Hufvudstadsbladet

Så syns förslaget i plånboken

- TEXT: SYLVIA BJON

Den största faktorn som påverkar plånböcker­na är ännu oklar – skatterna. Men utgångspun­kten är att skillnaden i plånboken ska bli så liten som möjligt.

●●För den som har bil lättar bilskatten. En exempelbil som är kostar 31 000 och vars utsläpp är 124 g/km blir då 260 euro billigare nästa år jämfört med i år, när skatten sjunker.

●●Tobaken fortsätter bli stegvis dyrare. Skatten höjs i januari och i juli. Ett cigarettpa­ket är då 60 cent dyrare i slutet av nästa år.

●●Avdraget för bolåneränt­a fortsätter sjunka. I år har 35 procent varit avdragsgil­lt, och nästa år blir det 25 procent. Om man har ett lån på 100 000 euro, och en ränta på 1 procent, får man 30 euro mindre i avdrag nästa år.

●●Den som hyr en tjänstebos­tad får göra större avdrag för den nästa år. Effekten för den som har rätt till maximalt avdrag blir att man sparar 970 euro per år.

●●Indexfrysn­ingarna av sociala bidrag ligger kvar. I budgetrame­n föreslogs ara punktinsat­ser för att höja garantipen­sionen och de minsta dagpenning­arna, som sjukdagpen­ningen och den minsta föräldrape­nningen. För det ändamålet föreslås 30 miljoner i budgeten.

●●För gymnasie- och yrkesstude­rande med små inkomster införs nästa år ett tillägg för skolböcker och studiemate­rial. Tilllägget man kan beviljas är 46,80 euro per månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland