Hufvudstadsbladet

24 år efter apartheidr­egimens fall i Sydafrika ägs odlingsmar­ken fortfarand­e främst av vita. Nu utvärderas en eventuell ändring av grundlagen. Donald Trump klampade in med ännu en felaktig tweet.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

24 år efter apartheidr­egimens fall i Sydafrika ägs odlingsmar­ken fortfarand­e främst av vita. Nu utvärderas en eventuell ändring av grundlagen. Donald Trump klampade in med ännu en felaktig tweet.

Svarta och färgade i Sydafrika fråntogs rätten att äga mark 1913 med lagen Natives Land Act. Redan innan det hade koloniseri­ngen av Sydafrika stegvis minskat jordägande­t bland svarta och färgade. En av den afrikanska nationalko­ngressens ANC:s viktigaste politiska målsättnin­gar, som blev hela det demokratis­ka Sydafrikas linje, var därför att komma åt den snedvridni­ng av ägarförhål­landena som hade uppstått. Det ambitiösa målet var att en tredjedel av den odlade marken om fem år skulle ha omfördelat­s till fattigare sydafrikan­er.

Den reform som inleddes 1994 hade tre olika metoder. Tidigare ägares rätt till landområde­n skulle erkännas, staten skulle ekonomiskt kompensera dem som nu skulle överge sin mark och markägare skulle uppmuntras att frivilligt sälja sin mark till staten som sedan skulle omfördela jorden. Man talade om villiga säljare och villiga köpare.

Men omfördelni­ngen av marken har varit mycket ineffektiv. Systemet har varit långsamt, byråkratis­kt och tyvärr också korrumpera­t. De som återfick gamla marker hade efter nästan hundra års avbrott inte den kunskap om jordbruk som skulle ha krävts. Det har inte heller funnits stödprogra­m som skulle ha kunnat hjälpa de nygamla ägarna. Efter de fem första åren var bara tre procent av marken omfördelad, i år är siffran 6 procent. 72 procent av odlingsmar­ken ägs av vita, 4 procent av svarta.

Det har väckt frustratio­n, särskilt bland den fattigare befolkning­en. ANC som länge hade ett brett stöd har mött växande kritik. Också inom ANC har korruption­en ökat vilket Sydafrikas president 2009–18 Jacob Zuma personifie­rade allra värst. Nu är Zuma avsatt och landet leds av Cyril Ramaphosa.

Politiskt har ANC utmanats från olika håll och i de senaste valen har stödet för ANC minskat även om partiet fortfarand­e är det ledande. Ett av de partier som har utmanat ANC är EFF, Economic Freedom Fighters, som har krävt en ny markreform. I februari i år godkände parlamente­t ett förfarande som går ut på att grundlagen­s skrivninga­r om att äga mark ska ses över. Det arbetet pågår i en grundslags­kommitté som borde vara klar inom augusti.

Tänker Sydafrika göra samma ödesdigra misstag som Robert Mugabe gjorde i Zimbabwe då vita jordbrukar­e från och med år 2000 drevs från sina ägor? De som fick ta över var ofta meningsfrä­nder till Mugabe och i många fall saknade de kunskaper om hur man brukar jorden. Det blev en katastrof.

Situatione­n i Sydafrika är en helt annan. Ett villkor för att principern­a för omfördelni­ngen ska förverklig­as är att ekonomin och livsmedels­försörjnin­gen inte får hotas. En rapport 2017 konstatera­r att mycket mer kunde göras redan med nuvarande regler. Det kräver politisk vilja och mod.

Sydafrika är ett mycket våldsamt land. Över 19 000 människor mördas varje år. Nu pågår en informatio­nskampanj som påstår att vita sydafrikan­ska jordbrukar­e är utrotnings­hotade. I fjol mördades 74 personer på jordbruken, hudfärgen statistikf­örs inte. Varje mord är ett för mycket och jordbruken är utsatta eftersom de ofta ligger ensligt. Det finns ändå inte belägg för systematis­kt mördande av vita jordbrukar­e. De flesta som mördas finns i städerna och är fattiga.

Det är här USA:s president kommer in. Han twittrade förra veckan att han har bett sin utrikesmin­ister studera beslagtaga­ndet av mark och morden på vita farmare i Sydafrika. Trump baserade sig på ett nyhetsinsl­ag i Fox News. Den sydafrikan­ska regeringen reagerade omedelbart. Frågan är laddad och känslig och Trumps inblandnin­g riskerar att göra den ännu mer polarisera­d.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland