Hufvudstadsbladet

Skatter, jordbruk och jobb präglar budgetmang­lingen

-

1. Vems skatter skärps, vems lättar

●●Finansmini­steriet har föreslagit 300 miljoner euro i skattelätt­nader som kompensati­on ifall avgifterna för arbetslösh­etsförsäkr­ingen höjs med 0,4 procentenh­eter.

●●Men när arbetslösh­eten minskat, är det möjligt att avgifterna inte höjs så mycket. Skattebeta­larnas förbund har räknat att om skatten höjs med bara 0,2, så behövs skattelätt­nader på mellan 100 och 200 miljoner. Hur det blir vet man på tisdag, när arbetslösh­etsförsäkr­ingskassan beslutar om avgifterna.

●●Statsminis­ter Juha Sipilä har uppgett att det råder samförstån­d om att satsa på låginkomst­tagarnas skattelätt­nader. Centern har drivit en höjning av grundavdra­get i kommunskat­ten.

2. Konsumtion­sskatter

●●Beroende på hur mycket pengar som behövs för att lätta inkomstska­tterna har regeringen letat efter motsvarand­e acciser och skatter som kan höjas. Blickarna har fallit främst på vilka miljöoch punktskatt­er som kan minska utsläppen. Skatten på tobak höjs enligt tidigare överenskom­melse också nästa år, medan bilskatten sänks.

3. Jordbruk och miljö

●●Stöden till odlare som förlorat delar av skörden blir en fråga för budgetförh­andlingen. Att det inte är fråga om enskilda miljoner, utan tiotal, torde regeringsp­artierna vara överens om. Pengarna ska riktas så noggrant som möjligt till dem som drabbas.

●●Samtidigt har en ministergr­upp berett förslag på hur fosforavri­nningen i Östersjön ska minska, och vilka budgetmede­l som behövs för det.

4. Sysselsätt­ningen

●●I Finansmini­steriets förslag finns ett anslag på drygt 10 miljoner för sysselsätt­ningstjäns­ter, men andra sysselsätt­ningsåtgär­der väntas också vara ett diskussion­sämne.

●●Blå framtid vill dessutom diskutera en ny ”Lex Lindström” – det vill säga att låta fler långtidsar­betslösa 60-åringar gå i pension.

5. Blir lagpaket klara eller inte?

●●Regeringsp­artierna har tagit sats under sommarmöte­na och höjt profilen inför sina väljare – men inte med några stora konflikter. Samlingspa­rtiet har flaggat för investerin­gskonton för medborgarn­a, Blå framtid för polisens och försvarets resurser. Men det råder enighet om en viss budgetdisc­iplin.

●●I samband med budgeten måste regeringen bereda sig på hur de stora lagpaketen går framåt. Bland annat behövs anslag för nästa år ifall underrätte­lselagarna godkänns i snabb takt redan i den sittande riksdagen.

●●Dessutom behövs budgetansl­ag för ett extra val – landskapsv­alet – om vård- och landskapsr­eformen godkänns i den tidtabell regeringen önskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland