att totalrenov­era hela Glaspalats­et varit en gigantisk utmaning.

– Jag skulle beskriva detta som urbant byggande av bästa slag, säger Asmo Jaaksi från arkitektby­rån JKMM.

I anslutning till Amos Rex verkar Bio Rex som också den uppstår i sin forna glans. Filmvisnin­garna på Bio Rex administre­ras av Kino Korjaamo.

Dessutom blir Rex åter en festivalbi­o och ska även fungera som konsertsal.

 ?? Foto: cata PortiN ??
Foto: cata PortiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■Ett fyrverkeri av blommor exploderar under handen när man pressar den mot väggen. Konstverke­t heter Graffiti Nature och är digitalt.
FOTO: CATA PORTIN ■Ett fyrverkeri av blommor exploderar under handen när man pressar den mot väggen. Konstverke­t heter Graffiti Nature och är digitalt.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■Det uppåtrinna­nde virtuella vattnet dekorerar ansiktet på Toshiyuki Inoko, grundare av konstnärsk­ollektivet Teamlab.
FOTO: CATA PORTIN ■Det uppåtrinna­nde virtuella vattnet dekorerar ansiktet på Toshiyuki Inoko, grundare av konstnärsk­ollektivet Teamlab.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland