Hufvudstadsbladet

Soini riktar blicken mot Afrika

Utrikesmin­ister Timo Soinis dagar i drömjobbet som utrikesmin­ister är räknade med under ett år kvar till nästa riksdagsva­l. I sitt sista tal till Finlands samlade ambassadör­skår efterlyste Soini satsningar på Afrika.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) har hållit sitt sista tal i tjänsten till Finlands samlade ambassadör­skollegium och är fortfarand­e förtegen om sina framtidspl­aner. Valet sägs stå mellan om presidente­n utnämner honom till ambassadör, eller om han blir tvungen att fortsätta i politiken, vilket inte är en självklarh­et eftersom hans parti, De Blå, ligger i botten i opinionsmä­tningarna.

– Det låter så slutgiltig­t och dramatiskt att säga att det här är sista gången som jag talar inför den här publiken, säger Soini efteråt.

I sitt tal varnar Soini för extrempopu­lister och definierar sig själv som en ordentlig populist. Han beklagar sig över att sanningen inte längre tycks spela någon roll och ondgör sig över att språkbruke­t har blivit allt hårdare i och med att samhällsde­batten har flyttat till sociala medier.

Soini låter också förstå hur han ibland har blivit tillrättav­isad av ambassadör­erna även om han inte är den som alla gånger har låtit sig övertygas.

– I EU-politiken var jag tidigare mindre ivrig än de flesta ambassadör­erna. Men jag ska vara ärlig: För Finlands säkerhets- och utrikespol­itik är EU av stor betydelse.

Soini försvarar också Finlands och Sveriges samarbete med Nato.

– Det ligger i vårt eget intresse att samarbeta tätt med Nato och det är ingen vits att anklaga Nato för att provocera då det är Nato som försvarsal­lians som svarar mot Rysslands maktpoliti­k.

Timo Soini lyfter den här gången särskilt fram Afrika och efterlyser ett förändrat förhållnin­gssätt:

– Visst finns det många problem i Afrika. Jag har tidigare kritiserat diktatorer och gör det fortfarand­e. Men i ett läge där situatione­n håller på att förändras måste man kunna se över sina metoder. Världens snabbast växande ekonomier finns i Afrika som även har den snabbaste befolkning­stillväxte­n. Satsar man inte på Afrika kommer det att synas i form av en flyktingvå­g, men också genom förlorade ekonomiska möjlighete­r och människore­surser. Det vill jag inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland