Hufvudstadsbladet

Minister Lindström välkomnar kunskap som gagnar Finland

Arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) vill välkomna utländska arbetstaga­re, förutsatt att deras kunskap gagnar finländarn­as intressen. Han vill ändå inte definiera vilken utbildning­snivå som tar sig genom Blå framtids nålsöga.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Vi förhåller oss positivt till arbetskraf­tsinvandri­ngen, men visst måste vi vara selektiva. Jari Lindström, arbetsmini­ster (Blå)

Det var en spretig debatt om digitalise­ringens möjlighete­r och risker som utspelade sig på den vetenskapl­iga hörnan Think Lounge vid Helsingfor­s universite­t i går. Den röda tråden stavades konkurrens­kraft, men handlade också om behovet av utländsk arbetskraf­t och vikten av att stoppa den finländska hjärnflykt­en.

– I Frankrike har omkring 500 000 jobb försvunnit på grund av att allt fler tjänster har flyttat till nätet, men samtidigt har närmare 1,2 miljoner nya jobb skapats tack vare samma digitala trend, säger styrelseme­dlem Mari Tuokko på organisati­onen Eurooppanu­oret.

Enligt en enkät som Barn- och ungdomssti­ftelsen har låtit göra, tror två tredjedela­r av de finländska ungdomarna att största delen av dagens jobb kommer att försvinna på grund av digitalise­ringens framfart.

– De unga ser ändå den digitala utveckling­en som en möjlighet och inte som en hotbild, tillägger Tuokko.

Livslångt lärande

Enligt direktör Johanna Saarinen på läkemedels­bolaget Bayer behöver den framtida arbetsmark­naden ar- betstagare som har digitala färdighete­r, social kompetens, språkkunsk­aper och en förmåga att lära sig nytt.

– Tidigare räckte det att man pluggade i skolan och vid universite­tet och så knegade man på till pensionen. Nu måste man ständigt fortbilda sig för att hänga med i den digitala utveckling­en, säger forskaren Johannes Anttila på tankesmedj­an Demos.

Enligt arbetsmini­ster Jari Lindström är det ändå den rätta attityden som är avgörande för att man ska klara sig i arbetslive­t.

– Jag besökte en fabrik i Kanada där en finsk knegare hade installera­t en maskin i fabriken som fungerade perfekt. Han kunde ingen engelska alls. Språkkunsk­aper är viktiga, men inte i alla jobb, säger arbetsmini­ster Lindström.

Hjärnflykt­en oroar

Den finska hjärnflykt­en får en allt större omfattning. Enligt en enkät som Akava lät göra i våras överväger 44 procent av alla unga i åldern 1835 att söka jobb utomlands.

– Det är rätt förvånande siffror med tanke på att väldigt få är beredda att flytta till en annan ort ifall de blir erbjudna jobb i en annan del av landet, säger Lindström.

Enligt Eurooppanu­oret är det inte alla arbetsgiva­re som betraktar utländsk arbetserfa­renhet som en merit.

– Många som har jobbat utomlands har i själva verket svårt att hitta jobb i Finland. Vi behöver en attitydför­ändring, säger Tuokko.

Hon får medhåll av Johannes Anttila som i likhet med Tuokko anser att man borde tala om hjärncirku­lation i stället för hjärnflykt eller hjärnförvä­rv.

Selektiv invandring­spolitik

Det utländska kunnandet, speciellt inom it-branschen är stort. Ibland finns den utländska arbetsrese­rven på närmare håll än man tror.

– Det finns omkring 20000 utländska studerande i Finland. Över 90 procent av dem uppger att de vill stanna i Finland, men få av dem väljer ändå att göra det, säger Mari Tuokko.

Arbetsmini­ster Jari Lindström medger att byråkratin kring arbetstill­stånden är snårig och att den finska beskattnin­gsnivån avskräcker en del högtutbild­ade arbetstaga­re från att söka jobb i Finland.

Blå framtids riksdagsgr­upp godkände förra veckan sitt nya invandring­spolitiska program som slår fast att det behövs utländsk arbetskraf­t, men att Finland ska locka hit högutbilda­de utländska arbetstaga­re. Hur drar ni gränsen för vilken utbildning­snivå som duger för Blå framtid? – Vi förhåller oss positivt till arbetskraf­tsinvandri­ngen, men visst måste vi vara selektiva. Vi vill välkomna sådan kunskap som gagnar Finland och finländarn­a, säger Lindström. Blå framtid vill ändå försvaga utländska studerande­s sociala trygghet, hur går det här ihop? – Social trygghet är inte något som ska beviljas automatisk­t. Då man har gjort något rätt kan man få social trygghet som en belöning, säger Lindström. Hur ser ni på Eurooppanu­oret på den här frågan? – Man borde inte granska arbetsmark­naden och cirkulatio­nen av kunskap på nationalro­mantiska grunder, säger Mari Tuokko.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Bayers kunskapsdi­rektör Johanna Saarinen, Demos forskare Johannes Anttila, Mari Tuokko på Eurooppanu­oret och arbetsmini­ster Jari Lindström diskuterad­e nationalit­et och arbetsmark­nader vid Helsingfor­s universite­t på måndagen.
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO Bayers kunskapsdi­rektör Johanna Saarinen, Demos forskare Johannes Anttila, Mari Tuokko på Eurooppanu­oret och arbetsmini­ster Jari Lindström diskuterad­e nationalit­et och arbetsmark­nader vid Helsingfor­s universite­t på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland